Kasvaako alueen sotekeskus Liedolla?

0
Aluehallituksen piikkiöläinen puheenjohtaja Sanna Vauranoja näkee, että Kaarinan, Liedon, Paimion ja Sauvon sotekeskus olisi melko luonteva kokonaisuus.

PAIMIO, SAUVO, KAARINA

Hyvinvointialueen valmistelu jatkui aluehallituksen tiistaisessa kokouksessa. Lähetekeskustelussa esillä ollut (Kunnallislehdessä 3.5.) esitelty kahdeksan alueellisen sotekeskuksen kuvio on muuttunut siltä osin, että Kaarinan, Paimion ja Sauvon alueeseen on tulossa mukaan Lieto, joka siis poistettaisiin Loimaan sotekeskusalueesta. Suunniteltu itäisten kuntien muodostama uusi sotekeskusalue olisi noin 70 000 asukkaan kokonaisuus.

Yksi esillä ainakin käynyt vaihtoehto on myös ollut, että Sauvo siirrettäisiinkin sotekeskusalueeseen, jossa ovat Kemiönsaari, Parainen ja Turun suomenruotsalaiset. Jo nyt näyttää siltä, että se muutos ei ole todennäköinen, vaan Sauvo on siellä missä Paimiokin.

Aluehallituksen puheenjohtaja Sanna Vauranoja näkee, että Kaarinan, Liedon, Paimion ja Sauvon sotekeskus on hallittavissa oleva ja jopa luonteva kokonaisuus, koska nämä itäiset kunnat ovat jo aiemminkin tehneet paljon yhteistyötä. Hän sanoo, että kyllä Sauvo kuuluu selkeämmin tähän sotekeskusalueeseen, kuin yhteen Paraisten ja Kemiönsaaren kanssa.

– Ylipäätään on niin, että tällä neljän kunnan alueella kaupunkiseudulla haasteet ja kysymykset ovat hyvin samankaltaisia ja sekin yhdistää aluetta, hän kommentoi ja kertoo, että Liedon kanta Loimaan seudun suuntaan oli selkeän kriittinen.

Aluehallitus jatkaa organisaation valmistelua taas 13.5., ja Vauranojan mukaan silloin pitäisi pystyä tekemään päätökset sotekeskusalueista. Hän korostaa, että nyt päätetään hallinnollisista alueista, ei siitä, missä palvelupisteissä perusterveydenhuollon ja sosiaalityön palvelut alueen väestölle toteutetaan. Palvelupisteisiin ei myöskään ihan nopealla aikataululla ole luvassa muutoksia.

– Kuntarajoihin ja turhiin pelkoihin ei pidä takertua. Nyt on tärkeää päästä tekemään nämä alueratkaisut, että päästään rakentamaan it-palveluja ja muutenkin rakentamaan kokonaisuutta eteenpäin.

Tämän viikon kokouksessa varmistui, että ikääntyneiden palveluissa kotona asumista tukevien palveluiden ja asumispalveluiden alueelliset palvelukeskukset yhdistettäisiin yhden alueellisen johdon alle. Aiemmassa valmistelussa ne oli laitettu eri johdon alle.

Kunnissa ja kuntayhtymissä toiminut vuodeosastotoiminta keskitetään kokonaisuutena TYKSin sairaalapalvelujen ohjaukseen. Lähtökohtaisesti potilas olisi kulloinkin tarvitsemansa tasoisen hoidon mukaisessa paikassa, jolloin esimerkiksi leikkaustoiminta sujuisi jouhevammin. Myös sotekeskusalueella eri yksiköissä voidaan vuodeosastotoiminnassa erikoistua niin, että esimerkiksi yhdessä terveyskeskussairaalassa hoidetaan akuuttipotilaita, toisessa geriatrista hoitoa tarvitsevia ja myös saattohoito olisi erillään.

Myös kuvantaminen ja laboratoriopalvelut keskitetään TYKSin sairaalapalveluihin.