Piikkiössä valmistetaan nyt myös kauraolutta

0
– Oluen tärkeimmät ominaisuudet ovat puhtaus ja tasapaino, Niko Hurskainen sanoo.

KAARINA

Kaarinan Piikkiön Jättänväljäntiellä toimiva, vuonna 2016 toimintansa aloittanut Kuninkaantien Panimo valmistaa nyt olutta myös kaurasta.

Tuorlan Kaura on suodattamaton pintahiivaolut, jonka valmistuksessa on käytetty – mitäpäs muuta kuin paimiolaista talkkunarouhetta. Sitä sanotaan paikallisesti piepoksi tai paipoksi .

Uskaltaisiko kokeilla?

Kannattaako enää ostaa saunaoluekseen halpis-lageria, kun kaurapohjainen piepo-paipo -vaihtoehtokin on – monen muun artesaanioluen ohella – saatavilla.

Moni ehkä vastaa, että kyllä kannattaa. Huokean peruslagerin jalansija on nimittäin Suomessa järkkymättömän vankka.

Entistä useamman oluenystävän vaaka kallistuu kuitenkin nykyisin kohti laajempaa makukirjoa. Esimerkiksi suodattamattomia käsityöoluita.

Juuri sellaisia, joita Kuninkaantien Panimokin omassa pienessä mittakaavassaan valmistaa.

”Puhtaus ja tasapaino”

Myös Tuorlan Kaura lukeutuu kyseiseen laajaan artesaaniolut-kategoriaan. Se on paimiolaisen panimomestari Niko Hurskaisen taidonnäyte. Siinä näkyy ja maistuu Hurskaisen pitkäaikainen ja monipuolinen kokemus oluen valmistamisesta ja kehittämisestä.

– Oluen tärkeimmät ominaisuudet ovat puhtaus ja tasapaino, sanoo Hurskainen.

Ei siis turhia kommervenkkejä.

Kehitystyö on saatu päätökseen. Tuorlan Kauran ensimmäiset toimitukset ovat jo tarjolla tietyissä laajan valikoiman kaupoissa ja ravintoloissa.

Piepo pysyy mysteerinä

Tuorlan Kaura -oluen talkkunarouhe sisältää pääosin kauraa, mutta myös vähän hernettä sekä ripauksen suolaa. ”Piepon” lisäksi muita ainesosia ovat vesi, ohramallas, humala ja hiiva.

Itse talkkunarouheen reseptiä ja valmistustapaa ei haluta paljastaa.

Hurskainen muistuttaa että mahdollisten ruokarajoitteiden osalta on huomioitava, että kauraoluen valmistuksessa joudutaan käyttämään myös ohramallasta.

Panimon toimitusjohtaja Esa Kanerva näkee kauraoluen täydentävän hyvin Kuninkaantien Panimon olutvalikoimaa. Panimon kategoriaan kuuluu myös vehnä-, pils- ja lager-oluita.