Matonpesupaikka avattiin torvifanfaarein

0
Emilia Koski yhdessä poikiensa Eemelin ja Uolevin kanssa olivat ensimmäiset uuden matonpesupaikan testaajat.

SAUVO

Näin juhlavin menoin ei ehkä koskaan ole matonpesupaikkaa avattu. Kun Sauvon Timperintien päässä avattiin lauantaina uusi matonpesupaikka, oli paikalla niin kunnanjohtaja leikkaamassa avajaisnauhan kuin makkaratarjoilu ilostuttamassa kävijöitä sekä arpajaisetkin, joissa oli mahdollista voittaa itselleen matonpesuvälineitä.

Torvensoittaja soitti fanfaaria kun avajaisnauha leikattiin. Torvensoittajana toimi Sauvon rakennustarkastaja Tapani Raittila.

– Rakennustarkastajaa ei täällä muuten tarvita, mutta näin torvensoittajana kylläkin, Raittila naurahtaa.

Koska Sauvoon on pitkään odotettu matonpesupaikkaa ja korona-aika on verottanut kaikenlaisia juhlia, haluttiin matonpesupaikka avata nyt tyylillä.

– Kun nyt ei pitkään aikaan ole ollut oikein mitään, niin ajateltiin, että nyt järjestetään kunnon avajaiset, Sauvon ympäristösihteeri Marika Karulinna hymyilee.

Matonpesupaikkaa onkin Sauvoon todella odotettu. Yksi matonpesupaikka sijaitsee Karunassa ja toinen on sijainnut aikaisemmin jätevedenpuhdistamolla. Jälkimmäinen kuitenkin suljettiin pari vuotta sitten ja viime kesän Sauvo oli kokonaan ilman toista matonpesupaikkaa.

– Halusimme rauhoittaa jätevedenpuhdistamon alueen. Tämä on ollut Sauvossa oikein kuuma peruna, ja uusi matonpesupaikka oli joillain jopa kuntavaaliteemana viime vaaleissa, kunnanjohtaja Satu Simelius sanoo.

Arpajaisvoitto pelasti pesupuuhat

Avajaisiin saapui sauvolainen Emilia Koski miehensä ja kahden lapsensa kanssa aikomuksena myös pestä samalla matot uutukaisessa matonpesupaikassa.

– On tätä odotettu! Viime kesänä piti käydä Karunassa saakka pesemässä matot, hän sanoo.

Matonpesu on kuulunut perheen perinteisiin joka kesä, ja pestävää on arviolta noin 8–10 maton verran.

Tällä kertaa matonpesu meinasi kuitenkin jäädä puolitiehen.

– Unohdimme juuriharjan kotiin. Mies lähti sitä kotoa hakemaan, katsotaan, löytyykö se, Koski harmittelee.

Sillä välin kun juuriharjan etsinnät olivat käynnissä, matonpesupaikalla suoritettiin palkintojenjako – ja kuinka ollakaan, kolmivuotias Uolevi Koski voitti perheelle matonpesutarvikepaketin – myös sen juuriharjan.

– Ei tarvitsekaan tuoda sitä harjaa, Uolevi voitti meille sellaisen, Koski soitti miehelleen naurahtaen.