Karunassa kaupunkilaiselle kasvaa juuret

0
Elli ja Heikki Sainio kiipesivät Maalun torniin ihailemaan kesäiltaa.

Heinäkuu vuonna 2014 oli erityisen kuuma. Kärvistelimme helteessä kaupungissa ja innostuimme unelmoimaan kesäpäivistä mökillä, maalla, mutta lähellä kaupunkia. Etuovesta löytyi Karuna, meille täysin tuntematon merenrantakylä Sauvon kunnassa. Tuon heinäkuisen päivän autoretken myötä päädyimme lopulta ostamaan ikioman mökin ja meille ihan liian suuren työmaan, paljon nurmikkoa ja nikkaroitavaa. Kaupan päälle saimme betonimyllyn. Betonimyllyn tosin menimme myymään heti seuraavana kesänä (ja se näin jälkikäteen harmittaa).

Mikä minua Karunassa erityisesti viehättää? Sanoisin, että tunne siitä, että kuuluu johonkin, on osa yhteisöä ja luontoa. Sauvossa ei ole massiivisia turistikohteita, vaan ihania sympaattisia paikkoja ja tapahtumia. Luonto täällä on läsnä joka hetki ja kurkien aamuhuuto on ihmisen paras herätyskello. Minulle on tärkeää tuntea yhteenkuuluvuutta ja turvallisuuden tunnetta, täällä Karunassa kaupunkilainen saa molemmat. Tuoreina kesäkarunalaisina koimme heti vieraanvaraisuutta ja kyläläisten vahvaa ylpeyttä karunalaisuudestaan. Täällä ihmisistä puhutaan etunimellä ja ohikulkijaa tervehditään.

Nyt juhannusviikolla aloitamme jo kahdeksannen kesänviettomme Karunassa. Kesäperinteitä on jo syntynyt monta. Juhannuksen jälkeisellä viikolla Nymanien konsertti Karunan kirkossa, kahvia pienistä kupposista, ihania lusikkaleipiä sekä salmiakkijäätelöä Kamparsissa. Kesäteatteri Vahtistenmäellä. Lapsen kanssa pyöräily kaupungista mökille ja matkan välietapilla syödään hampurilaiset Teboililla. Jokavuotinen peräkärrykuorma Kemiönsaaren lajitteluasemalle ja juttelua aidan yli tuttujen kesäkarunalaisten kanssa. Yleisin puheenaihe taitaa olla, että joko on käyty syömässä Rantolassa ja oliko siellä paljon vai tosi paljon ihmisiä. Ensiksi keväällä remonttien suunnittelua ja kesän jälkeen toteamista, että ehkäpä sitten ensi kesänä. Elopäivät elokuussa ja muovipussillinen lakuja. Luomumansikkalaatikot ja päivä Sarapiston hyppytornilla. Sauna joka päivä. Tärkeimpänä kuitenkin pitkät iltakävelyt pitkin tienlaitaa ja metsäpolkuja yöhön himmenevän kesätaivaan alla.

Kaunista yötöntä yötä jokaiselle!

Elli Sainio

Kirjoittaja on Sauvon sivistysjohtaja, vapaa-ajan toimikunnan jäsen ja kesäkarunalainen vuodesta 2014.