Koronaa paljon, mutta maskisuositus keveni Tyksin sairaaloissa

0

KORONATILANNE Turun yliopistollisessa keskussairaalassa kevennettiin maskisuosituksia tällä viikolla. Ruokaloissa, kahviloissa ja kokoustiloissa ei tarvitse käyttää maskia, mutta niissä suositellaan noudatettavan riittävää etäisyyttä, jos mahdollista. Sen sijaan potilaskontakteissa, odotusauloissa ja hoito- ja tutkimustiloissa sekä osastoilla maskia käytetään edelleen.

Myös vierailuohjeita kevennettiin, eli enää ei tarvitse soittaa etukäteen ja sopia vierailusta, vaan sairaalaan voi tulla normaaleina vierailuaikoina. Hoitavan yksikön ohjeita suositellaan selvitettäväksi, ja luonnollisesti vierailulle mennään vain terveenä. Nyt vastaanotolle voi kuitenkin ottaa mukaansa saattajan ja esimerkiksi tuoreet vanhemmat voivat ottaa vastaan perheenjäseniä.

Kymmenkertainen määrä koronaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan koronaepidemia on rauhoittumassa siten, että 14 vuorokauden ilmaantuvuus on nyt kirjanpidon mukaan 715. Tapauksia todetaan kuitenkin yhä runsaasti, keskimäärin 250 päivässä. Vuosi sitten samaan aikaan todettiin keskimäärin 30 tapausta päivässä. Kaksi vuotta sitten samaan aikaan todettiin vain noin neljä tapausta päivittäin.

Tyksin sairaaloissa on päivittäin 15-20 potilasta koronavirusinfektion hoidossa ja lisäksi saman verran potilaita, joilla koronavirus on lisälöydös. Teho-osastolla ei ollut pari päivää sitten yhtään koronapotilasta.

– Muihin Pohjoismaihin verrattuna tilanteemme on toki huonompi, mutta näilläkin luvuilla on mahdollista elää ja toimia varsin normaalisti, kommentoi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä . Tähän hänen mukaansa vaikuttaa erityisesti hyvä rokotuskattavuus ja omikron-variantin yleensä aiempia variantteja lievempi taudinmuoto.