Kesiksellä nautitaan liikkeestä ja luonnosta – Sauvon Ahtelassa vilinä viikko

0
Leiriruokailussa näkyy, että ollaan ulkona aamusta iltaan. Ruoka maittaa.

SAUVO

Sauvossa Ahtelan leirikeskuksessa on leireilty ja liikuttu tällä viikolla jälleen Kesis-leirin merkeissä. Perinteikäs Kesis on LiiKu ry:n organisoima, Varsinais-Suomen suurin lasten liikuntaleirikokonaisuus, jonka toimintaideana on tutustua erilaisiin liikuntalajeihin ja leiriaktiviteetteihin.

Kouluikäisten leiriläisten lisäksi Kesiksellä on myös perheleirejä, joissa alle kouluikäiset lapset saavat yhdessä aikuisen kanssa tutustua erilaisiin liikuntalajeihin ja leirielämään.

Korona kuritti kovalla kädellä myös lasten kesäleiritoimintaa. Viimeisin Kesis-leiri järjestettiin kolme vuotta sitten. Osalle leiriläisistä ja vapaaehtoisista tämä tarkoitti pitkän perinteen katkeamista, kun kaksi leirikesää jäi kokonaan välistä. Välivuodet näkyvät selvästi tämän vuoden osallistujamäärissä. Parhaimpina vuosina Kesiksellä on liikuttu jopa liki tuhannen leiriläisen voimin, mutta tänä vuonna leiriläisten ja perheleiriläisten yhteenlaskettu pääluku jäi reilusti alle kolmensadan.

LiiKu ry sai Opetus-ja kulttuuriministeriön myöntämän erityisavustuksen leiritoiminnan kehittämiseen ja tällä tuella oli LiiKu ry:n leiritoimintojen kehittäjän, paimiolaisen Laura Tolosen mukaan ratkaiseva merkitys. Kesis-leiriä markkinoitiin tuen turvin tänä keväänä enemmän kuin koskaan ja leirille suunniteltiin myös ihka oma maskotti.

– Ilman elvyttämisrahoitusta emme olisi voineet järjestää näin pientä leiriä. Olemme todella iloisia, että saimme leirin pystyyn! Lasten liikunnan tukeminen on valtavan tärkeää, Tolonen korostaa.

Tänä kesänä Kesikselle lanseerattiin nuorisoa houkuttelemaan myös Selviytyjät- leiri. Selviytyjissä kisailevat 13–16-vuotiaat nuoret ja ohjelmaan kuuluvat luonnollisesti myös leikkimieliset leirinuotiot ja heimoneuvostot.

Vapaaehtoisten voiminUseamman päivän mittainen kesäleiri vaatii järjestäjiltä ympärivuorokautista työtä ja vastuuta. Laura Tolosen mukaan nykyisin suosittuja ovatkin erilaiset päiväleirit, joita järjestävät niin kaupungit kuin urheiluseuratkin.

– Päiväleirit ovat edullisempia ja helppoja myös järjestäjän näkökulmasta. Yöpyminen tuo aina lisäkustannuksia ja -järjestelyjä.

Teltoissa yöpyminen ja aito leirifiilis ovat kuitenkin iso osa Kesiksen henkeä ja toiminta-ajatusta. Nykyisin sekä vanhemmat että lapset itse saattavat arastella ajatusta useamman päivän leiristä.

– Tässä ehkä näkyy sellainen tietynlainen luonnosta vieraantuminen ja kasvanut mukavuudenhalu, Tolonen pohtii.

– Koronan myötä myös vanhempien ja lasten napanuoret tuntuvat tiukentuneen. Teltassa yöpyminenkin mietityttää monia, Tolonen pohtii ilmiön syitä.

Kesis-leirillä lapset eivät saa käyttää kännyköitä. Linjanveto on Tolosen mukaan herättänyt vastustusta lähinnä vanhemmissa.

– Lapset kyllä pärjäävät ilman puhelimia. Me ohjaajat osaamme kyllä varmasti tunnistaa sellaiset tilanteet, joissa on tarpeellista olla yhteydessä vanhempiin, hän vakuuttaa.

Kesis on oiva osoitus vapaaehtoistyön voimasta ja tärkeydestä. Ympärivuorokautisesta työstä ei makseta palkkaa, vaan vapaaehtoiset ovat mukana omasta hyvästä tahdostaan. Jotain kertoo sekin, että suurin osa vapaaehtoisista palaa leirille vuosi toisensa jälkeen aina uudestaan ja järjestelee myös kesälomansa sopimaan leirin aikatauluihin.

– Kesis on minulle jo perinne. Raskas mutta niin antoisa viikko, kuvailee leirinjohtaja Anniina Pihlaja , jolle tämänvuotinen leiri on jo seitsemästoista. Anniina lisäksi leirillä on vapaaehtoisena ja leiriläisinä yhdeksän muutakin Pihlajan perheen jäsentä.

– Täällä on paljon rakkaita ystäviä ja sukulaisia.

Vapaaehtoisten lisäksi leirin lajiesittelyissä nähdään myös paikallisia urheiluseuroja. Esimerkiksi Peimari United ja Paimion pesis vetivät leirillä omia lajiesittelyitään.

Viiru ja Pesonen löysivät toisensaAhtelan uimarannalla kävi keskiviikkoaamupäivänä kova kuhina, kun joukko leiriläisiä valmistautui kokeilemaan purjehdusta. Osa leirin aktiviteeteista on lähikuntien – ja kaupunkien harrastusseurojen vetämiä ja purjehdusta lapsille opettivat keskiviikkona Uudenkaupungin purjehdusseuran nuoret.

Naantalista kotoisin oleva 10-vuotias Amila Appia-Kubi on yksi ensikertalaisista leiriläisistä. Kesis-leirin toiminta-ajatus osui yksi yhteen Amilan kesälomatoiveiden kanssa.

– Pyysin äitiä etsimään sellaisen leirin, jossa voisi olla yötä ja jossa olisi paljon urheilua, koska tykkään tosi paljon liikkua!

Telttayöt ovat Amilalle jo entuudestaan tuttu juttu, sillä hän kertoo nukkuvansa teltassa usein myös perheen kanssa mökkeillessä. Leirillä on ollut kivaa ja viereisestä teltasta löytyi jo heti ensimmäisenä leiripäivänä uusi ystävä Oona Sihvonen , 11 vuotta.

– Me ollaan ihan bestiksiä, tytöt kertovat hymyillen.

– Annettiin itsellemme jo uudet lempinimet. Me ollaan Viiru ja Pesonen!