Keväinen kurkistus arkki­tehtuurin ja lääketieteen lähihistoriaan

0
Kiva koulupäivä parantolassa. Vasemmalta Kerttu Perkonoja, Marikki Mikkola, Merituuli Rainio ja historian ja yhteiskuntaopin lehtori Suvianna Seppälä.

PAIMIO

Kesästä oli jo pientä aavistusta ilmassa, kun Vistan koulun ysiluokkalaiset lähtivät keskiviikkoaamuna kävelylle Hanhijoen ja Preitilän suuntaan.

Toukokuisen promenadin määränpäänä oli Paimion parantola. Siellä koulupäivään saatiin mukava startti kurkistamalla arkkitehtuurin ja lääketieteen lähihistoriaan.

Tutustumiskierroksen jälkeen ysit jalkautuivat eri puolille parantola-aluetta toteuttamaan parantolaan liittyviä työpaja-tehtäviä.

Yläkoulun englannin ja ruotsin kielen opettaja Piia Sammal vastasi pitkälti tehtävien ideoinnista. Tarjolla oli muun muassa taidepaja, ilmaisun paja ja parantola tutuksi -työpaja. Ne saivat oppilailta innostuneen vastaanoton.

”Yllättävän

moderni”Kovasti tyytyväisiä päivän antiin olivat muun muassa 9D-luokan oppilaat Marikki Mikkola , Kerttu Perkonoja ja Merituuli Rainio .

– Tehtiin Kertun kanssa kuvitteelliset postikortit sillä ajatuksella, että joku potilas olisi joskus voinut lähettää jollekin sellaisen kortin. Tehtävänä oli myös kuvittaa kortti, Merituuli kertoi,

Marikille parantola oli jo entuudestaan varsin tuttu, sillä hän asuu aivan parantolan vieressä. Mutta toki monenlaista uuttakin tuli kierroksella vastaan.

Parantola tutuksi -pajassa Marikki pääsi työstämään parantolaan liittyvää englanninkielistä esittelyvideota.

– Se oli mukava ja haasteellinen tehtävä.

Myös tutustumiskierros teki tyttökolmikkoon vaikutuksen.

– Kierrettiin parantolan eri kerroksia ja paikkoja läpi. Entisaikojen potilaiden arki avautui mielenkiintoisella tavalla, ja värit kerroksissa olivat kirkkaita ja hienoja, Merituuli tuumi.

Kerttu oli tuuminut etukäteen, että koska parantola on rakennettu jo 1930-luvulla, on siellä luultavasti jossain määrin ankea ilmapiiri.

– Mielikuvani oli väärä. Rakennus ei ollut lainkaan tai synkkä, vaan pikemminkin päinvastoin, totesi hän tyytyväisenä.

Sekä Kerttu että Merituuli olivat yllättyneitä siitä, miten modernilta parantola edelleenkin vaikuttaa, vaikka sen rakentamisesta tulee kohta kuluneeksi jo 90 vuotta.

Paikalla

120 ”ysiä”Vistan koulun historian ja yhteiskuntaopin lehtori Suvianna Seppälä oli mukana ideoimassa parantolavierailua ja -teemapäivää.

Ideoitavaa riitti, sillä teemapäivän viettoon osallistui peräti 120 ysiluokkalaista.

– Seiskoilla ja kaseilla oli samaan aikaan keskustan alueella The Amazing Race -televisiosarjaa kepeästi mukaileva Paimio tutuksi -suunnistus, Seppälä kertoi.

Paimion parantola -säätiö antoi tarvittavat eväät Vistan koululaisten vierailulle.

Säätiön puolelta vierailun yhteyshenkilönä oli Hannele Vilén , jonka tehtävänä on tuottaa viestintää ja sisältöjä eri-ikäisille lapsille ja koululaisille.

– Tarkoituksena on esitellä jatkossa parantolaa myös lähikuntien koululaisille. Alkuun on jo päästy. Ensi viikolla tänne tulee lukiolaisporukka Raaseporista.

Uusia vaihtuvia näyttelyjäkin on luvassa.