Tee kesämatka menneisyyteen

0

Kesä lähestyy vauhdilla ja kesäsuunnitelmia sorvataan päät sauhuten. Ehkä nyt tehdään se pitkään lykätty ulkomaanmatka, rantaloma taikka mitä kullakin on mielessä ja toiveissa.

Näin historia-alan ammattilaisena suosittelen suorittamaan tänä kesänä myös aikamatkoja. Niitä tehdäksesi sinun ei tarvitse olla oman elämäsi Pelle Peloton, sillä matkoja menneisyyteen voi tehdä myös ilman aikakonetta. Mikä parasta, sen voi tehdä myös ihan kotinurkilla.

Varhaisiin Peimarin seudun muistoihin pääsee kiinni tekemällä pienen luontoretken. Ennen Ruotsin vallan aikaa on täälläkin ollut kukkuloille rakennettuja linnakkeita, linnavuoria. Niitä tai sellaiseksi arveltuja löytyy tienoolta useita, joten ota retkikohteeksi vaikka Lautkankareen linnamäki Sauvossa, Paimion Nakolinna tai Piikkiön Huttala ja kavutessasi niiden rinteitä kuvittele niille puiset varustukset, vartiomies antamassa hälytystä nähdessään merkkitulen savun kohoavan ja väen vaeltamassa varustuksen turviin ennen hyökkääjän saapumista. Samalla voit nauttia näiden kohteiden nykyisestä luonnosta.

Muitakin historian ja luonnon yhdistäviä kohteita löytyy viljalti. Karunassa voi Rantolan sillalta katsella maisemaa Kärkniemen kartanolle ja kuvitella Kaarle-herttuan maihinnousulaivaston seilaamassa pitkin lahtea v. 1599 tai veneillessä Sandön ja Päisterpään välillä kuvitella tykkien jylyn venäläisten ja ruotsalaisten käydessä Sandön meritaistelua 1808. Kuusiston saarella taas voit piispanlinnan raunioilla miettiä keskiajan Turun piispojen mahtia sekä sen murtumista.

Komeaa arkkitehtuuria ja historiallisia muistoja kantavat myös kulmakunnan kirkot. Näistä Sauvon kirkko täyttää tänä vuonna 550 vuotta, ja sen johdosta on syytä vierailla kesän aikana sekä kirkossa että Sauvon museolla. Kirkkoon tulee merkkivuoden kunniaksi näytille liuta nykyään Kansallismuseon kokoelmiin kuuluvaa esineistöä. Museolla puolestaan on näyttely Sauvon Kirkonkylän ja sen lähistön historiasta läpi vuosisatojen. Vanhat kuvat, kartat ja tarinat herättävät menneisyyden kylänraitin eloon ja auttavat katsomaan sitä uusin, vaiko sittenkin vanhoin, silmin.

Tee siis kesällä matka menneisyyteen. Joka tuntee menneen ymmärtää nykyisen.

Ossi Tammisto

Kirjoittaja on ollut mukana tekemässä

 

Sauvon museon kesänäyttelyä.