Matematiikkakisoista kaksoisvoitto Vistan kouluun – ”Olen niin ylpeä oppilaista”

0
Sampo Oksa (vas.), Laura Metsälä ja Lukas Vahtera ylsivät yli 500 kilpailijan joukosta 15 parhaan finaaliin matematiikkakilpailuissa. Oksa ja Metsälä juhlivat kisan päätteeksi kaksoisvoittoa.

Paimio

Vistan koulun seitsemättä luokkaa käyvät Sampo Oksa ja Laura Metsälä tekivät runsas viikko sitten tempun, jollaiseen ei ole ainakaan nykytiedon mukaan Paimiosta aiemmin ylletty: he nappasivat kaksoisvoiton 7.-luokkalaisten alueellisessa matematiikkakilpailuissa Turussa. Kun kärkikaksikon lisäksi Oksan luokkakaveri Lukas Vahtera sijoittui loppukilpailussa jaetulle sijalle 8–14, veti lopputulos myös opettajien suunpielet leveään hymyyn.

– Olen ihan tajuttoman ylpeä oppilaista ja heidän saavutuksestaan. Täytyy sanoa, että tuloksien saapumista seurattiin kilpailupäivänä ihan herkeämättä, sanoo Vistan koulun lehtori Anne Seppänen .

– Voitto on tietääkseni kerran aiemmin tullut Vistan koululle samaisista kilpailuista, mutta kaksoisvoittoa ei ikinä. Onhan se ihan mahtava saavutus, komppaa toinen lehtori, Outi Aalto-Setälä .

Mitä mieltä nuoret sitten itse olivat saavutuksestaan?

– Olihan se hieno kokemus. Tehtävät olivat haastavia, mutta sain vastaukset valmiiksi hyvissä ajoin ennen ajan täyttymistä. Matematiikassa viehättää se, että tulkinnanvaraa ei ole, vaan oikeita vastauksia on aina vain yksi, miettii alueellisen kisan voittanut Oksa.

Metsälälle matematiikka on hyvää vastapainoa taideaineille, joissa luoville ratkaisuille on enemmän sijaa. Vahtera nostaa esiin myös sen seikan, että kerran hyvin opeteltua voi aina hyödyntää uudelleen.

– Matematiikka pysyy aina samanlaisena eikä muutu jatkuvasti. Se on ainakin omasta mielestä yksi aineen vahvuuksista. Kun opettelee jonkin laskutavan kerralla hyvin, voi sitä hyödyntää aina.

Yli 500 kilpailijaa


7.-luokkalaisten matematiikkakilpailuun osallistui kaikkiaan 532 oppilasta eri puolilta Varsinais-Suomen yläkouluja. Finaalin selvityi lopulta 15 parasta, joten paimiolaisten panos oli muuhun maakuntaan verrattuna loistava.

– Alkukilpailutehtävät tehtiin koululla sähköisesti tietokoneilla, mutta finaalissa Turun yliopistolla vastaukset annettiin erilliselle vastauspaperille. Aikaa oli 90 minuuttia, Oksa kertaa.

Loppukilpailussa tehtävät vaativat sekä ongelmanratkaisukykyä että päättelyä. Opettajien mukaan tehtävät olivat haastavampia mitä oppitunneilla tehdään siltä osin, että vaikka laskutavat olivatkin entuudestaan tuttuja, vaativat tehtävät vielä rutkasti taitojen soveltamista.

Menestyken myötä koko kolmikolla on oikeus jatkaa matematiikan taitojen kehittämistä yläkoululaisille suunnatussa olympiavalmennuksessa. Ensimmäiset valmennustehtävät ovat jo työn alla.

– Finaaleista sai ottaa halutessaan mukaan 16 tehtävää sisältävän aineiston, jota voi tehdä kesän aikana ja palauttaa sen jälkeen valmennusryhmän vetäjille. Varmasti tulee tehtyä, Metsälä kertoo.