Kehitysvammaisen oikeuksista

0

Verenpaineeni nousee harvoin ja valitusti. Yksi, joka nostattaa minussa kuohuntaa, on ”kehitysvammaisen oikeudet”. Ei oikeudet, vaan määritelmän ”kehitysvammainen” käyttö yleispätevänä nimikkeenä, jonka alle kuuluvilla olisi jotakin täysin samaa.

Veljeni kuuluu tähän ”joukkoon”. Olen hänen edunvalvojansa. Hänellä on diagnosoitu Aspergerin syndrooma ja keskiasteinen kehitysvamma. Hän kiihtyy ja virittyy herkästi ja yli, ei hallitse aikaa tai rahaa, ei ymmärrä vuorovaikutussuhteita, eikä pysty rajoittamaan ärsykereaktioitaan tai arvioimaan asioiden järkevyyttä. Hän asuu siksi perhekodissa, hänellä ei ole puhelinta eikä pääsyä nettiin. Hän voi hyvin strukturoidussa, rauhallisessa ja ennakoitavassa ympäristössä.

Kaupunkiin tullessaan hän ylivirittyy. Hän menee liian lähelle toista, ei huomaa vihjeitä, suututtaa muita ja suuttuu itse. Raivostuu kaupassa, jos tietty tuote on loppunut tai hänen puhetulvaansa ei ymmärretä. Haluaa Pride -kulkueeseen, koska ei ymmärrä sen tarkoitusta ja se sekä hämmentää että ylivirittää häntä. Haluaisi lähettää julkkiksille ja mediaan viestejä, joissa vuodattaa harminsa siitä, ettei hänen pyyntöihinsä ole vastattu. Ylittää asiallisen käytöksen rajat, jos häntä ei rajoita. Ja on siksi vaarassa itse.

Kaikilla kehitysvammaisilla on kuulemma oikeus kaikkeen, eikä heitä saa rajoittaa. Tästä olen saanut palautetta. Siis karkeasti puhelimeen, nettiin, parisuhteeseen, alkoholiin ja muihin laillisiin päihteisiin, vapaaseen liikkumiseen, rahansa käyttöön ja oman elämänsä rytmistä määräämiseen.

Kun veljeni on päässyt nettiin, hän pyrkii ottamaan yhteyttä suosikkijulkkiksiinsa ja joutuu lähes psykoottiseen raivoon, kun nämä eivät vastaa hänelle. Hän voi huonosti ja oksentaa, jos hän on päässyt lomallaan valvomaan liian kauan tai syömään kerralla liikaa. Hän jää jumiin tietokoneelle, eikä osaa lopettaa ja saa raivarin, kun laite lopulta sammutetaan. Hän ostaa kaikkea mielenkiintoista mitä silmään osuu, jos hänellä on vapaasti rahaa käytössään. Hän ei ymmärrä mitä vaaraa on liikkua Turun keskustassa lauantai-illalla itsekseen naureskellen ja muihin törmäillen. Hän saattaa kommentoida tummaa ihoa tai toista näkyvää kehitysvammaa. Hän ei osaa itse rajoittaa eikä arvioida. Me teemme sen hänen puolestaan, suojelemme häntä, opetamme ja ohjaamme. Rajoitamme rakkaudesta.

Ymmärräthän siis jo, ettei kehitysvammaisen oikeuksia voi yleistää? Pelkästä fyysisestä vammasta kärsivä on täysin toimintakykyinen, vastuunsa kantava kansalainen, jolle kaikki oikeudet kuuluvat ja toiminnallisia esteitä tulee poistaa. Mentaalinen kehitysvamma on erittäin laaja käsite, jota ei voi yleistää ja julistaa oikeuksia oikeuksien vuoksi. Kehitysvamma on kohtuuttoman laaja termi, jotta sillä voitaisiin yleistää tai julistaa yhtään mitään.

Kaikki ei sovi kaikille. Suojelkaamme toisiamme ja itseämme sen mukaan, mitä kukin tarvitsee, yleistykset voi kaataa sanonko minne.

Eliisa Gylén

Kirjoittaja haluaa kaikille yksilöille onnea ja turvaa.