Pääkirjoitus: ”The” lomakuu eli heinäkuu alkoi

0

Oletko valmis, vai alkoivatko myös lomailupaineet?

Lomatunnelma harvoin tulee itsestään. Moni meistä tietää, että vie aikaa päästää niin sanottuun loma-asentoon, ja varsinkin jos lomalle jäämistä on edeltänyt töiden saattaminen johonkin tiettyyn vaiheeseen tai muutoin kova kiire. Ja kiirettähän riittää nykyisin oikeastaan joka alalla.

Lääkärikeskus Mehiläinen selvitti kyselyllä mitkä seikat vaikeuttavat lomatunnelmaan pääsyä ja rentoutumista: kärjessä listalla olivat hoitamattomat tehtävät, työasiat yleensäkin, velvollisuudentunne. Jotkut jäävät lomalle niin, että ovat valmiiksi yliväsyneitä, koska eivät palaudu normiarjessakaan riittävästi. Heillä vaarana on, että loma kuluu latautumisen sijasta palautumiseen.

Näinhän se helposti menee, että kiirehditään, että voidaan jäädä lomalle, ja sitten kierrokset ovat lomallakin pitkään kovat. Lomalle laskeutuminen vie aikansa ja yllättävän monilla se aika on monta viikkoa.

Armollisimmat osaavat ajatella, että mikä kiire valmiissa maailmassa. Lomalle pitäisi lähteä sillä ajatuksella, että kyllä ne työt odottavat. Totuuden nimissä heinäkuu on meillä edelleen se ”lomakuu”, joten monissa hommissa tiedetään, ettei tässä kuussa ihmeitä tapahdu eikä tehdä. Ehkä juuri tästä syystä esimerkiksi monet julkiset tahot, kunnat ja muut keskittävät lomiaan ja laittavat virastotkin kiinni.

Ehtiihän sitä -ajatuksessa on paljon järkeä, koska lomalla on suuri merkitys työhyvinvoinnille. Ja siinä on kunkin meidän oman yksilön vastuun lisäksi myös työnantajalla iso rooli. Miten järjestetään lomat, työt ja tuuraukset. Onko työntekijällä se tunne, että voin lomailla rauhassa ja sitten loman jälkeen jatketaan. Jos työt ja tehtävät ovat selvät ja sovitut, työntekijän on helpompi hellittää ja rentoutua.

Mieti siis – jos mahdollista- työnantajan kanssa missä mennään ja käykää läpi sellaiset seikat, mitkä painavat. Sitten mieti, mikä sinua palauttaa ja lataa. Päätä tehdä niitä juttuja.

Hyvää lomakuukautta!