Sauvon kirkonkylän historiaa esillä kotiseutumuseolla ja kirkossa

0
Sauvon kotiseutumuseon ”Sentraali-Sannan” huoneessa poseeraamassa Museon Tuki ry:n sihteeri Ida-Maria Tanhua, puheenjohtaja Hanna Kiviranta sekä oppaat Meeri Moilanen ja Erja Alander.

SAUVO

Sauvon kotiseutumuseossa tämän kesän kesänäyttely kantaa nimeä Merest nousee Sauvo. Itse asiassa tänä kesänä museon näyttely on kaksiosainen, sillä toinen osa näyttelystä löytyy Sauvon kirkon asehuoneesta, ja tämän näyttelyn nimenä on Kirkon esineitä yhdeksältä vuosisadalta.

– Siellä on esillä Kansallismuseosta lainaksi saatuja esineitä, jotka ovat aikoinaan olleet Sauvon kirkossa, Sauvon Museo Tuki ry:n puheenjohtaja Hanna Kiviranta kertoo.

– Siellä on muun muassa Johan Gallen haarniskan osia sekä keskiaikainen puuveistos 1400-luvulta, yhdistyksen sihteeri Ida-Maria Tanhua kertoo.

Sauvon kirkko täyttää tänä vuonna 550 vuotta. Idea museon näyttelyyn tulikin kirkon ympärille; päätettiin lähteä liikkeelle ajatuksesta, miten Sauvon kirkonkylä on rakentunut kirkon ympärille. Ja itse asiassa teemassa edettiin tuota 550 vuotta kauemmaskin.

– Näyttelyssä nähdään paimiolaisen arkeologi Jussi Kinnusen tekemä video siitä, miten merenpinta on pikku hiljaa väistynyt Sauvossa. Tästä tulee myös näyttelyn nimi. Ja vielä 1700-luvullahan Sauvon kirkkoon on päästy veneellä – ei silloin tosin enää merta, vaan lähinnä jokea pitkin, Kiviranta ja Tanhua kertovat.

Kirkonkylän taloja

Ensimmäinen näyttelyhuoneista keskittyy aikaan ennen 1900-lukua. Koska tuolta ajalta on esineistöä saatavilla vain rajoitetusti, on tekstin määrä tärkeämmässä osassa.

– Näyttelytekstit on tehnyt sauvolainen kulttuurihistorioitsija Ossi Tammisto ja teksteistä on tulossa heinäkuun aikana julkaisu, Kylistä keskuksiksi, jota tulee myyntiin museolle, Tanhua kertoo.

Suuremmassa näyttelyhuoneessa on esillä 1900-luvun Sauvoa. Erityisesti kirkonkylällä sijaitsevia ja sijainneita taloja on esitelty niin pienoismallein kuin julisteinkin. Havainnollistava on myös museolaisten tekemä video, joka on tehty Lautkankareella asuneen, ja 1930-luvulla koulua käyneen Kalevi Huovisen koulumatkaan liittyvistä muistoista, joita on aiemmin tallennettu kirjalliseen muotoon.

Museoon on myös sisustettu huone, joka imitoi Sauvon keskustassa asuneen ”Sentraali-Santran” kotia ja hänen pitämäänsä puhelinkeskusta. Huoneessa on esillä useita eriaikaisia puhelimia.

Myös apteekin esineistöä on esillä. Museoon on saatu lainaan Senjamaan rakennuksesta aito apteekissa ollut pöytä. Senjamaan funkitionalistisessa rakennuksessa toimi apteekki vuoteen 1972 saakka.

– Se hyvä puoli on pienessä kylässä, että olemme saaneet paljon apua paikallisilta, niin tietoja kuin esineitäkin lainaan, Kiviranta ja Tanhua kiittelevät.

Merest nousee Sauvo –Kirkonkylän synty ja kehitys 7.8. saakka. Sauvon kotiseutumuseo avoinna ke–su kello 12–16

Kirkon esineitä yhdeksältä vuosisadalta
Sauvon kirkon 550-vuotisjuhlanäyttely 28.8. saakka. Kirkon asehuone avoinna ke–su kello 12–16.