“Nimeni on Anna, lopussa ‘a’!”

0

“Minä olen nyt Vihervaaran Anna. Se minä juurikin olen, koetanpa kuinka hyvin kuvitella olevani Lady Cordelia. Mutta juuri nyt minusta on miljoona kertaa hauskempaa olla Vihervaaran Anna kuin ei-oikein-mikään Anna – vai mitä arvelet, Lumikuningatar?”, virkkoo Anna Shirley Selkun eli Sauvon elävän kulttuurin seuran versiossa Vihervaaran Anna -klassikkotarinasta. Tulevana kesänä Sauvon kesäteatterin lavan valtaa innokas punapää Timo Väntsin käsikirjoituksella ja ohjauksella.

L.M. Montgomeryn rakastetut Anna-kirjat kertovat orpotytön kasvutarinan Avonlean kylästä Prinssi Edwardin saarelta maailmalle. Sisarukset Marilla ja Matthew Cuthbert päätyvät erehdyksen kautta kasvattamaan puheliasta Annatyttöä, joka ravistelee Cuthbertien maailmaa ja koko kylää. Tuskin kellään on yhtä vilkasta mielikuvitusta kuin Annalla, ja eläväinen tyttö joutuukin tuon tuosta haastaviin tilanteisiin.

Riemukseni saan tänä kesänä esittää Annan roolin, ja hänen kenkiinsä hyppääminen on ollut loistava kokemus. Olen harjoitellessa päässyt jo sukeltamaan syvälle tähän kiehtovaan hahmoon ja tapaan katsella maailmaa löytäen jotakin ihmeellistä kaikkialta. Suuria tunteita on harjoiteltu – Anna kulkee tarinan aikana pohjattomasta pettymyksestä ja kiukustakin pirskahtelevaan riemuun. Anna kasvaa parin tunnin esityksen aikana yksitoistavuotiaasta, monilla tavoin väärin kohdellusta lapsesta nuoreksi aikuiseksi, joka jättää koko Avonlean kylään lähtemättömän jäljen, uudenlaisen hymyn ja toivon.

Annan rooli osuu minulla myös kiinnostavaan kohtaan elämässä: samoin kuin Anna jatkaa opiskelemaan ja muuttaa pois, on minulla edessä yliopisto-opiskelu. Näin Annan tarina tuntuu myös hyvästien heittämiseltä yhdelle vaiheelle elämässä ja uuden tervetulleeksi toivottamiselta.

Viime kesän Oliver Twistin Lontoo on purettu ja Avonlean kylä nousee katsojien ihmeteltäväksi. Harjoituksia on jatkunut pian jo kolmen kuukauden ajan ja esimerkiksi puvut valmistuvat kohisten. On ollut valtava ilo jo nyt luoda Annan värikästä maailmaa upean työryhmän ja kanssanäyttelijöiden voimin – me tuomme Vihervaaran Sauvon Vahtistenmäelle. Yhteishenki on käsittämättömän vahva, ja jokainen teatterilla on korvaamaton osa projektia. Niin kuin Vihervaarassakin, teatteriporukkamme on kuin valittu perhe.

Saan Annasta voimaa hänen sisukkuudestaan, kyvystään nähdä ympäröivä kauneus ja koko tunneskaalan näyttämisestä päädystä päätyyn. Uskon, että samanlaista lämpöä tuo Anna kaikille muillekin, jotka hänen tarinansa pääsevät kokemaan. Voi, miten upea kesästämme tulee – en malta odottaa, että näen sinut pian Vihervaarassa!

Aada Sevón

Aada (kolmella a:lla) on tänä keväänä Paimion lukiosta valmistuva intohimoinen harrastelijanäyttelijä ja Anna Shirleyn sukulaissielu.