Mulari matkalla baletin ammattilaiseksi – ”Ei tuollaista mahdollisuutta halua jättää käyttämättä”

0
Peruskouluaan päättävällä Hertta Mularilla on kesällä todennäköisesti edessä muutto Tukholmaan, sillä hän tuli valituksi Ruotsin kuninkaalliseen balettikouluun. Kolmen vuoden opintojen jälkeen edessä siintää tanssijan ammatti.

Paimio

Vuoden paimiolaiseksi nuoreksi keväällä valittu 16-vuotias Hertta Mulari on ison päätöksen edessä: jatkaako pian päättyvän peruskoulun jälkeen opintojaan Ruotsin kuninkaallisessa balettikoulussa Tukholmassa, vai suunnatako Helsinkiin Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitokseen?

Päätös pitää tehdä pikimmiten kesäkuun aikana, mutta kun Mularin pyörittelyä aiheen ympärillä kuuntelee vierestä, vaikuttaa päätös jo nyt selkeältä. Kun mahdollisuus opiskelemiseen Ruotsissa lajin huippukoulussa mahdollistui kevään pääsykokeiden seurauksena, houkuttaa länsinaapuri pääkaupunkiseutua enemmän.

– Kyllä se siltä näyttää. Ei tuollaista mahdollisuutta halua jättää käyttämättä. Elokuussa edessä on siis todennäköisesti muutto Tukholmaan ja siellä pitäisi sitten suorittaa lukio-opinnot ja kehittyä balettitanssijana seuraavat kolme vuotta, Mulari kertoo.

Kuninkaallisesta balettikoulusta valmistuessaan Mularin ovet ammattitanssijan uralle ovat auki. Sellainen ura tuntuu myös tässä vaiheessa opintopolkua mielekkäimmältä.

– Haaveenani on päästä tanssimaan mahdollisimman erilaisissa ympäristöissä eri puolilla maailmaa. Uskon, että tanssijan uralla maailmaa voisi päästä näkemään monesta eri kulmasta. Samalla kokemukset olisivat taatusti mielettömiä. Kuninkaallinen balettikoulu antaisi hyvät eväät jatkaa opintoja jossain päin Eurooppaa yliopistotasolla, Mulari sanoo.

AM Dancesta monipuolisuuttaMiten paimiolainen Mulari on sitten päätynyt 16-vuotiaana tilanteeseen, jossa ammattitanssijan ura näyttää jo nyt lähes varmalta? Yksi avaintekijä on Annika Mutilan tanssikoulu AM Dance, joka on tarjonnut mahdollisuuden monipuoliseen ja laadukkaaseen tanssiharrastamiseen viimeisen kymmenen vuoden aikana. Toinen avaintekijä on puolestaan Raija Lehmussaaren balettikoulu Turussa, jonka oppilaisiin Mulari on viime vuodet kuulunut.

– Toki varmasti tanssikoululla ja hyvillä opettajilla on oma vaikutuksensa ollut, että Hertta on kehittynyt jatkuvasti tanssijana, mutta totta kai myös hänen omalla harjoittelumotivaatiollaan ja tinkimättömällä työnteolla on ollut vielä suurempi merkitys. Eikä sovi unohtaa Raija Lehmussaarta, jonka opetuksessa kehitystä on myös tullut valtavasti, sanoo Mularin matkaa läheltä jo pitkään seurannut Annika Mutila.

EK1:n haikeat jäähyväisetYksi tärkeä matka päättyi myös toukokuun lopulla, kun AM Dancen ensimmäinen ”edustusjoukkue”, eli EK1 päätti nykyryhmällään taipaleensa Paimion uimahalli Solinassa nähtyihin Syvään päähän -nykytanssiesityksiin.

– Hienoa, että pääsi päättämään matkan saman joukkueen kanssa tällaiseen esitykseen. Onhan se todella erikoinen paikka esiintyä uimahallin altaan pohjalla ja vielä Paimiossa. Ja toki se asetelma, että yleisö on korkeammalla kuin esiintyjät, oli myös aivan uusi. Hieno kokemus kaikkinensa, Mulari hymyilee.

Vaikka uusi EK1-joukkue perustetaankin vanhan tilalle, ovat ensimmäiset EK1-tanssijat aina uranuurtajan asemassa.

– Kyllä tässä siinä mielessä on vähän haikeakin olo, sillä tyttöjen matkaa on seurattu niin pitkään ja niin läheltä. Ensimmäinen EK1 on kuitenkin aina ensimmäinen EK1, Mutila herkistyy.

Pelinohjausta ja balettiaVistan koulun yhdeksättä luokkaa päättelevä Mulari on myös esimerkki siitä, että monipuolinen harrastaminen kannattaa aina. Vuonna 2020 hänet palkittiin aktiivisuudestaan Paimion Hakan vuoden pelinohjaajana, ja pelasi itsekin jalkapalloa viime syksyyn asti.

– Jalkapallo piti jättää, koska minulle tuli jatkuvasti pieniä vammoja, jotka vaikuttivat tanssimiseen, Mulari kertoo.

Liikunnan lisäksi hän on vetänyt kuluvan vuoden Nuori Yrittäjyys -toiminnan kautta omaa Purkkis NY -nimistä 4H-yritystä ja ollut mukana myös koulun tukioppilastoiminnassa. Miten aika on oikein riittänyt kaikkeen?

– Onhan se tarkoittanut joko treenejä, pelejä tai esityksiä lähes kaikkina viikon iltoina kiireisimpinä aikoina, mutta toisaalta harrastaminen ollut koko ajan kivaa ja mielekästä. Ei se silloin ole tuntunut niin raskaalta.

Muutto Tukholmaan ei pelotaMutta palataan Ruotsiin ja kuninkaalliseen balettikouluun. Mulari aloittaa lukio-opintonsa opinahjossa siis elokuussa yhdessä noin 30 muun opiskelijan kanssa. Heistä kaksi muuta on Suomesta ja muutama muukin Ruotsin ulkopuolelta. Tuleva elämä miljoonakaupungissa ei kuitenkaan pelota, korkeintaan jännittää hieman.

– Siellä opiskelijoille on oma asuntola, ja uskoisin, että muiden suomalaisten ja muidenkin opiskelijoiden kanssa tulee tutuksi aika äkkiä. Ei se ainakaan pelota, vaikka toki välimatka kotiin aika pitkä onkin, Mulari hymyilee.

Baletissa Mularia on aina viehättänyt sen liikkeen kauneuden haasteet kuin myös tunteiden välittämisen merkitys. Siitä syystä hänen toinen suosikkitanssityylinsä on nykytanssi.

– Baletti ehkä ykkösenä, mutta nykytanssi hyvänä kakkosena. Onneksi Paimiossa on päässyt harrastamaan monipuolisesti tanssia ja kokeilemaan eri asioita, hän kiittelee.

AM Dance Juniorit juhlivat SM-kultaaAM Dancelle mennyt kevät on ollut sekä tiiviin kisaamisen että myös kisamenestyksen aikaa. Kenties kirkkain onnistuminen osui toukokuun puoliväliin, kun AM Dance Juniors -joukkue ylsi rising star -kategoriassa peräti SM-kultaan asti. Historiallinen hetki nousee kenties koko seuran suurimmaksi saavutukseksi junioripuolella toistaiseksi.

– Kyllä se varmaan junioripuolella on suurin yksittäinen kisamenestys. Toki Showmamas on ollut näkyvästi valtakunnallisesti esillä jo vuosia, mutta junioritasolla ainakin. Olen todella ylpeä nuorista tanssijoistamme, sillä nyt SM-kisoissa taso oli todella kova, tanssikoulun vetäjä Annika Mutila iloitsee.

Hän kuvailee mennyttä kevättä tiiviiksi rupeamaksi, sillä kisoja ja kisamatkoja on seuran tanssijoille kertynyt valtavasti. Koska korona haittasi kisaamista parin vuoden ajan, on nyt keväällä rajoitusten hellittäessä kisoja järjestetty lähes jatkuvasti eri puolilla Suomea.

– SM-kullan lisäksi muut joukkueet ovat saaneet muutamia mitalisijoja aluekilpailuista. Selvästi vuosien hyvä työ alkaa nyt tuoda menestystä laajemminkin seuran juniorijoukkueille. Myös kisamatkoja on tehty parhaimmillaan jopa 8–9 joukkueen ja 60–70 kilpailijan voimin. Voi sanoa, että AM Dance on todellakin näkynyt isosti tämän kevään kilpailuissa, Mutila hymyilee.