Kirjauutuudet vinkkaavat retkikohteita Suomessa

0
Tänä keväänä on ilmestynyt useita kotimaanmatkailuun keskittynyttä teosta.

Kotimaanmatkailu on koronapandemian myötä lisääntynyt erityisesti viime kesänä. Tilastokeskuksen mukaan yöpymisen sisältäneiden vapaa-ajanmatkojen määrä kotimaassa lisääntyi touko–elokuussa 2021 lähes kolmanneksen edellisvuodesta.

Tämä on huomattu myös matkaoppaiden tarjonnassa. Tänäkin keväänä ilmestyi useita Suomen kohteita esittelevää opasta, joista tässä katsaus muutamaan:

1. Jantso Jokelin, Touko Hujanen: Joutoretki. Road trip kätkettyyn Suomeen. Like, 2022.

Journalistikaksikon kertomukset Suomen lamakylpylöistä, autioituneista matkustajakodeista, piimävelleistä ja muista oudoista perinneruuista sekä kurjimmista nähtävyyksistä naurattaa välillä ääneen.

Kirjassa ei esitellä varsinaisia matkakohteita, vaan kerrotaan kaksikon matkoista ympäri Suomen etsimässä milloin kuntien erikoisia sloganeita, milloin lasten harrastamaa peltoautoilua. Teoksessa selvitetään muun muassa, mikä kiehtoo tuhansien suomalaisten harrastamassa huovuttamisessa tai moottorisahaveistetyissä karhupatsaissa. Maisteluun pääsee myös perinneruuat elsuupa, piimävelli, peppu ja punainen hera.

Hauska ja kattava teos Suomen eltaantuneimpiin matkakohteisiin ja oppaaksi kesäretkelle, jossa tärkeitä ei ole löytöretkeily nähtävyyksillä, vaan nimeomaan jouten kuljeskelu, joutoretkeily.

”Lahoava nukkavieru estetiikka ei ole vain Suomi-matkailun hajamielinen sivutuote tai laiminlyöty takapiha. Näyttää siltä, että me oikeastaan haluamme tätä. Kummalliset pihanäyttelyt, kotiseutumuseot sekä aivan omana lukunaan erilaisten ITE-taiteilijoiden nikkaroimat ruosteiset veistospuistot ovat suosittuja matkakohteita, joihin moni suhtautuu suurella uteliaisuudella ja lämmöllä”.

2. Antti Helin ja Ville Palonen: Kerran elämässä. Suomi 321 kohdetta kotimaassa. Readme, 2022.

Tämän oppaan kannesta voi bongata Paimion parantolan!

Perinteinen matkaopaskirja esittelee nimensä mukaisesti reilut 300 matkakohdetta ympäri Suomen. Teos on jaoteltu ilmansuuntien mukaan ja länsi-osiossa Paimion parantola on päässyt Turun matkakohteiden alle.  Parantolaa käsitellään kirjassa puolentoista sivun verran, mikä on paljon, sillä esimerkiksi Turun linna on saanut kirjassa puoli sivua tilaa.

Koska teoksessa on käyty läpi valtava määrä eri kohteita, käydään suurin osa kohtista läpi parilla virkkeellä. Niiden sijaan kirjan parasta antia ovat vinkkiluvut, joita on ripoteltu pitkin kirjaa. Niissä annetaan vinkkejä muun muassa erilaisille reiteille: ensikertalaisen luontoretkelle, karhujen katseluun, saariston rengasreitille ja esimerkiksi revotulien katseluun.

3. ja 4. Tuomo Kesäläinen Suomen upeimmat muinaiskohteet JA Retkeilijän linnat ja rauniot. Karttakeskus, 2022.

Naantalilainen Tuomo Kesäläinen on tuottelias retkeilyoppaiden kirjoittaja, jonka uusimmat teokset kertovat muinaiskohteista sekä linnoista ja raunioista. Aiemmin häneltä on ilmestynyt teokset muun muassa rotko- ja luolakohteista sekä varsinais-suomen retkipaikoista.

Linnakirjassa esitellään peräti 60 kotimaista linna- ja rauniokohdetta, joukossa tutut suurimmat kymmenkunta linnaa, mutta suurin osa on aivan uusia tuttavuuksia. Lounais-Suomesta mukana on viisitoista kohdetta, myös Kuusiston linnanrauniot ja Ravattulan Ristimäen kirkonpaikka. Mutta tiesitkö, että Salostakin löytyy peräti neljä linna- ja rauniokohdetta?

Muinaiskohdekirjassa käydään kohteita maantieteellisen sijainnin mukaan jaottelun sijaan teemoittain: kalliomaalauskohteet, kalmistot, kuppikivet, muinaistiet, hautasaaret… Jos kesäretken suuntana on tietty paikkakunta, voi oikeiden muinaiskohteiden bongaus teoksesta olla hankalaa. Toisaalta teoksen voi lukea historiaoppaana jopa ilman kohteisiin paikan päällä tutustumista.

Lähialueesta mukaan käsittelyyn on päässyt Paimion Nakolinna ja Kaarinan Huttalan linnavuori, Muikunvuoren kalmisto sekä Ristimäen kirkonrauniot, kuten linnakirjassakin.

Pieniä kesäretkiä suunnitteleville lähialueen kiinnostavia muinaiskohteita voisi olla esimerkiksi lukuisat saariston jatulintarhat ja kivikehät tai vaikkapa Turun hirsipuunmäki, paikka, jossa on teloitettu ihmisiä satoja vuosia.

5. Saariston kätköissä. 501 nähtävyyttä Suomenlahdelta Ahvenanmaalle. Karttakeskus, 2022.

Tämä opas toimii ennen kaikkea veneilijöille!

Teoksessa on yksityiskohtaiset kartat ja paikkakoordinaatit ja se etenee loogisesti merta pitkin (nimensä mukaisesti) Suomenlahdelta Ahvenanmaalle.

Teoksessa on esitelty huima määrä, yli 500 eri kohdetta, joista iso osa esimerkiksi saaria, joihin ei ilman omaa venettä välttämättä pääse. Maata pitkin matkaaja saattaa tosin bongata teoksesta kohteita, joista ei aiemmin ole tiennyt mitään. Kiinnostavia ovat myös joidenkin kohteiden yhteydessä kerrotut historialliset tarinat ja uskomukset.

Tältä seudulta ainoa mainittu kohde on Karuna ja erityisesti Karunan uusi kirkko. Siitä kerrotaan teoksessa näin:

”Paroni Arvid Horn halusi avioitua serkkunsa Ingeborgin kanssa, mutta hänen isänsä ei hyväksynyt liittoa. Tästä huolimatta avioliitto solmittiin. Myöskään pitäjässä liittoa ei hyväksytty eikä aviopari saanut istua säätynsä mukaisella paikalla kirkossa. Ingeborgin kuoleman jälkeen paroni avioitui uudelleen, mutta edelleenkään hän ei saanut istua arvonsa mukaisella paikalla. Niinpä hän rakensi Pyhän Maria Elisabetin kirkon, jonka nimesi uden puolisonsa mukaan.

6. Kansallispuistojen kultainen opas. Karttakeskus, 2021.

Teoksessa on esitelty kaikki Suomen 41 kansallispuistoa. Teosta on ollut kirjoittamassa peräti 13 retkeilijää, joten jokaiseen puistoon on ehditty paneutua ja kustakin kirjoittaa yksityiskohtaisesti.

Kirja on kattava opas retkeilijälle ja sisältää sekä kartat, reitit että kiinnostavia tarinoita reittien varsilta. Erityisen hyvää on jokaisen kohteen ohessa listaus eri tasoisille retkeilijöille: mikä reitti sopii esimerkiksi ensikertalaiselle, pikapiipahtajalle, liikuntaesteiselle tai melojalle ja mikä pyöräilijälle, hiihtäjälle tai aikamatkalaiselle.