Möyritään – turvallisesti ja iisisti

0

Moni rentoutuu pihatöissä. Möyrii kädet mullassa, istuttaa, kastelee, lannoittaa, seuraa kukintaa ja kerää satoa.

Harjoittelen ensimmäistä kesää kasvihuoneviljelyä, ja olen huomannut hakeutuvani sinne pieneen ”majaani” tämän tästä. Kun avaa oven, leyhähtää vastaan kostea ja lämmin löyhähdys, ja näyttää kuin kasvit olisivat joka käynnillä hiukan kasvaneet. Tai joskus ne nuupahtaneina viestivät, että vettä tarvitaan.

Toki möyrin pihalla muutenkin. Eilen riivin rikkaruohoja ja laitoin uutta katetta pensaikon juureen. Puutarhassa työskentely on rentouttavaa ja näkyvää vastapainoa ja tuntuuhan työ kehossakin.

Ilahduttava uutinen sunnuntaina kertoi ( HS 18.6.) kuinka terveellistä se onkaan viettää aikaa luonnossa. Toki uutisessa puhuttiin siitä, kuinka terveellistä on mennä metsään, mutta kyllä varmasti pihalla möyriminen on hyvä juttu, varsinkin, jos pihassa on puita ja pensaita.

Uutisen mukaan ihonäytteet ja verikokeet Venäjän puolella Karjalassa ja täällä meillä kertovat siitä, että siellä ihmisillä on ihollaan vaihtelevampi ja monipuolisempi valikoima mikrobeja kuin meillä. Se suojelee selvästi allergioilta ja myös diabetekselta. Uutisessa kerrottiin, että biodiversiteettihypoteesin mukaan vähenevä kosketus monimuotoiseen luontoon yksipuolistaa meidän mikrobistoamme, vääristää vastustuskykyä ja on yhteydessä tulehdusperäisten sairauksien lisääntymiseen. ”Luontokato tulee iholle”.

Mitä enemmän meillä siis on kosketusta maaperään, sitä paremmin voimme. Puutarhan voima toimii siinä missä metsänkin. Hoitaa ihmistä sisältä ja ulkoa.

Luonnossa liikkumisen ja oleilun on pitkään tiedetty olevan yksi psyykkinen hyvinvoinnin taustatekijä, mutta näiden tuoreiden tutkimusten valossa vahvistuu entisestään se, miten luonnolla on myös fyysisen terveyden avaimet. Ehkä tärkeintä mitä voimme jälkipolville jättää onkin oppi siitä, että itsekin voi jotain kasvattaa. Se voi olla tulevaisuudessa todella tärkeä taito.

Hyvää keskikesän juhlaa. Edessä on ennusteiden mukaan erittäin lämmin ja aurinkoinen juhannus, joten muistakaa kohtuu kaikessa ja pysykää pinnalla! Luonto kiittää siistiä juhlijaa!

Taina Tukia