Sähkömuseo avautui uusin näyttelyin

0
Martti Kallioniemi on ideoinut ja suunnitellut Sähkömuseon uuden pienoismallin.

PAIMIO

Paimion Sähkömuseo avautui kesäkauteen tiistaina 7.6. Tänä vuonna on tullut kuluneeksi 110 vuotta siitä, kun Lounais-Suomen Sähkö Oy perustettiin. Paimion Sähkömuseosäätiön perustamisesta on puolestaan kulunut 30 vuotta. Näiden juhlavuosien kunniaksi sähkömuseossa on tehty uudistuksia.

Sähkömuseon keskimmäisen kerroksen perusnäyttely on kokonaan uusittu. Sen kohokohta on juuri valmistunut pienoismalli, jossa esitellään sähköntuotantoa ja -jakelua.

– Tämän äärellä on varmasti tulevaisuudessa hyvä esitellä sähköntuotantoon ja -jakeluun liittyviä asioita nuorille, jotka tulevat katsomaan näyttelyä, sanoo Paimion Sähkömuseosäätiön puheenjohtaja Jukka Salmela.

Pienoismallin on ideoinut ja suunnitellut Martti Kallioniemi ja sen ovat toteuttaneet Juha Hiltunen, Jukka Salonen ja Mika Metsäpelto . Myös monet muut museon talkoolaiset, ”museomuurahaiset” ovat olleet tekemässä museon uudistuksia. Monella heistä on itselläänkin pitkä historia sähkötuotannon parissa työskentelystä.

– Olen itse työskennellyt sähköalalla vuodesta 1969 alkaen. Nyt olen jo eläkkeellä, pienoismallin suunnitellut Martti Kallioniemi kertoo.

Uudistuneessa näyttelyssä ääneen pääsevät myös monet heistä, sillä näyttelytekstejä on elävöitetty sähköalalla työskennelleiden paimiolaisten muistoilla. 

Fysiikan ilmiöitäUusitun perusnäyttelyn lisäksi Sähkömuseon yläkerrassa on kesällä esillä Fysiikan ilmiöitä -näyttely, joka on toteutettu yhteistyössä Vistan koulun 1. ja 5. luokkien kanssa. Esillä on pienoisnäyttely fysiikkaan pohjautuvista keksinnoistä, sekä oppilaiden kuvataidetöitä, muun muassa ekaluokkalaisten piirrustuksia revontulista – sähköön liittyvä ilmiö sekin. 

Sähkömuseo sai näyttelyn rakentamiseen avustusta 10 000 euroa Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahastolta.

– Tuki on tärkeää, sillä museon pääsymaksutulot kattavat museon kuluista vain 10–20 prosenttia, Salmela kertoo.

Apurahalla museolle muun muassa palkattiin näyttelykoordinaattori, Maileena Vaajoensuu , joka suunnitteli ja toteutti uusitun näyttelyn museon henkilökunnan ja talkoolaisten avustuksella.