Kevätkylvöt alkaneet osalla pelloista

0
Janne Yrjövuori harmittelee, kun kulut kasvavat kalliiden lannoitteiden ja polttoaineiden takia, eikä suuntaa parempaan ole näkyvissä.

SAUVO, KAARINA

Tänä vuonna kevätkylvöt etenevät jokseenkin normaaliin tahtiin, eli ensi viikolla monilla pelloilla työt ovat jo täydessä vauhdissa. Nyt tarvittaisiin hyvä satokausi, sillä useimmilla viljelijöillä syyskylvöt epäonnistuivat ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan kasvatti kustannuksia todella tuntuvasti.

MTK:n Sauvo-Karunan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Janne Riski aloitti kevätvehnän kylvön jo viime sunnuntaina.

– Ne olivat vasta ensimmäisiä lohkoja, jotka olivat riittävän kuivia. Veikkaan, että ensi viikon puolella pelloilla alkaa olla täysi tohina päällä. Tällä seudulla ollaan jokseenkin normaalissa aikataulussa tänä vuonna.

Riski viljelee kevätvehnää, ohraa, ruista ja tarhahernettä. Tällä kertaa suurella osalla pelloista oli syksyllä kylvettyä vehnää ja ruista, jotka kärsivät pahasti talvituhoista.

– Minulla oli syyskylvössä noin 110 hehtaaria. Vehnästä meni piloille kaikki ja rukiistakin noin 90 prosenttia. Monelle muulle viljelijälle kävi lähes samalla tavalla.

– Syysviljojen totaalinen kato on melko poikkeuksellista, koska talvet ovat olleet viime vuosina melko leutoja.

Riski arvioi, että syysviljojen menetys toi hänen tilalleen noin 20 000 euron lisäkustannukset, eikä siinä ole työn osuutta mukana.

ProAgrian tietojen mukaan syysvehnän talvituhot eteläisessä Suomessa voivat olla 70–90 prosenttia ja rukiin 50–80 prosenttia. Syysöljykasvit ovat tuhoutuneet lähes täysin Etelä- Suomessa, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla tuhot ovat pienempiä. Arvioidaan, että syyskasveja on tuhoutunut kaikkiaan runsaan 90 000 hehtaarin alalta, kun kylvöala oli ennätyksellisen suuri, lähes 145 000 hehtaaria.

Ensi vuodesta voi tulla kohtalokas

Ukrainan sota on tuonut kovia lisäkustannuksia maatiloille. Lannoitteiden ja polttoaineiden hinnat ovat nousseet lähes pilviin.

– Itse hankin suurimman osan lannoitteista jo viime vuonna, joten en ole joutunut maksamaan kovimpia hintoja. Ikävä kyllä monen viljelijän on jo pitänyt maksaa lannoitteista todella paljon, Riski toteaa.

– Monet ovat joutuneet ostamaan myös polttoaineita nykyisillä hinnoilla. Itse selviän syksyllä ostetulla polttoainevarastolla tästä puintikaudesta, mutta läheskään kaikilla ei ole mahdollisuutta varastoida niin suuria määriä.

Riski sanoo oman tilanteensa olevan vielä suhteellisen turvattu, mutta yleinen tilanne maataloudessa on jo todella tukala. Monella tilalla onnistumisen pitäisi tulla tähän vuoteen, ettei ensi vuodesta tulisi täysin kohtalokasta. Tuotteista saatavien hintojen osalta viljan viljelijät tulevat vielä jotenkin toimeen, mutta sika- ja siipikarjatuotannossa vaikeudet ovat suuria.

Kustannusten nousua ei saa helposti hintoihin

Myös MTK Piikkiön puheenjohtaja Janne Yrjövuori arvioi, että tänä vuonna kylvökausi alkaa äitienpäivän tienoilla kuten monina muinakin vuosina.

Yrjövuoren isännöimän Ylikylän tilan päätuotteena on heinä, jota viljellään tallin omille hevosille. Sen lisäksi pelloilla kasvatetaan jonkin verran kauraa ja tuorehernettä.

–Tällä kertaa meillä kävi hyvä tuuri, kun ei ollut syysviljoja viljeltynä. Kasvustot kuuluvat olevan jokseenkin menetettyjä joka puolella. Talvi oli huono, kun oli niin paljon jäänmuodostusta pelloilla, Yrjövuori toteaa.

– Moni viljelijä varmasti miettii nyt, viljeleekö ensi vuonna lainkaan. Tällä hetkellä maailman tilanne näyttää siltä, ettei olla menossa ainakaan parempaan suuntaan.

Kulujen kasvu koskettaa kaikkia maatalousyrittäjiä. Yrjövuori kertoo ostaneensa tämän kauden lannoitteet viime heinäkuussa, mutta silloinkin niiden hinnat olivat jo nousseet lähes 20 prosenttia.

– Nykytilanteeseen verrattuna viimekesäiset hinnat olivat vielä kohtuullisia, mutta edessä voi olla totinen paikka, kun lannoitteita pitää hankkia seuraavaksi kasvukaudeksi.

Yrjövuori jatkaa, että lisäkustannuksia tulee myös rehun valmistuksessa käytetystä kalliista polttoaineesta ja heinäpaaleissa käytetystä muovista, jonka hinta on kolminkertaistunut. Maataloudessa ollaan siinä suhteessa hankalassa tilanteessa, ettei kasvaneita kustannuksia saa helposti siirrettyä hintoihin.