Raikkaat paletakset ovat kesän hittiherkku – ”Näitä voi tosiaan hankkia esimerkiksi kesäjuhliin”

0
Jäätelötehtaan tiloissa on aiemmin toiminut muun muassa Sannan ensimmäinen eläinkauppa.

PAIMIO

Joko tiedät, mitä on paleta? Paimiossa avatui alkuvuodesta paletatehdas, jossa valmistetaan näitä meksikolaistyyppisiä herkkuja, joita viedään jo myyntiin ympäri Suomen. 

– Paimiossa näitä saa jo M-Marketista, Iivari Cafesta, R-kioskista ja Piikkiössä Lindroosin puutarhalta. Viemme näitä myös kauemmas, ja näitä saa esimerkiksi turkulaisista ravintoloista, Mathildedalista ja Helsingistäkin. Keskon jakelu on alkamassa lähipäivinä, tuore paletayrittäjä Sanna Koponen-Yöntilä listaa.

Paleta on siis meksikosta lähtöisin oleva jäädyke, joka näyttää ulkoisesti mehujäältä, mutta mehun sijaan se on valmistettu tuoreista marjoista ja hedelmistä. Paimion Påps & Skål -paletatehtaassa valmistetetaan kolmea eri marja- ja hedelmäpaletaa, minkä lisäksi erikoisuutena neljää eri paletaa, jotka sisältävät alkoholia ja ovat siis tavallaan jäädytettyjä drinkkejä. 

Koponen-Yöntilä kertoo, että paletaksiin ei käytetä lisäaineita tai väriaineita ja ne ovat gluteenittomia ja vegaanisia.

– Alkoholittomat versiot sopivat siis ihan kirjaimellisesti vauvoille ja vaareille – ihan kaikille, hän toteaa.

Eläinalalta kiinteistö­välittäjäksiMoni paimiolainen tuntee Koponen-Yöntilän eläinalan yrittäjänä. Hän on toiminut yrittäjänä niin Sievolan lemmikkitilalla, eläinkaupassa kuin kissa- ja koirahoitolassakin. 

– Olen toiminut melkein koko ikäni yrittäjänä, viime vuodet olen toiminut kiinteistövälittäjänä ja nyt olen rakennusliikkeen palveluksessa. Tämä jäätelötehtaan pyörittäminen on sivutoimista, Koponen-Yöntilä kertoo.

Ainakin toistaiseksi hän pyörittää Påps & Skålia kahdestaan miehensä Marko Koposen kanssa. 

– On mahdollista, että jossain vaiheessa, esimerkiksi ensi kesänä palkkaisimme kesätyöntekijöitä, mutta emme tässä vaiheessa, hän sanoo.

KesätapahtumiinPåps & Skål -yritys on alun perin toiminut Nauvosta, mutta aikaisempi yrittäjä halusi muiden kiireidensä vuoksi luopua yritystoiminnasta. Niinpä Koponen-Yöntilä päätti tarttua tilaisuuteen. 

– Heillä oli tavallaan pohjatöitä tehtynä, mutta markkinointiin ja jakeluun ei juurikaan oltu panostettu ja me nyt ryhdyimme siihen, hän kertoo.

Jäätelötehdas toimii tällä hetkellä Vistantiellä, liiketilassa, jossa on aiemmin toiminut muun muassa kirpputori ja Koponen-Yöntilän ensimmäinen eläinkauppa. Pääasiassa Påpseja, eli niitä alkoholittomia versioita ja alkoholillisia Skåleja myydään tällä hetkellä tukkuihin ja eri yrityksiin. Myös kesätapahtumiin on tarkoitus mennä.

– Vähittäismyyntiä meillä ei tässä ole, mutta myymme kauppoihin ja ravintoloihin. Meiltä on tilattu myös omalla valokuvalla alkoholillisia jäätelöitä häihin. Näitä voi tosiaan hankkia esimerkiksi kesäjuhliin. Lisäksi kesällä olemme menossa myymään ainakin Myyrmäen Iskelmäfestivaaleille, James Bluntin konserttiin ja Flow-festivaaleille, Koponen-Yöntilä kertoo.

Toimitus testasiSaimme toimitukseen maisteltavaksi alkoholillisia paletaksia, joita Påps & Skålin valikoimassa on neljää erilaista. Maistelimme näitä jäädytettyjä drinkkejä pienellä kolmen hengen testiryhmällämme. Löysimme jokainen joukosta oman suosikkimme, mikä seurasi makumieltymyksiämme drinkkienkin osalta. Niinpä tuotteet ovat sitä mitä luvataankin; pina colada maistuu pina coladalta, kermaliköörin maku erottuu selvästi ja mojitot ja gin tonicit ovat suoraan jäädytettyjä versioita vastaavista juomista – ja maistuvat myös niiltä. Kaikkiaan Skålit olivat hauska uusi tuttavuus ja raikas vaihtoehto drinkille erityisesti kuumina kesäpäivinä.

1. Mansikka-Mojito

Sisältää: mansikkaa, vesimelonia, vaaleaa rommia, agavesiirappia, limeä ja minttua.

Raadin kommentit: Raikas ja mansikkainen. Sorbettimainen ja kesäinen. Mintun maku antaa kivan säväyksen. Alkoholin makua ei juuri lainkaan.

2. Kaffelikööri

Sisältää: kermalikööriä, kahvia, kaurajuomaa, Goodio-suklaata.

Raadin kommentit: Voimakas kermaliköörin maku jakaa raadin mielipiteet. Jos pitää kermalikööristä ja jääkahvista, pitää tästäkin.

3. Vadelma-Pina Colada

Sisältää: kookosmaitoa, ananasta, tomusokeria, sitruunaa, rommia ja vadelmaa.

Raadin kommentit: Samettinen, pehmeä rakenne. Vaikka ei pitäisi mehujäistä, tämä muistuttaa enemmän kiva jälkkäriä. Vadelmia on koristeena, mutta niitä olisi saanut olla lisääkin.

4. Gin Tonic

Sisältää: tonic-vettä, giniä ja sitruunaa.

Raadin kommentit: Voimakas alkoholin maku. Maistuu selvästi gin tonicilta.