Näillä tytöillä on älliä -tuoreet ylioppilaat lakitetaan siis 4.6.

0
Essi Santa ja Essi Hölsö lakitetaan Paimion lukion lakkiaisissa 65 muun kevään ylioppilaan kanssa 4.6. Lakkiaisjuhla on tuttuun tapaan Vistan koulun salissa.

PAIMIO

Viisi laudaturia, yksi eximia, yksi magna. Kaksi laudaturia, kolme eximiaa, yksi magna ja yksi cum laude.

Tällaisilla arvosanoilla kirjoittivat Paimion lukiosta ylioppilaaksi Essi Hölsö ja Essi Santa . Näiden tulosten turvin näyttäisi myös olevan selvää, että molempien opiskelupaikkatoiveet toteutuvat suoraan todistusvalinnan pohjalta.

Paimiolaisen Essi Hölsön kiinnostuksen kohteeksi kirkastui abivuoden aikana lääketieteellinen tiedekunta ja sauvolainen Essi Santa kertoo hakeneensa opiskelemaan biotekniikkaa, jossa on mielenkiintoisia mahdollisuuksia ajatellen niin lääke-, elintarvike- kuin vaikka vaateteollisuuden tulevaisuutta.

Tuloksiinsa molemmat ovat tyytyväisiä.

– No ehkä hiukan harmittaa, että pitkän matematiikan laudatur jäi himpun vaille, sanoo Essi Santa.

Poikkeusvuodet

Tämän ylioppilasikäluokan lukio-opiskelua korona varjosti rankasti. Essi Hölsö kertoo, että kun koronan vuoksi siirryttiin ensimmäisen kerran etäopetukseen, sitä ajatteli vain, että ”onneksi on vasta eka vuosi”. Sitten etäopinnoista tulikin tutumpia kuin osattiin alkuun ajatella.

– Olisin paljon mieluummin ollut koulussa, vaikkei etäopiskelua moittia voi. Tosi mälsää se silti oli olla vaan kotona, eikä meidän ikäluokka minusta silleen ollenkaan ryhmäytynyt, hän sanoo.

Toinen Essi sanoo yrittäneensä keskittyä vain omaan työskentelyyn, ja homma sujui teknisesti paremmin sitten kun sai kotitietokoneelle toisenkin näytön.

– Paljon jäi omalle kontolle tietenkin. Erillään oleminen oli ikävää, ja olen ajatellut, että soluasuminenkin voisi sitten jatkossa olla kivaa. Että olisi muitakin, hän sanoo.

Abikevättä varjosti myös Venäjän hyökkäyssota ja Nato-keskustelu. Essi Hölsö sanoo, että toki sotauutisia on seurannut huolestuneena. Essi täydentää perään, että paljon sotatapahtumat ovat heilläkin kotona synnyttäneet keskustelua.

– Jatkossa sitä jotenkin odottaa, että pääsisi elämään normaalia kivaa opiskelijaelämää, ilman rajoituksia.

Molemmat Essit kiittävät lukionsa opettajia.

– Valtteri, Outi, Miia, Ritu ja Marianne, heille haluan ainakin antaa kiitoksen, sanoo Essi Hölsö.

– Miia on tosi hauska ja hänen kursseilla oppi tosi paljon, opetus on selkeää ja hyvää, täydentää Essi Santa.

Heidän mielestään hyvä opettaja tunnistaa sen, missä oppilaat menevät ja osaa opettaa kiinnostavasti. Tärkeää on myös se, että oppilailla pysyisi matala kynnys esittää kysymyksiä.

– Etäopetuksen aikana oli hyvä ratkaisu, kun meitä jaettiin pienempiin ryhmiin ja kynnys kysyä madaltui.

Juhlat edessä

– Juuri kävin kutsuja tiputtelemassa postilaatikoihin, kertoo Essi Hölsö tulossa oleviin ylioppilasjuhliin viitaten. Juhlasuunnitelmat ovat molemmilla tytöillä kutakuinkin selvät, juhlia vietetään samaan tapaan kuin vanhempien sisarustenkin.

– Lakki on tilattu, nimikoituna, mutta mekon etsiminen ei ole tuottanut tulosta.

Niinpä Vilma-siskon löytämä juhlamekko saattaakin olla Essin, ja sisko joutuu etsimään uuden mekon.

Essi Santa puolestaan kertoo miettineensä, että näillä näkymin hänen hankittavakseen tulisi sitten jo vuoden päästä vappuna teekkarilakki tupsuineen. Siksi hän on ajatellut lainata omissa lakkiaisissaan äidin ylioppilaslakkia.

Entä millaisia lahjatoiveita tuoreilla ylioppilailla on?

– Järkevää käyttötavaraa, tai lahjakortteja millä voi tehdä hankintoja, kun kuitenkin edessä on muutto omilleen, sanovat Essit.

Käteinenkin käy, koska senhän tietää, että opiskelija tarvitsee tukea.

– Isä olisi halunnut antaa korun, mutta pyysin ompelukonetta, naurahtaa Essi Santa, ja kertoo, että neulominen ja virkkaus ovat olleet pidempään harrastuksena, mutta nyt hän aikoo opetella enemmän myös ompelemista.