”Hyvään pizzaan riittää kuuma uuni, hyvä taikina ja muutama täyte”

0

SAUVO

Sauvolaisella Kaisa Sillanpäällä on kotipihassaan napolilaistyylinen pizzauuni, joka on viimeisen vuoden aikana ollut ahkerassa käytössä. Sillanpäältä ilmestyi keväällä pizzakirja, joka kantaa nimeä Suuri pizzakirja. Kirjaa varten Sillanpää on valmistanut satoja pizzoja. 

– Pizzakirjan tekeminen vaati noin vuoden tiivistä työtä. Halusin tehdä selkeän ja kattavan kirjan pizzojen- ja pizzauunien maailmasta. Pizzakirja on tähänastisista teoksistani laajin, sivuja 400, joten asiaa aiheesta on paljon. Pizzakirjantekoprosessi oli valtavan iso työ, Sillanpää toteaa.

Paitsi että hän kehitti kirjaansa varten kaikki pizzareseptit ja valmisti pizzat, hän myös kuvasi pizzat itse sekä kirjoitti kirjan reseptit. 

Kirjassa on paitsi pizzareseptejä, myös tietoja erilaisista pitsauuneista. Se sisältää yli 20 erilaista taikinareseptiä, eri kastikereseptejä sekä esimerkiksi mozzarellajuustoreseptejä.

– Pizzareseptejä on yhteensä yli 100 sekä muutamia pizzan sukulaisia, Sillanpää kertoo.

Jokaista sataa reseptiä Sillanpää myös testasi useampaan kertaan – niinpä pizzoja on tullut tehtyä vuoden aikana satoja.

– En ole juurikaan paistanut tai syönyt pizzaa sen jälkeen kuin sain kirjan valmiiksi, mutta eiköhän pizza taas maistu kesällä, hän naurahtaa.

Erilaisia uunejaNapolilaistyylisen pizzauunin Sillanpää rakensi kotipihaansa jo vuosia sitten.

– Aloimme rakentaa pizzauunia 13 vuotta sitten, kun innostuimme nähtyämme samantyyppisiä uuneja ulkomailla. Tämä napolilaistyylinen iglumainen muurattu pizzauuni lämpenee puilla. Palavat puut ovat pizzanpaiston aikana uunin sivulla. Pizzauunin lattian pystyy lämmittämään noin 450 asteeseen, jolloin pizza paistuu noin minuutissa, Sillanpää kertoo.

Kirjaansa varten hän testasi pizzantekoa pihauuninsa lisäksi muissa uuneissa. 

– Noin puolet pizzoista on paistettu ulkona, puolet sisällä. Teimme kirjaa varten myös tynnyripizzauunin ja kuvasin sen valmistusvaiheet. Tein myös pintaremonttia napolilaistyyliseen pihapizzauuniimme ja kirjastani löytyykin siis ohjeet myös kahden erityyppisen pizzauunin valmistukseen, Sillanpää kertoo.

Napolilaista pizzaaIdean pizzakirjan tekoon Sillanpää sai jo lähes kymmenen vuotta sitten. 

– Esitin pizzakirjaidean kustantajalleni jo vuonna 2013. Viime vuonna esitin idean uudelleen ja kustantajani oli sitä mieltä, että nyt on otollinen aika pizzakirjalle, hän kertoo.

Pizzat ovat tuttuja Sillanpäälle jo lapsuudesta.

– Lapsuudenkodissani äitini teki pizzaa useinkin. Italiassa olen syönyt pizzaa ensimmäisen kerran 40 vuotta sitten.

Lempizzakseen Sillanpää nimeää napolilaistyylisen pizzan. Napolilaiselle pizzalle on tyypillistä ohut, kuohkea ja pehmeä pohja, jota kohotetaan pitkään.

– Täytteissä suosin sesongissa olevia kausituotteita, alkukesästä esimerkiksi parsa sopii pizzaan hyvin, hän kertoo.

Kuuma uuniVaikka Sillanpäällä on pihassaan pizzauuni, hän kertoo, että hyvää pizzaa saa tehtyä tavallisessa sähköuunissakin. 

– Lämmitä vain uuni mahdollisimman kuumaksi hyvissä ajoin. Pizzakiven käyttö auttaa saamaan rapeamman pohjan. Kotiuunin saa lämmitettyä noin 250–275 asteeseen, joten pyöreän pitsan paistoaika on noin 10–15 minuuttia. Pizzasta ei tule vetistä, kun täytteitä käyttää maltillisesti, Sillanpää ohjeistaa.

Sillanpään mukaan hyvän pitsan valmistaminen on yksinkertaista.

– Hyvään pizzaan ei välttämättä tarvita kuin kuuma uuni, hyvä taikina ja muutama yhteensopiva täyte, hän toteaa.

Täytteiden suhteen jokaisen kannattaa Sillanpään mukaan kuunnella omia mieltymyksiään. 

– On jokaisen oma valinta, mitä täytteitä haluaa käyttää. Kaikki hyvät raaka-aineet voivat sopivat pizzaan, jos niistä pitää itse. Kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti erilaisia täytevaihtoehtoja, hän rohkaisee.

Kahdeksas kirjaSuuri pizzakirja on Sillanpään kahdeksas ruokakirja. Aiemmin häneltä on ilmestynyt teoksia muun muassa salaateista, välipaloista, burgereista ja leivästä. Ensimmäinen kirja julkaistiin vuonna 2014 ja sen jälkeen teoksia on tullut tasaiseen tahtiin noin vuoden välein.

Myös tulevaisuudensuunnitelmat ovat kirjojen suhteen selvät.

– Seuraava ruokakirja on jo suunnitteilla ja neuvotteluja on käyty kustantajan kanssa. Kiinnostavia aiheita on vaikka kuinka paljon. Tällä hetkellä teen lisäksi satukirjaa. Olen kirjoittanut lyhyitä tarinoita, joihin olen aloittanut tekemään kuvituksia, Sillanpää paljastaa.

Serrano-parsapizzaOhjeella tulee yksi pyöreä pizza250 g pizzataikinaa

Täytteet:

1 dl tomaattikastiketta

2–3 viipaletta ilmakuivattua serranokinkkua

noin 6 ohutta vihreää parsaa

noin 2 artisokansydäntä (säilyke)

60 g mozzarellajuustoa

Lisäksi:

tuoretta basilikaa

Täytteiden valmistelu:

Kierittele parsat kevyesti öljyssä ja ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Jos parsa on paksua, leikkaa se keskeltä halki kahteen osaan.

Leikkaa artisokansydämet keskeltä halki. Revi mozzarella juusto paloiksi.

Pizzan kokoaminen:

Levitä pizzapohjan päälle tomaattikastiketta. Asettele kastikkeen päälle serranoviipaleet, parsa, artisokat ja mozzarella.

Paista pizza kuumassa uunissa. Koristele pizza basilikalla.

Resepti Kaisa Sillanpään kirjasta Suuri pizzakirja.