Paimion Rasti haastajina ”koti-Jukolaan”

0
Milja Väätäjä singahtaa Mynämäellä matkaan Paimion Rastin Venlojen ankkurina. Hän oli ankkurina keväämmällä myös Tiomilassa. Kuva parin vuoden takaa.

SUUNNISTUS Jukolan odotus on tällä kertaa ollut paitsi omalla tavallaan pitkä myös lyhyempi kuin kertaakaan aiemmin. Viime vuonna nimittäin Rovaniemellä kisattiin koronapandemian siirtämänä vasta elokuussa, alle kymmenen kuukautta sitten.

Paimion Rasti starttaa Venlojen viestiin kaikkiaan seitsemällä ja Jukolan viestiin viidellä joukkueella. Kärkeä lähellä olevat sijat ovat ykköstiimien tavoitteena, joskin molemmissa viesteissä ollaan jossain määrin haastajan asemassa.

Ennakkotietojen mukaan monet huiput jättävät tällä kertaa Jukolan väliin heti juhannuksen jälkeen käytävien sprintti-MM-kisojen vuoksi. Myöskään Paimion Rastilla kaikki ulkomaalaisurheilijat eivät ole mukana. Odotettavissa on jopa normaalia tasaisemmat ja jännittävämmät viestit.

PR:n päävalmentaja Sami Valkamakin myöntää, ettei pidä MM-kisojen ajankohdasta ja sen aiheuttamista ”lieveilmiöistä” mutta odottaa siitä huolimatta viikonloppua kovalla innolla.

– Todella hienoa päästä vihdoin juoksemaan Lukkari-Jukolaa! Tätä on odotettu, myhäilee Valkama viitaten siihen, että alun perin Mynämäessä piti kisata jo viime vuonna.

PR-Venlat suunnistivat Rovaniemellä varsin mallikkaasti yltäen sijalle 13. Tuota sijaa lähtee parantamaan tämän hetken paras nelikko. Kevään Tiomilassa hienosti ensi kertaa viestin ankkuroinut Milja Väätäjä pääsee nyt uudestaan vastaavalle osuudelle ja odottaa tiukkaa kisaa.

– Pääsee haastamaan itseään huippuja vastaan ja antamaan kaikkensa joukkueen eteen. Vaikka näin hyvän joukkueen ankkurointi on iso kunnia ja olen siitä tosi innoissani, samalla jännittää ja vähän kauhistuttaakin, kuitenkin hyvällä tavalla, sanoo Väätäjä.

Kaikille ykkösjoukkueen miehille löytyi kunkin ominaisuuksille ja mieliteoille sopiva osuus. Vaikka joillakin osuuksilla monilta joukkueilta löytynee paperilla kovempia miehiä, saattaa PR kaiken natsatessa keikkua hyvinkin lähellä kärkisijoja. Viimevuotinen taistelu katkesi hylkäykseen jo avausosuudella.

– Sekä naisten että miesten joukkueet ovat tasapainoisia. Mielestäni urheilijat pystyvät viemään kummankin viestin Top 10 -sijoille. Ainakin hauskaa tulee olemaan, kun maasto on hieno ja urheilijat hyvässä vireessä. Toivottavasti kelit suosivat, ja moni kannattajakin lähtee paikan päälle hurraamaan, ennakoi päävalmentaja Valkama.

Toissa vuoden peruutuksesta huolimatta Jukolan historia on mittava. Lukkari-Jukolan Venlojen viesti on järjestyksessä 44:s ja Jukolan viesti jo 73:s.

Jukolan osanottomäärät lähestyvät pandemian jälkimainingeissa taas huippuvuosia. Venlojen viestiin starttaa lauantai-iltapäivällä 1425 naisnelikkoa, Jukolaan yön hämärtyessä 1575 pääosin miehistä koostuvaa seitsikkoa. Osanottajien yhteismäärä on täten vajaat 17000. Ennätysvuodesta 2019 toki jäädään vielä selvästi, mistä osan selittää venäläisten ja valkovenäläisten joukkueiden osallistumiskielto.

Antti Veijalainen

FAKTA


Venlojen viesti


Paimion Rasti 1

1. Ina Westerlund (7,5 km)

2. Eveliina Hirvonen (7,9 km)

3. Aleksandra Hornik (5,9 km)

4. Milja Väätäjä (8,9 km)

Jukolan viesti


Paimion Rasti 1

1. Tobias Henriksson (13,9 km)

2. Pasi Ikonen (11,7 km)

3. Topias Arola (15,0 km)

4. Lari Takanen (8,7 km)

5. Ari-Pekka Joensuu (9,3 km)

6. Samuel Heinonen (14,4 km)

7. Frédéric Tranchand (16,8 km)

Rastin ”väreissä” juoksee siis näiden lisäksi 10 muutakin joukkuetta. Pikantti yksityiskohta on, että seuran puheenjohtaja Pertti Arolan perheestä tiettävästi kaikki lähtevät matkaan: Katja ja Selina Venloissa, Pertti, Matias ja Topias Jukolassa.