Kaarina ei ole poistamassa Lenin-muistomerkkiä

0
Muistolaatta on junaradan pohjoispuolella Littoisten aseman tuntumassa.

KAARINA

Keskustelu Venäjään liittyvien muistomerkkien poistamiseksi katukuvasta alkoi Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa. Julkisuutta ovat saaneet etenkin Kotkan ja Turun Lenin-patsaat. Turussa pormestari Minna Arve päätti poistaa patsaan, mutta Turun Sanomien mukaan hänen päätösvaltansa asiassa on kyseenalaistettu. Kotkassa Lenin-patsasta yritetään poistaa valtuusto- ja kuntalaisaloitteilla.

Kaarinassa oleva Lenin-muistomerkki saanee ainakin toistaiseksi olla rauhassa. Kaupunginjohtaja Harri Virran mukaan muistomerkin poistamisesta ei olla edes keskusteltu. Virta sanoo myös, ettei hän ota kantaa asiaan.

Aseman seinästä kivipaateenKaarinan muistomerkki on muistolaatta, joka kertoo Vladimis Iljits Leninin käynnistä Littoisissa vuonna 1907. Lenin oli silloin pakomatkalla Venäjältä Ruotsiin ja poistui junasta Littoisten asemalla.

Suomi–Neuvostoliitto-Seuran Littoisten osaston teettämä laatta kiinnitettiin Littoisten aseman seinään vuonna 1970. Laatan paljastustilaisuuteen osallistui noin 350-päinen yleisö, johon kuului myös neuvostoliittolaisia turisteja.

Vuonna 2005 laatta siirrettiin radan toiselle puolelle kivipaateen. Sen vuoksi Suomi–Venäjä-Seuran Kaarinan seudun ja Littoisten osastot järjestivät pienimuotoisen juhlatilaisuuden Leninin syntymän 135-vuotispäivänä. Sillä kertaa tilaisuuteen osallistui 15 ihmistä.

Wikipedian mukaan Suomessa on 14 Lenin-muistomerkkiä. Niiden lisäksi Tampereella on Lenin-museo.

Paimion ja Sauvon kuntien alueelta ei löydy Venäjään tai aiempaan Neuvostoliittoon liittyviä vastaavia muistomerkkejä.