Koetaanko Peimarissa tropiikin yö?

0
Paimion Hiekkahelmessä riittää todennäköisesti lähipäivinä ruuhkaa, kun elohopea kiirii 30 asteen päälle.

Paimio-Piikkiö-Sauvo

Jos Ilmatieteenlaitoksen sääennuste osuu oikeaan tiistain ja keskiviikon välisen yön osalta, voidaan Peimarissa päästä, tai näkökulmasta riippuen joutua nauttimaan poikkeuksellisesta sääilmiöstä, eli trooppisesta yöstä. Trooppisessa yössä lämpötila ei laske kello 21–09 välillä kertaakaan alle 20 asteen.

Erityisen poikkeuksellisen tämän viikon mahdollisesti edessä olevasta yöstä tekee se, että koskaan aiemmin mittaushistorian aikana trooppista yötä ei ole seudulla vietetty kesäkuun aikana. Ylipäänsä trooppiset yöt ovat olleet harvinaisia, sillä yli 60-vuotisen mittaushistorian aikana niitä on kirjattu Yltöisten sääasemalla Piikkiössä ainoastaan kolme kappaletta. Edellisen kerran Yltöisten mittausasemalla Piikkiössä yli 20-asteinen yö mitattiin heinäkuun lopulla 2018, jolloin trooppisia öitä oli peräti kaksi peräkkäin. Sitä edellinen trooppinen yö puolestaan on peräisin heinäkuulta 1960.

Hiuskarvan varassa trooppiset yöt olivat myös 4. elokuuta 2014 ja 29. heinäkuuta 2010, jolloin elohopea laski hetkellisesti 19,9 asteeseen, mutta pysytteli muuten läpi yön vähintään 20 asteessa. Merkille pantavaa on se, että neljä viidestä viimeisen 63 vuoden lämpimimmistä öistä osuvat viimeisen 12 vuoden ajanjaksolle.

Alkukesä ennätystahdissa

Jos ovat yölämpötilat tällä viikolla poikkeuksellisen korkeita, eivät myöskään päivälämpötilat jätä peimarilaisia varsinaisesti kylmiksi. 30 asteen rajapyykki ylittyi Yltöisissä ensimmäisen kerran tänä vuonna sunnuntaina, ja toinen ylitys tuli heti perääntänäänmaanantaina. Ennusteen mukaan 30 asteen rajapyykki ylittyy todennäköisesti myöshuomennatiistaina, tulevana perjantaina ja mahdollisesti myös lauantaina ja sunnuntaina.

Jos ennuste toteutuu sellaisenaan, on Yltöisissä mitattu siis tämän viikon loppuun mennessä jopa kuusi, ja todennäköisesti ainakin neljä vähintään 30-asteista päivää. Se olisi tähän vaiheeseen kesää uusi ennätys.

Koko kesän 30-asteisia mitattaessa kärjessä on kuitenkin ylivoimaiseen tapaan kaikkien aikojen hellekesä 2018, jolloin elohopea kiiri heinäkuun megahelteiden siivittämänä tuon rajapyykin yli peräti 11 kertaa. Nähtäväksi jää, nouseeko kuluva kesä haastamaan neljän vuoden takaista kärkitulosta.