Kun kyy puree koiraa, omistajalta pitää löytyä malttia ja vauhtia samanaikaisesti

0
Liisa Nykänen (vas.) pääsi harjoittelemaan Milla Mattilan opastuksessa Mara-bullterrierin tassun haavasidontaa.

Paimio

Mitä tehdä silloin, kun kyykärmeen purema yllättää kesken koiralenkin? Vihoviimeinen vaihtoehto on jatkaa lenkkiä kotiin asti, vaikka koira jatkaisikin tepastelua normaaliin tapaan pureman jälkeen.

Sen sijaan kannattaa pysähtyä, tutkia mihin kohtaan koiran kehoa purema on tullut ja soittaa kyyti mahdollisimman lähelle niin, ettei koiraa tarvitsisi siirtää kovin pitkää matkaa kantaen. Ja koska kantamista tulee väkisin hieman, kannattaa silloinkin puremakohta pitää mahdollisimman lähellä maata, jottei myrkky pääsisi kiertämään tehokkaasti koiran kehossa.

– Rauhallisuus ennen kaikkea. Koiran pulssi pitäisi saada mahdollisimman alhaiseksi ja ylimääräistä liikettä pitäisi välttää. Jos kyytiä ei ole mahdollista saada aivan lähelle, kannattaa koira kantaa välimatkan. Jos purema on tullut vaikkapa tassuun, kannattaa sitä tassua pitää mahdollisimman lähellä maata, ettei myrkky pääse liikkeelle, neuvoo klinikkaeläinhoitajaksi Ammattiopisto Liviassa opiskeleva Milla Mattila .

Kyytabletti vain hätätapauksessaKun kyyti on saatu paikalle ja koira kyytiin, pitää matkan jatkua suorinta tietä eläinlääkärin vastaanotolle. Kyyn purema on terveelle koiralle yleensä vain kivulias kokemus, joka menee lääkkein tai vastamyrkyn avulla muutamassa päivässä ohi. Sen sijaan pienelle, ylipainoiselle tai vanhalle koiralle kyyn purema voi olla kohtalokas. Siitä huolimatta kyytablettia ei suositella, elleivät hengitystiet ole pureman seurauksena vaarassa mennä umpeen.

– Kyytabletti rasittaa itsessään paljon munuaisia, ja koska ne ovat rasituksessa ja myrkyn seurauksena, voi rasitus kasvaa yhdessä jo liian suureksi. Siksi kyytablettia kannattaa välttää viimeiseen asti, jatkaa Mattilan opiskelutoveri Riina Sainisto .

Entä sitten, jos kyyn puremaa ei huomaakaan lenkin aikana, mutta koiran käytöksestä kotona voi epäillä, että jokin on nyt vinossa? Silloin kannattaa seurata sekä koiran liikkeitä että mahdollisia turvotuksia joko tassuissa, raajoissa tai kaulan seudulla.

– Kyyn pureman seurauksena puremakohta yleensä turpoaa aika nopeasti ja puremasta pitäisi myös jäädä selvä jälki. Aina sitä ei kuitenkaan löydä tai havaitse, joten tällaisessakin tilanteessa kannattaa lähteä mahdollisimman nopeasti eläinlääkärin vastaanotolle.

Toukokuu ruuhka-aikaaLivian klinikkaeläinhoitajat olivat viime torstaina LähiTapiolan Paimion toimipisteen edustalla antamassa vinkkejä koiranhoitoon akuuteissa hätätilanteissa. Yksi teemoista oli juuri toiminta kyyn pureman jälkeen, mutta tunnin aikana opastusta annettiin myös esimerkiksi haavansidontaan ja helleoireiden lievittämiseen.

Haavasidonnassa tärkeää on pitää haavan seutu sekä kuivana että puhtaana vaihtamalla siteitä päivittäin, kun taas helleoireisiin pikaista lievitystä voi hakea esimerkiksi kostealla huivilla, joka kiedotaan koiran pään ympäri aivan kuten ihmiselle.

– Ennen kaikkea koiran eleitä ja liikkeitä kannattaa seurata kuumina kesäpäivinä. Jos liike on tavanomaista verkkaisempaa, ei silloin kannata lähteä kiertämään mitään pitkiä metsälenkkejä. Oman koiran tuntemus on kaiken a ja o, sanoo klinikkaeläinhoitajaksi opiskeleva Janissa Nieminen .

Opiskelijoiden mukaan toukokuu on juuri ruuhkaisinta aikaa klinikoilla.

– Tähän aikaan vuodesta sattuu ja tapahtuu, kun kyyt lähtevät koloistaan liikkeelle ja ensimmäiset lämpimät kesäpäivät saapuvat. Voi sanoa, että ruuhkaisin aika vuodesta on juuri nyt käynnissä.

Vahinkomäärät lähes tuplaantuneetVakuutus- ja elämänturvayhtiö LähiTapiolan tilastojen mukaan koirille sattuneet vahinkomäärät ovat kasvaneet vuodesta 2020 vuoteen 2021 peräti 40 prosenttia. Kun vielä 2020 haavereita sattui runsaat 3 800 vuodessa, nousi määrä viime vuoteen jo runsaaseen 5 300:een.

– Se kertoo osaltaan korona-ajan koiranpentubuumista, mutta myös siitä, että vakuutuksia on otettu lemmikkien turvaksi aiempaa enemmän, sanoo LähiTapiola Varsinais-Suomen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Anna-Maria Pasanen .

Huomionarvoista on myös se, LähiTapiolan LemmikkiHelppi-applikaation kautta tulevat yhteydenotot ovat lisääntyneet kahdessa vuodessa 67 prosentilla.

– Huomioidemme mukaan osaa koiranomistajia yllättää koirien terveydenhuollon kustannukset. Törmäämme säännöllisesti tilanteisiin, jossa vakuutuksen tarpeeseen havahdutaan vasta, kun sairastuminen tai jokin oire on jo tapahtunut. Siksi koiravakuutus kannattaa ottaa jo pentuna, mikäli ei itse halua säästää jo ennakolta koiran sairastumisia ja tapaturmia varten, Pasanen muistuttaa.