Lintuja bongataan taas lauantaina

0
Talitiainen on tutuin, suurin ja yleisin tiaislajimme. Tähän aikaan se on tuttu vieras lintulaudoilla. Talitiaisen sinimustassa päässä on puhtaanvalkoiset posket ja keltaisella vatsapuolella on musta juova. Siivet ja pyrstö ovat harmaansiniset ja selkäpuoli on kellanvihreä. Siivellä on selvä valkoinen poikkijuova.

Kevään suurta lintuharrastuspäivää vietetään pihoilla ja lintutorneissa taas huomenna lauantaina.

BirdLife Suomi ry:n teemapäivään on yhdistetty kaksi huippusuosittua tapahtumaa – kaikille linnuista kiinnostuneille tarkoitettu Bongaa päivä pihalla sekä lintuharrastajien perinteinen Tornien taisto .

Bongaa päivä pihalla -tapahtumassa lintuja havainnoidaan kotipihassa tai mökillä ja sen välittömässä läheisyydessä. Tarkoituksena on nauttia lähiluonnosta ja viettää mukava lintupäivä kotipiirissä. Samalla lasketaan, kuinka monta lintulajia onnistuu näkemään tai kuulemaan omasta pihasta vuorokauden aikana.

Tapahtumaan voi osallistua kuka tahansa yksin, perheen tai ystävien kanssa. Havainnointialue voi ulottua kotiovelta sadan metrin päähän, ja havainnoida saa lauantain aikana niin kauan kuin haluaa ja silloin, kun haluaa. Koko tapahtuma-aikaa ei tarvitse käyttää havainnointiin.

Bongaa päivä pihalla on maksuton tapahtuma, eikä siihen tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Tulokset ilmoitetaan BirdLife Suomelle verkkolomakkeella viimeistään maanantaina 9.5. Tulosten kertymistä voi seurata tapahtuman verkkosivuilta.

Viime vuonna Bongaa päivä pihalla järjestettiin toisen kerran, ja siihen osallistui yli 6 000 ihmistä lähes 4 000 pihalla.

Tornien taisto

Kahden välivuoden jälkeen lintuharrastajien odottama Tornien taisto järjestetään jo 27. kerran. Tapahtumaan on ilmoittautunut tähän mennessä yli 250 lintutornia eri puolilta Suomea ja yksi niistä on Littoisissa oleva Järvelän torni. Tornien taistossa joukkueet pyrkivät näkemään tai kuulemaan mahdollisimman monta lintulajia lintutornista kahdeksan tunnin aikana (klo 5–13).

Leikkimielisen kilpailun ohessa torneissa opastetaan yleisöä. Vierailijat ovat tervetulleita jokaiseen mukana olevaan torniin koko tapahtuman ajan.

BirdLife Suomen verkkosivuilla on valtakunnalliset ja alueelliset luettelot mukana olevista torneista.

Tornien taiston tulokset julkaistaan BirdLife Suomen verkkosivuilla lauantaina klo 18 mennessä.

•Tornien taisto: www.birdlife.fi/tornientaisto

•Bongaa päivä pihalla: www.birdlife.fi/bongaapaivapihalla