Elämyksiä museoissa, lähde katsomaan

0

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen sanasta museo? Ei kai vaan pölyisiä vitriinejä täynnä tylsiä esineitä rinnallaan vieläkin tylsempiä historiakuvauksia kyseisistä esineistä? Jos mielikuva museosta on tällainen, voi olla, että tämä mielikuva joutaisi museoon.

Nykypäivänä museot kun harvoin ovat tylsiä paikkoja. Monissa museoissa objektikeskeisyydestä on siirrytty entistä enemmän elämyskeskeisyyteen ja asiakkaiden museokokemusta elävöitetään eri tavoin. Parhaassa tapauksessa tämä ei tarkoita päälleliimattuja huvituksia, vaan elämyksiä, joiden kautta itse näyttelyn teema jää mieleen pitkäksi aikaa. Itselleni hienoimpia museokokemuksia ovat olleet Viron uusi kansallismuseo Tartossa, jonne oli esiteltävien esineiden lisäksi toteutettu erilaisia ääni- ja tuoksumaailmoita, sekä monenlaista interaktiivista koettavaa. Toinen mieleenjäänyt museo on Warwickin linna Englannissa, jonka pihalla järjestetään miekkailuesityksiä ja kotkanäytöksiä, linnan luolastoissa kauhukierroksia ja pihalla ammutaan aidolla vanhalla katapultilla tuliammuksin.

Mutta kokemuksen arvoisiin museoihin ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Haarniskoja näkee tänä kesänä Paimion käsityömuseo Miilassakin ja elokuussa on luvassa miekkailuesityskin. Paimion Sähkömuseo taas on elävöittänyt näyttelyjään uudella pienoismallilla, ja pääseepä siellä virtuaalisiinkin maailmoihin VR-lasien avustuksella. Eikä unohtaa kannata myöskään Sauvon ja Paimion kotiseutumuseoita, Paimion parantolaa tai August Pyölniitun museota, joissa kaikissa jo itse museomiljööt ovat kokemuksen arvoisia.

Ja jos pienelle kesäretkelle haluaa lähteä, löytyy lähiseudulta museokohteita kymmenittäin. Näitä kesäretkikohteita esitellään kesän mittaan lehdessä. Esittelyyn pääsevät muun muassa Turun Qwenselin talo, sekä Kemiön Söderlångvikin kartano. Suositeltava kesäretkikohde on myös Mynämäessä vastikään avattu Mynä-Mynä Maa -purkutaidetalo, jossa vanhan vanhainkodin huoneisiin on toteutettu elämyksellisiä tilataideteoksia, joiden sisälle kävijät pääsevät kävelemään.

Onneksi vanhat mielikuvat museoiden tunkkaisuudesta ovat selvästi hiipumassa. Tämän todistaa se, että Museokortti löytyy jo puolelta miljoonalta suomalaiselta. Määrä on suurempi kuin koskaan ennen – niinpä museoissakin käydään todennäköisesti enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

JAANA PAKARINEN