PAIMIO
Sauvolainen taiteilija Pive Toivonen kertoo, että on oman arvionsa mukaan saunonut elämänsä aikana noin 400 eri saunassa.
– Tavoite olisi, että elämäni aikana voisin saunoa tuhannessa saunassa, hän toteaa.
Tätä saunomisinnostustaan hän päätti pari vuotta sitten alkaa dokumentoida taiteeseensa. Syntyi Sata saunaa -projekti.
– Olen nyt parin vuoden aikana saunonut noin 80 eri saunassa, joista kaikista olen tehnyt maalaukset. Vielä olisi parikymmentä jäljellä, hän toteaa.
– Vaikka teokseni eivät olekaan mitään fotofealistisia, niin koen, että tämä on kuitenkin tietyllä tapaa paitsi taiteellinen, myös kansatieteellinen projekti, jossa myös dokumentoin ja kerään eri saunakokemuksia, Toivonen kuvaa.
Eläinhahmot saunomassa
Toivosen sauna-aiheisten teosten näyttely on 15.7. saakka esillä Paimion kotiseutumuseon Lainamakasiinissa.
Esillä on kolmisenkymmentä teosta, joista jokaisessa saunovat erilaiset eläinhahmot.
– Ne eivät ole varsinaisesti eläimiä, vaan olen halunnut kuvata ihmiset eläinhahmoina. Itse olen tuo keltainen kettu, jota olen maalannut jo aiemmin moniin eri tilanteisiin akvarelleissani, Toivonen kertoo.
Eläinhahmoja Toivonen on maalannut teoksiinsa ennenkin, mutta hänen mukaansa erityisen hyvin ne sopivat juuri saunateoksiin – tuolloin alastomia hahmoja ei tarvitse kuvata niin tarkasti.
Sauna kiinnostaa Japanissa
Toivonen on kuvannut teoksissaan niin yksityisiä kuin julkisia saunoja. On mökkisaunoja, kotisaunoja, siirtolapuutarhojen saunoja ja telttasaunakin. Myös paikallisia saunoja on teoksista mahdollista löytää. Eräs sauna muun muassa on karunalainen mökkisauna.
– Ja yhdessä saunassa kävin aivan varta vasten tätä näyttelyä varten. Se on Paimion vanhan pappilan sauna, joka on yksityisomistuksessa, mutta pääsin sinne saunomaan, Toivonen kertoo.
Toivonen kertoo, ettei ole yleensä varta vasten pyytänyt päästä eri saunoihin – mutta ei myöskään koskaan jätä tilaisuutta käyttämättä jos hänet kutsutaan jonnekin saunomaan.
Toivosen sauna-aiheisia töitä on aiemmin ollut esillä hänen omassa Galleria Ketussaan Sauvossa. Sauna-aiheisille teoksille on kiinnostusta muuallakin – ulkomaita myöten.
– Saunakulttuurihan on päässyt Unescon maailmanperintölistallekin. Minulla on parhaillaan menossa neuvotteluja, että sauna-aiheisia teoksiani olisi menossa mahdollisesti näyttelyyn Japaniin, Toivonen paljastaa.
Juhannuksena Pive kerää kukkia kansallispuvussa – ja saunoo
Saunominen kuuluu olennaisena osana Pive Toivosen juhanusperinteisiin – niin kuin lähes kaikilla muillakin suomalaisilla. Toivosella juhannukseen liittyy myös muita perinteitä.
– Teen itse aina saunaan oman vihdan, hän kertoo.
– Lisäksi minulla on ajatus, että juhannuksena en haluaisi tehdä mitään muuta kuin kerätä kukkia. Yleensä pukeudun kansallispukuun ja kerään kukkia se päällä, hän kertoo.
Hänen juhannukseensa kuuluvat myös kukkaseppeleet ja koivut.
Saunomisen jälkeen hän menee alasti kierimään kukkaniitylle.
– Ei minulla siihen mitään varsinaisia juhannustaikoja liity, mutta se tuntuu vain mukavalta. Punkit täytyy vain muistaa tarkistaa sen jäkeen, hän toteaa.
Paimion kotiseutumuseo avautui hiljaiselon jälkeen
Paimion kesäteatterin liepeillä sijaitseva kotiseutumuseo avautui kesäteatterin ensi-illan yhteydessä perjantaina. Kotiseutumuseo onkin elänyt hiljaiseloa lähes neljän vuoden ajan. Viime kesänä kotiseutumuseo oli avoinna, mutta vain hyvin rajoitetusti.
Tauon aikana kotiseutumuseo on saanut uudet opastustaulut, joten museorakennuksiin pääsee tutustumaan nyt entistä tarkemmin.
– Uudet opastustaulut tehtiin Varsin Hyvä -Leader -rahoituksella ja ne saatiin pystyyn viime vuoden marraskuussa, Jouni Lehtiranta kertoo.
Museoon kuuluu seitsemän eri museorakennusta, joista jokaisen edustalla on nyt opastustaulu, joissa kerrotaan rakennuksen historiasta. Lisäksi QR-koodin lataamalla puhelimeensa saa kohteista vielä lisätietoa niin tekstein, valokuvin kuin videomateriaalinkin avulla.
Kahteen museorakennukseen pääsee myös sisätiloihin: Lainamakasiiniin, jonka alakerrassa on Pive Toivosen taidenäyttely, ja yläkerrassa kotiseutumuseon esineistöä. Toinen avoinna oleva rakennus on Yli-Hakalan torppa.
Paimion kotiseutumuseo avoinna 15.7. saakka
Su–Pe kello 18–20.30. (Suljettuna 23.–26.6.)