Kuntsari kysyi, paimiolaiset vastasivat: Kesälomareissut tehdään pitkälti kotimaassa, ulkomaille ehtii talvellakin

0
Helinä Nikkari (vas.), Heini Viljanen ja Juuli Nikkari aikovat matkailla tulevana kesänä eri puolilla Suomea.

Paimio

Lyhyen katugallupin perusteella paimiolaiset lähtevät tulevana kesänä reissuun, mutta ulkomaille asti harva kuitenkaan suuntaa. Pääosin siksi, että kotimaassakin riittää mielekästä nähtävää, eivätkä Suomen kesäsäät ainakaan viime vuosina ole juuri kalvenneet esimerkiksi Keski-Euroopan lämpötiloille.

– Suomen kesä on niin hienoa aikaa, ettei juuri ole tarvetta lähteä kauemmas. Käymme yleensä etelässä talvisin, ja kesät vietetään sitten täällä tai korkeintaan Ruotsi–Baltian maat -akselilla. Tälle kesälle luvassa on kotimaanmatkailua ja kenties moottoripyöräreissu Viron puolelle, kertoo Jouni Sivonen .

Vieressä istuva tytär Jenni Sivonen on samoilla linjoilla. Suomen kesä tarjoaa tapahtumien valossa pitkästä aikaa nähtävää ja koettavaa niin paljon, ettei pätevää syytä ulkomaanreissuille juuri ole. Ainoastaan valmistujaisjuhlat tekevät poikkeuksen.

– Lähdemme kouluporukan kanssa Viroon reissuun valmistumisen kunniaksi, joten sen verran tulee ulkomaanmatkailtua. Muuten kesä menee ihan Suomessa, hän jatkaa.

Sukulointia ja karhukojuaHelinä Nikkari aikoo puolestaan hyödyntää koronarajoituksettoman kesän tapaamalla niitä sukulaisia ja tuttavia, joiden näkeminen on ollut hankalaa viimeisen runsaan kahden vuoden aikana

– Keski-Suomea, Pohjanmaata, Vaasaa. Sellaisia kohteita on ainakin mielessä, joissa täytyy kesän aikana päästä käymään ja moikkaamaan sukulaisia sekä tuttavia. Kotimaassa siis, mutta joka tapauksessa reissussa kun nyt yli kahteen vuoteen reissuun ei ole oikein päässytkään, hän hymyilee.

Heini Viljanen ja Juuli Nikkari puolestaan suuntaavat kesälomalla Kuusamoon haaveenaan nähdä ainakin vilaus ihka elävästä karhusta.

– Sieltä on varattu majoitus ja yhdeksi yöksi pääsy karhukojuun. Toivottavasti ainakin vilaukselta lapset näkisivät karhun.

Kuusamon lisäksi tulevan kesän matkakohteet löytyvät läheltä: Karunasta ja Salon Teijolta.

– Olemme varanneet mökit sekä Karunasta että myöhemmin kesällä Teijolta. Lähimatkailua siis, koska lähelläkin on niin paljon mielekästä tehtävää, nähtävää ja koettavaa, Viljanen hehkuttaa.

Lomakausi voi mennä myös töissäKaikille paimiolaisille kesä ei ole kuitenkaan yhtä kuin lomakausi. Ravintola-alalla työskentelevä Jenni Taskinen sanoo, ettei ehdi juuri kesällä lomailemaan nyt, kun ravintolaelämä on parin hiljaisemman vuoden jälkeen piristymässä.

– Aika vähän on mitään reissuja mietittynä. Rahin kotieläinpihalla kävimme viime kesänä, ja varmaan jotain saman tyyppistä voisi koittaa lapselle järjestetää tänäkin kesänä. Niin ja Särkänniemestä on puhuttu, että siellä pitäisi päästä käymään, Taskinen kertoo.

Hierojana työskentelevä Minna Kuhasalmi kertoo myös kesän menevät pitkälti töiden merkeissä. Hän toivoo, että vaikka inflaatio laukkaakin nyt kovaa, ei se karsisi kuitenkaan ensimmäisenä niitä kuluja, joita ihmiset käyttävät oman hyvinvointinsa edistämiseksi.

– Herkästi oma hyvinvointi on tällaisessa tilanteessa ensimmäinen, josta nipistetään. Toivotaan, että ihmiset panostaisivat näinä aikoina myös itseensä. Omat kesän reissusuunnitelmat rajoittuvat ainakin toistaiseksi piknik-risteilyyn, mutta varmaan jotain muutakin pientä lähimatkailua tulee kesän aikana tehtyä, Kuhasalmi sanoo.

Bussimatkoja niin kotimaahan kuin Baltian maihinKotimaanmatkailu ei ole pelkästään paimiolaisten tulevan kesän suosikki, sillä 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjan ja Suoma ry:n teettämän kyselytutkimuksen mukaan peräti 65 prosenttia suomalaisista matkailee tulevana kesänä kotimaassa, vaikka matkustusrajoitukset ulkomaille ovat keventyneet.

Matkustushalukkuus kotimaassa on pysynyt korkeana ja jopa kasvanut kaksi prosenttiyksikköä edellisvuodesta. Huomionarvoista on, että suurinta matkustushalukkuus on 25–34-vuotiaiden ikäryhmässä (71 prosenttia).

Paimiossa sijaitsevan matkatoimisto Vistamatkojen toimitusjohtaja Seppo Santala kertoo, että kotimaanmatkailun suosio näkyy myös linja-automatkoissa tällä hetkellä. Kun ennen koronaa lähdettiin vielä suurimmaksi osaksi Baltian maihin tai itärajan taakse Venäjälle Pietariin, Viipuriin ja Karjalan kannakselle, on nyt suunta yhä useammin kotimaan rajojen sisäpuolella. Venäjänmatkailun loppumisen syy on toki looginen.

– Venäjänmatkat ovat nyt luonnollisesti nollissa, mutta toisaalta Baltian maihin tehdään matkoja lähes samalla innolla kuin ennen koronaa. Eikä kyse ole pelkästään Tallinnasta, vaan myös muiden kaupunkikohteiden suosio on ollut kesän lähestyessä nousussa, Santala sanoo.

Myös lentomatkat yleistymässäKotimaassa suosiossa on ollut niin pohjoinen kuin myös Ahvenanmaa. Idän rajaseuduillekin matkataan, mutta kohteina ovat nyt esimerkiksi Ilomantsi ja muu rajaseutu Suomen puolella.

– Meillä on ennen korona-aikaa ollut perinteisesti paljon Karjalaan suuntautuvia matkoja, joita on nyt saatu paikattua aika hyvin esimerkiksi kolmepäiväisillä Ilomantsin sotatie-paketeilla. Korona-aika on ollut totta kai vaikeaa, mutta kesä 2022 näyttää onneksi taas parin välivuoden jälkeen sellaiselta normaalilta kesältä, Santala iloitsee.

Ja vaikka suurin osa matkaajista pysytteleekin tänä vuonna vielä kotimaassa tai korkeintaan Suomen lähimaissa, on myös niitä, jotka varailevat lentoja Keski- ja Etelä-Eurooppaan.

– Saksa, Kroatia, Italia ja Turkki ovat ainakin sellaisia maita, joihin reissuja on alettu nyt varata. Perinteisiä kivijalkamatkatoimistoja ei enää paljon ole, joten moni asiakas saapuu meille tänä päivänä Turusta ja lähikunnista varaamaan matkaa.