Ukrainalaiset kesyttävät traktoria Tuorlassa – Maaseutuopisto auttaa paikallisia tiloja edessä olevan viljelysesongin yli

0
Olesia Humaniuk harjoitteli peräkärryllä peruuttamista Tuorlassa ensimmäistä kertaa elämässään.

Piikkiö, Paimio, Sauvo

Suomalaiset maa-, marja- ja vihannestilat ovat olleet tänä keväänä jälleen uuden ja yllättävän haasteen edessä: mistä saada työvoimaa, kun yksi suurista sesonkityöntekijämaista käy parhaillaan puolustussotaa Venäjää vastaan?

Valtaosa ukrainalaismiehistä jäi helmikuussa kotitiloilleen ja -kaupunkeihin puolustamaan maataan samalla kun naiset ja lapset aloittivat pakomatkansa eri puolille Eurooppaa.

Jo seuraavilla viikoilla Peimarin seudun maa- ja marjatilat majoittivat useita satoja sotaa paenneita naisia ja lapsia. Pian arki alkoi asettua lasten päästessä kouluun ja naisten aloittaessa hiljalleen työt kesäsesonkiin valmistautuvilla tiloilla. Miesten puute työvoimassa näkyy tällä hetkellä kuitenkin huolena siitä, miten maatilojen koneet pysyvät liikkeellä, kun varsinainen viljely- ja sadonkorjuukausi kunnolla starttaa.

Ammattiopisto Livian Tuorlan maaseutuopistossa herättiin tilanteeseen huhtikuussa nopeasti ja ryhdyttiin rakentamaan kurssimallia niille ukrainalaispakolaisille, joilla ei ole aiempaa kokemusta esimerkiksi traktoreista.

Opistosta oltiin yhteydessä paikallisiin tiloihin, jotta varmistuttiin siitä, että tarvetta opetukselle olisi. 20 opiskelijalle mitoitettu kurssi täyttyi hetkessä, ja pari viikkoa sitten yhteensä 26 opiskelijan ryhmä aloitti tutustumisen traktoreihin Tuorlassa.

– On saatu hirveästi yhteydenottoja koulutukseen liittyen, mutta olemme nyt jo vähän ylipaikoilla. Seuraava kurssi starttaakin jo heti ensi viikolla, sillä tarve on osoittautunut todella suureksi, sanoo yrittäjyyden lehtori Jaakko Kuusvuori Tuorlan maaseutuopistosta.

Kymmenen opetuskertaa

Viiden osaamispisteen opintokokonaisuus pitää sisällään kaikkiaan viisi–kuusi ajoharjoitteluiltaa Tuorlassa, kaksi teoriailtaa heille jotka haluavat suorittaa virallisen traktorikortin ja loppuviimein myös kaksi opetuspäivää niillä tiloilla, joissa ukrainalaiset kesän aikana työskentelevät.

– Harjoittelua on aina kolme tuntia kerrallaan. Ainoa kulu opiskelijalle on se, jos hän haluaa suorittaa virallisen traktorikortin. Se käydään silloin tekemässä Ajovarman konttorilla, Kuusvuori kertoo.

26 osallistujasta suurin osa on miehiä, mutta myös naisia on mukana kourallinen.

– Lisääkin olisi jo jonossa, mutta myös kannustusta tiloilta tarvitaan. Varmasti rohkaistuneiden esimerkit kannustavat heitäkin jatkossa, Kuusvuori tuumii.

Kurssilla perehdytään traktorinkäytön perusteisiin, eli muun muassa etukuormaajan käyttöön, kuormansidontaan, peräkärryllä peruuttamiseen ja 3-pistekiinnittämiseen työkoneita silmällä pitäen.

– Kesän alussa kaikilla pitäisi olla jo perustaidot traktorilla työskentelystä hallussa, mutta toki osaamista sovelletaan sitten vielä kohdennetusti heidän tiloillaan kahden viimeisen opetuskerran aikana. Ja elokuussa edessä on vielä loppunäyttö ja osaamisen arviointi koulun toimesta, jonka jälkeen kokonaisuus on suoritettu.

Ilmaista koulutusta

Kurssin ilmaisuus perustuu opetushallituksen koulutusmallin joustavuuteen, joka mahdollistaa esimerkiksi Tuorlan nyt tarjoaman traktorinkäyttökoulutuksen. Valtio haluaa varmistaa, että maahan saapuvilla on mahdollisimman hyvät mahdollisuudet työllistyä Suomessa.

– Vaikka pakolaiset saapuvat perinteisestä viljelysmaasta, ei ole mikään itsestäänselvyys, että osataan esimerkiksi käyttää traktoria. Tarvetta olisi selvästi useammalle kuin 26 koulutettavalle, ehkä saisi laittaa heti jopa nollan perään, Kuusvuori sanoo.

Järvenkylän tilalle Sauvoon maaliskuun alkupuolella saapunut Olesia Humaniuk on oppinut parin ensimmäisen viikon aikana Tuorlassa muun muassa kiinnittämään peräkärryn traktoriin ja siirtämään heinäpaaleja traktorin etukuormaajalla. Hän ei ollut aiemmin ajanut traktorilla metriäkään, joten kehitys on ollut lyhyessä ajassa huomattava.

– Työtarve tiloilla on tulevanakin kesänä aivan sama, mutta tekijät ovat nyt vain osaamiseltaan erilaisia. Tästä on varmasti paljon apua tiloilla eri puolilla seutua, uskoo koulutuksessa tulkkina ja apulaisena toimiva Dima Andriievskyi, joka työskentelee Rannikon Puutarhassa Salossa.

(juttua korjattu siltä osin, että traktorit eivät olleet Valtroja vaan New Holland-merkkisiä 5.5. klo 13.20.)