Mikä ihmeen vaikuttaja?

0

Vaikka en mikään vanhus olekaan, alkaa takana kuitenkin olla jo sen verran kilometrejä, että aina välillä tulee pohdittua maailman muuttumista elinaikanani. Muutos on tietysti noista tuontisäännöstelyn viimeisistä vuosista nykypäivään ollut valtava. Useimmilla on jonkinlainen käsitys siitä, mitä tekniikassa, taloudessa, luonnontieteissä, koulutuksessa jne. on tapahtunut viimeisen kuudenkymmenen vuoden aikana.

Jotkut muutokset ovat olleet hyviä, toiset eivät ehkä ihan niin hyviä. Vastaus riippuu tietysti paljon siitäkin, keneltä kysytään. Osa uusista asioista on jäänyt pysyväksi, mutta osa on elänyt vain lyhyen aikaa. Vai käyttääkö joku vielä telefaxia?

Yksi varsin paljon muuttunut asia on se, millaisella työllä ihmiset leipänsä hankkivat. Meilläkin oli jo silloin 70-luvun puolivälissä keskikoulun viimeisenä vuotena ammatinvalinnanohjausta, jossa käytiin läpi ammattikoulujen ja keskiasteen oppilaitosten tarjontaa. Useimmat silloisista vaihtoehdoista ovat edelleen ihan kurantteja, mutta paljon oli niitäkin koulutuksia, joita ei ole enää aikoihin ollut olemassa.

Työelämä kehittyi pitkään kohtalaisen vakaasti, mutta 2000-luvun myötä tietotekniikka, ja sen kirkkaimpana kruununa Internet, löi itsensä läpi ja toi mukanaan valtavan määrän erilaisia uusia ammatteja. Tarvittiin tekniikkaa ja sisältöä, jotta tämä elämäämme luikerrellut koneisto eläisi ja voisi hyvin. Internet loi myös yhden itseäni kovasti hämmentävän ammatin, nimittäin vaikuttajan. Joko pelkän vaikuttajan tai vaikuttajan jollain sopivalla etuliitteellä, kuten some- tai ruoka-, täsmennettynä.

Vaikuttaa on minusta aika vahva verbi. Miellän sen liittyvän esimerkiksi johonkin yhteiskunnalliseen toimintaan, kuten äänestämiseen tai tulopoliittisiin ratkaisuihin. Internet kaikkine ilmenemismuotoineen on kuitenkin täynnä vaikuttajia, jotka pyrkivät vaikuttamaan siihen, mitä ripsiväriä teini käyttää, millainen piirakka leivotaan vieraille tai minkä merkkiset sukat vedetään jalkaan, kun seuraavan kerran lähdetään lenkille.

Vaikuttaja on titteli, joka pitää ansaita. Mielestäni ei voi päättää itse, että on vaikuttaja, jos kirjoittaa jonkin arkipäiväisen asian ympärillä pyörivää blogia. Vai voiko nykyään tehdä niin?

Jari Kårlund