Vuorohoidon tarve kolminkertaistunut Paimiossa

0
Nina Ali-Keskikylä (vas.) ja Jenna Aittala Tapiolan päiväkodista korostavat ennakoinnin merkitystä vuorohoidossa. Päiväkodilla pitää olla tiedossa hyvissä ajoin lasten vanhemman tai huoltajan työvuorotiedot, jotta tarvittava työntekijäresurssi voidaan varata ilta- tai yövuoroja varten.

Paimio

Vuorohoidon tarve on kasvanut varhaiskasvatuksessa Paimiossa kymmenessä vuodessa kolminkertaiseksi. Kun vielä 2010-luvun alkuvuosina vuorohoidossa oli Paimiossa noin 20 lasta, on määrä kivunnut kevääksi 2022 jo noin 60:een. Kapasiteettia tosin riittää, kiitos vuoden 2014 elokuussa avatun Tapiolan päiväkodin.

– Päiväkodissa on yhteensä 160 paikkaa, ja koska Tapiolaan on keskitetty vuorohoito, voidaan tuo koko kapasiteetti periaatteessa käyttää vuorohoidossa oleville lapsille, kertoo Tapiolan päiväkodin johtaja Nina Ali-Keskikylä .

Erityisesti mennyt talvi nosti vuorohoidon tarvetta, kun koronarajoitukset hellittivät.

– Varmaan oma vaikutuksensa on myös lähialueen isoilla työnantajilla, kuten Meyerin telakalla tai Salon akkutehtaalla, mutta varmaan vielä isompi vaikutus on ollut sillä, että koronarajoitusten hellittäessä ravintoloiden aukiolot ovat laajentuneet. Se on vaikuttanut luonnollisesti ravintola-alan ihmisten työtilanteeseen, jatkaa varajohtaja Jenna Aittala .

Vuorohoidolle uudet periaatteet


Paimion kaupunki vahvisti vuorohoidolle uudet periaatteet tämän vuoden alussa. Vuorohoidolla tarkoitetaan käytännössä varhaiskasvatusta, jota annetaan iltaisin tai öisin, aikavälin kello 6–18 ulkopuolella.

Vuorohoitoa järjestetään vain vain lapselle, joka tarvitsee sitä vanhemman tai muun huoltajan työssäkäynnin tai opiskelun vuoksi. Viime syksystä alkaen vuorohoito on pitänyt varata Wilman kautta siten, että vanhemman tai huoltajan on pitänyt ilmoittaa hoidon tarve runsas viikko etukäteen. Sähköisessä varausjärjestelmässä oli syksyllä omat hankaluutensa mitkä aiheuttivat ajoittaisia ongelmia varauksissa, mutta niistä on päästy täksi vuodeksi.

– Alkuun oli hieman hankaluuksia teknisten ongelmien takia, mutta nyt työvuorojen ilmoittaminen sujuu jo hyvin. Vuorot pitää olla siksi meillä hyvissä ajoin tiedossa, että saamme varattua riittävästi työvoimaa kullekin vuorolle. Toki joustoa tehdään virhetapauksissa, mutta esimerkiksi sellaisina öinä jolloin hoidettavia lapsia ei ole yhtään, ei ole tietenkään myöskään yhtään työntekijää. Silloin joustovaraa ei luonnollisesti ole, Nina Ali-Keskikylä selventää.

Kuin toinen koti


Päiväkodista voi muodostua lapselle kirjaimellisesti kuin toinen koti silloin, kun esimerkiksi vanhempi tai huoltaja tekee paljon yötyötä. Silloin myös yöt kuluvat päivähoidossa, eikä hoitoaika mene välttämättä yksi-yhteen vanhemman työvuoron kanssa.

– Yöt vuorohoidossa rauhoitetaan levolle. Lapsia ei voi tuoda tai hakea päiväkodista kello 22.30–5.00 välisenä aikana. Lapsi voi jatkaa varhaiskasvatuksessa yöhoidon jälkeen tarvittaessa huoltajien kahdeksan tuntia kestävän lepoajan verran, kaupungin opetuspäällikkö Hilkka Koret sanoo.

Äärimmäisessä tapauksessa, esimerkiksi jos vanhempi on töissä laivalla, voi lapsi viettää päiväkodissa jopa kokonaisen viikon yhtäjaksoisesti. Sellaiselle ei kuitenkaan ainakaan parhaillaan ole tarvetta Paimiossa.

– Turussa sellaisia tilanteita on ollut, mutta Paimiosta en ainakaan muista vastaavaa. Mutta kyllä se periaatteessa mahdollista olisi täälläkin. Toki haluan korostaa myös kodin merkitystä lapselle kasvuympäristönä ja jos sellainen tilanne eteen tulisi, olisi asiasta varmasti hyvä keskustella myös vanhempien tai huoltajan kanssa, Koret sanoo.

Tilaa on, mutta

valikoida ei voi


Paimion päiväkoti- ja perhepäivähoitopaikat ovat olleet aika ajoin kortilla viimeisen kymmenen vuoden aikana. Mitään ylitarjontaa tälläkään hetkellä paikoista ei ole, mutta opetuspäällikkö Hilkka Koretin mukaan tilanne on kuitenkin ”kohtalaisen hyvä”.

– Tällä hetkellä meillä on päiväkodeissa muutamia paikkoja vapaana. Toivomuksia toki voi varhaiskasvatuspaikan suhteen esittää, mutta niiden toteutumista ei voi tällaisessa tilanteessa taata. Ihan kohtalaisen hyvä tilanne kuitenkin, Koret tiivistää.

Perhepäivähoidon puolella vapaita paikkoja on tällä hetkellä yksi. Kaiken kaikkiaan tilanne on ideaali, sillä pientä pelivaraa täytyykin olla.

– Tähän oikeastaan pyritään, etteivät kaikki paikat olisi täynnä. Siten pystymme tarjoamaan hoitopaikan nopeasti, kun tarve tulee eteen. Perhepäivähoidossa pätee ihan sama tavoite, Koret sanoo.