Ukrainalaislapset pääsivät nopsasti kiinni palloon

0
Harjoitusten lomassa yhteiskuvassa tulkki Natalie, Vadum, Perttu Laaksonen, Danylo, Denys ja Oleksiy.

SAUVO,PAIMIO/ Timo Kalenius

Peimari United tarjosi ukrainalaislapsille mahdollisuuden aloittaa harrastus ilman, että siitä koituisi heille mitään kustannuksia. Varusteetkin saatiin kerättyä lahjoituksina kuntalaisilta, joten kynnys aloittaa uusi harrastus uudessa maassa tehtiin mahdollisimman helpoksi.

Siitä miten Sauvossa on otettu pakolaiset vastaan, kertoo hyvin se, kun Peimari United ilmoitti vaate- ja varustekeräyksestä ja eri harrastusvälineiden tarpeesta Ukrainaista tulleille lapsille, ei lahjoituksista meinannut tulla loppua. Lähes kaikkia varusteita saatiin lahjoituksina ylen määrin ja niitä jaetaan edelleen halukkaille keskustassa olevassa Hakkis-centerissä.

– Kaikki käynnistyi nopeasti, kun perheet lapsineen maaliskuussa tänne saapuivat ja koulussa järjestettiin heille tutustumistilaisuus, johon me myös menimme mukaan ja esittelemään seuran toimintaa ja mahdollisuutta tulla mukaan harjoituksiin ja sitä kautta liittyä myös joukkueisiin, kertoo Peimari Unitedin puolesta asiaa eteenpäin vienyt Perttu Laaksonen , joka toimii myös seuran C-juniorijoukkueen joukkueenjohtajana.

– Innostus oli kova ja mukaan saatiinkin melko pian 16 lasta, jotka sijoittuivat eri joukkueisiin ja esimerkiksi tässä meidän C-junioreiden joukkueessa on mukana neljä poikaa Ukrainasta. Osalla lapsista oli jo aikaisempaa pelikokemusta ja lyhyen tutustumisjakson jälkeen lapsista kymmenen sijoittuivat kolmeen eri joukkueeseen ja lopuille vähemmän pelanneille järjestettiin koulun puolesta ohjattua jalkapallokerhotoimintaa, jossa he tutustuvat lajiin ja ehkä myöhemmin siirtyvät joukkueisiin.

Perheet ja lapset on otettu hyvin vastaan ja kuntalaisten yhteishenkeä kuvastaa hyvin myös lapsille järjestetty kuljetuspalvelu, sillä useimmilla matka harjoituksiin on niin pitkä, että se ei ilman kuljetusta onnistuisi.

– Ajatuksena oli, että joukkueet hoitavat lasten kuljetuksen talkoovoimin ja vanhemmat ovat olleetkin tässä hyvin mukana. Kaikki lapset ovat saaneet kuljetuksen ja itse olen vaimoni kanssa avustanut, jos kuljetusta ei joskus ole järjestynyt, kertoo Laaksonen.

Perheet ja etenkin äidit ovat kiitelleet, että lapset ovat päässeet mukaan harrastuksiin ja kouluun.

– Meille tämä ei välttämättä ole niin suuri ponnistus emmekä aina muista millaisista oloista he ovat lähteneet, joten kaikki apu, jota voimme heille antaa menee tarpeeseen, lisää Perttu Laaksonen.

Innolla mukana

Peimari Unitedin C-junioreiden joukkueessa on mukana neljä ukrainalaista poikaa, joilla on vaihteleva tausta jalkapallon pelaamisesta, mutta ovat kaikesta huolimatta hyvin sopeutuneet joukkueeseen eikä kieliongelmakaan ole harjoittelua haitannut.

Joukkueella on portugalilainen ammattivalmentaja Marco Santos, ja harjoituskielenä käytetään englantia. Joukkue harjoittelee kolme kertaa viikossa ja pojille ammattivalmentajan vetämät harjoitukset ovat mieluisia. Tiivis harjoittelu alkaa jo näkyä ja osalla pojista on tapahtunut merkittävää kehitystä. Pelilupien jälkeen joukkue saa heistä hyvän lisän pelaavaan kokoonpanoon.

Paikalla on ajoittain myös pojille tulkkina toimiva ukrainalainen Natalie , joka saapui Sauvoon pakolaisena noin neljä viikkoa sitten.

– Osalla pojista on pelitaustaa jo kotimaastaan, mutta kahdella ei juurikaan. Hyvin he ovat kuitenkin joukkueeseen sopeutuneet ja yritämmekin saada heille hankittua pelilisenssit, jotta he voisivat myös osallistua sarjapeleihin, kertoo Perttu Laaksonen.

– Pojille ammattivalmentajan opit ovat mieluisia ja he myös pitävät omaa joukkuettaan heille sopivan haastavana. Muitakin harrastuksia pojilla on ollut, mutta nyt he keskittyvät jalkapallon pelaamiseen, kertovat pojat Natalien tulkkaamana.

– Seurassa on päätetty, että syksyyn asti ei mukaan tulevilta lapsilta kerätä mitään maksuja ja varusteetkin tarjotaan ilmaiseksi. Uskon myös, että syy siihen miksi tämä meidän juttu toimii täällä Sauvossa, on se, että olemme yhteisö, joka on muutakin kuin vain jalkapalloseura. Täällä asiat tapahtuvat nopeasti ja kaikki ovat siinä mukana ja auttavia käsiä löytyy moniin eri asioihin ja muutenkin ihmiset ovat aktiivisia ja osallistuvat toimintaan todella kiitettävästi, kiteyttää Perttu Laaksonen.