Tuleeko maatiloilla pula työvoimasta?

0
Erno Mikkola kertoo, että Mikkolan marjatilalla kausityöntekijöiden lisäksi kaikki tilapäisen suojelun piirissä olevat aikuiset ukrainalaiset haluavat tehdä töitä.

PAIMIO, SAUVO, KAARINA

Osalle maatiloista voi tulla huutava pula työvoimasta, kun osa ukrainalaisista kausityötekijöistä ei saavu Suomeen sodan takia. Eräiden arvioiden mukaan jopa kolmasosa jää tulematta. Ne eivät kerro kuitenkaan koko totuutta, sillä arviot perustuvat ukrainalaisille myönnettyjen kausityölupien vähenemiseen. Ainakin osa tiloista hyötyy siitä, että Suomessa on jo iso joukko tilapäisen suojelun piirissä olevia ukrainalaisia, joilla on asemansa perusteella oikeus työskentelyyn vuoden ajaksi.

Mikkolan marjatila Sauvossa on majoittanut ukrainalaisia pakolaisia, pääosin naisia ja lapsia, helmi–maaliskuusta alkaen.

– Meillä on täällä noin 90 ihmistä, ja kausityöntekijät lapsineen tulevat vielä toukokuun aikana. Heitä on tulossa 60–70 aikuista ja heidän mukanaan tulee 20–30 lasta, tilan isäntä Erno Mikkola kertoo.

– Tänä vuonna tilalla työskentelee noin 150 ukrainalaista aikuista, joilla on 30–40 lasta. Suomalaisia työntekijöitä meillä on neljä tai viisi.

Mikkolan tilalla työvoiman tarve on suuri, sillä tilalla viljellään tunnelimansikkaa lähes neljän hehtaarin alalla ja hernettä noin 150 hehtaarilla.

Tilausbussilla turvallisiin oloihin


Ensimmäiset ukrainalaiset Mikkola haetutti bussilla Sauvoon heti sodan alettua. Tähän mennessä kaikki tilalle tulleet ovat tilapäisen suojelun piirissä.

– Olemme vieneet heidät omalla kustannuksellamme Turkuun hakemaan tilapäistä suojelua, hoitamaan kuntoon pankkitilit ja verokortit. Monta edestakaista reissua on pitänyt tehdä.

– Kaikki meillä olevat ukrainalaiset, jotka ovat tilapäisen suojelun piirissä, haluavat tehdä töitä. Se on myös mahdollista, koska Sauvon kunta on todella hienosti järjestänyt päivähoidon ja koulunkäynnin heidän lapsilleen. Kunta on myös järjestänyt lisää majoitustiloja. Meillä niitä on noin 120 ihmiselle. Myös SPR:n Sauvo-Karunan osasto on ollut todella suureksi avuksi heti alusta alkaen.

– Tilanne on silti melko haasteellinen, koska työtä tekevistä miehistä on pulaa. Naiset eivät sovi yhtä hyvin kaikkiin raskaisiin töihin, vaikka yrittävätkin parhaansa, Mikkola toteaa.

Kaikkialla tilanne ei ole kuitenkaan yhtä hyvä kuin Mikkolan marjatilalla. Mikkola kertoo kuullensa eräältä kollegaltaan, että kaikki tilapäisen suojelun piirissä eivät välttämättä halua tehdä töitä. Toisaalta on myös sellaisia tiloja, jotka eivät voi tai halua majoittaa lapsiperheitä.

Luvut eivät kerro totuutta


Vielä toistaiseksi viranomaisilla ei ole kattavaa tietoa siitä, kuinka moni tilapäisen suojelun piirissä olevista ukrainalaisista työskentelee tai aikoo työskennellä maatiloilla. Sitäkään ei tiedetä, miten moni suomalaisella tilalla vakituisesti työskentelevä ukrainalainen on lähtenyt puolustamaan kotimaataan. Kattavaa tietoa saataneen myöhemmin, kun toteutunut työskentely näkyy verottajan tilastoissa.

Maahanmuuttoviraston tiedoista selviää, että Paimioon myönnettiin viime vuonna 414 kausityölupaa, Sauvoon 529 ja Kaarinaan 14 lupaa. Tältä vuodelta kuntakohtaisia lukuja ei ole vielä saatavilla. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen tietojen mukaan Paimiossa on nyt 89 työikäistä, 18–65-vuotiasta ukrainalaista, jotka ovat tilapäisen suojelun piirissä. Sauvossa heitä on 99 ja Kaarinassa 13. Määrä voi vielä kasvaa, jos sotaa pakenevia ihmisiä tulee lisää Suomeen.