Marjat kaipaavat vettä metsissäkin – kukinta oli kyllä lupaava

0
Puolukkakin on kukkinut paikoin runsaasti. Nyt metsämarjat tarvitsisivat kipeästi kosteutta.

Luonnonvarakeskuksen mukaan mustikan kukinta on ollut keskinkertainen, mutta raakileita on paikoin jopa runsaasti. Puolukka kukkii tavanomaisella tasolla, suomuuraimen kukkia on sen sijaan ollut erittäin runsaasti.

– Mustikan kukkia on ollut havaintometsissämme keskimäärin 163 kappaletta neliömetriä kohti, mikä vastaa keskimääräistä tasoa. Raakileita on sen sijaan havaittu tähänastisten tulosten perusteella runsaasti. Vaikuttaisi siltä, että mustikan pölyttäjät ovat ahkeroineet kovasti. Tämä tieto tarkentuu, kun raakilehavaintoja kertyy järjestelmään lähipäivinä enemmän, kertoo erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta.

Puolukan pääkukinta alkoi eteläisessä Suomessa kesäkuun alkupuoliskolla. Puolukan kukat on laskettu 36 havaintometsästä. Tulosten perusteella myös puolukka on kukkinut keskimääräisellä tasolla.

Suomuuraimen kukinta alkoi Keski- ja Pohjois-Suomessa kesäkuun alkupuoliskolla. Kukat on nyt laskettu 44 havaintopaikasta. Kukinta on ollut pääsääntöisesti erittäin runsasta.

Alkukesän näkymät satovuodelle ovat siis varsin suotuisat, mutta tilanne tarkentuu lähiviikkoina. Hellejakso ja erityisesti sen pituus on nyt ratkaiseva sadon kannalta.

– Mustikan raakileita on nyt selvästi enemmän kuin vuonna 2021. Viime kesän kuivuus kutisti mustikkasadon. Toivotaan, että sama ei toistu tänä vuonna, Peltola toteaa.

Marjahavaintojen tekijäksi voi ryhtyä kuka hyvänsä marjasadoista ja luonnon tarkkailusta kiinnostunut. Ohjeet havaintometsän perustamisesta sekä havaintojen teosta ja tallentamisesta löytyvät osoitteestamarjahavainnot.fi