Sisäliikuntahalliin halutaan kunnon katsomo ja kahvio

0
Sisäliikuntahallin suunnitteluun haettiin eväitä keskiviikkoiltana kaupungintalolla Paimiossa. Tilaisuudessa esiteltiin ihan kuvainnollisesti miltä näyttäisi karvalakkihalli ja miltä hiukan laajempi. Vasemmalta tekninen johtaja Juha Saarinen, liikuntasuunnittelija Mikko Häkkilä, kiinteistöpäällikkö Tero Aaltonen ja konsultti Mikko Uotila (seisomassa).

PAIMIO

Paimiolaiset päättäjät ja urheiluväki sai keskiviikkoiltana kertoa ajatuksiaan sisäliikuntahallihanketta koskien. Tilaisuuden idea oli, että hallihankkeen ohjausryhmä saa kuulla millaisia odotuksia ja toiveita sisäliikuntahallin suhteen on, mutta keskustelussa ajauduttiin vielä kommentoimaan ja perustelemaan myös teknisen lautakunnan jo toukokuussa päättämää sijaintia Urheilupuistossa.

Valtuustosalissa järjestetyssä infossa ja keskustelussa tuli kuitenkin selväksi, että juuri kukaan ei halua takertua sijaintiin – ei ainakaan jos se uhkaa siirtää hallin toteutumista.

Euro on vankka konsultti, kuten myös aikataulu, sillä Paimiossa on nyt selvä halu saatella sisäliikuntahallihanke Opetusministeriön mahdolliselle avustuslistalle vielä tämän vuoden puolella.

Kauppatiellä, Lidlin myymälän kupeessa oleva tontti oli kyllä Seuraparlamentin mielestä alkujaan parempi, mutta alustavat selvitykset osoittivat, että sinne rakentaminen nostaisi erityisesti paalutuksen vuoksi rakennuskustannuksia vähintään puolesta jopa miljoonaan euroon. Ja hanke saattaisi kaavallisten muutostarpeiden vuoksi hidastua.

Selvitysten mukaan liikennejärjestelyt on Urheilupuistossa mahdollista saada toimiviksi, parkkipaikkoja mitoitusten mukaan, ja lisäksi synergiaedut suhteessa kouluihin, jäähalliin, urheilukenttään ja Soikan kenttään nähden ovat painavat.

Moni totesi, että rahaa on järkevämpää sijoittaa hallin maanpäällisiin osiin kuin maan sisään.

– Seuraparlamentti oli Kauppatien kannalla, mutta tämä hanke on ollut vireillä vuodesta 1978 ja tärkeintä nyt on, että se syntyy, kiteytti Jukka Salmela .

Rauno Berg muistutti, että savikko Kauppatiellä on laaja. Vastakkain siis on, pannaanko miljoona euroa maan alle, vai saadaanko isompi halli.

”Pieni, keskikokoinen vai suuri?”

Paimiossa puhutaan nyt selkeästi sisäliikuntahallista, eikä enää monitoimihallista. Tässä kohden arviot hankkeen hintatasosta ovat 4-5 miljoonassa eurossa. Pääkäyttötarkoitus on siis liikunta, ja keskustelussa haettiin linjauksia siitä, mitä toiveissa on.

– Pieni, keskikokoinen vai suuri?, kiteytti tekninen johtaja Juha Saarinen .

Toivelista selkeytyi illan kuluessa. Ihan pienillä mitoituksilla ei kukaan nähnyt järkeväksi edetä. Siitä lähdetään, että kenttämitoitus riittää salibandyyn ja lentopalloon.

Pukuhuoneita ja varastotilaa on oltava niin paljon ”kuin suinkin”. Juoksurata sai vahvan tuen, sillä ”juoksu on perustreeniä kaikille lajeille”. Katsomon pitää olla riittävä, että turnausväki mahtuu ”mammoja” myöten. Kahvion sellainen, että seurat ja muut toimijat voivat sitä kätevästi hyödyntää.

Keskustelun perusteella esimerkiksi kuntosalia ei nähty tarpeelliseksi. Katsomon riittävyyttä ja toteutusta käytiin sen verran läpi, että kaksikerroksisuus voisi olla ainakin osin järkevää. Joku tuumi, että ”kasettikatsomo ja tartar eivät sovi yhteen.”

– Tehdään tämä halli nyt Paimiossa pikkuisen paremmin, kiteytti Seuraparlamentin puheenjohtaja Jari Tranberg illan lopuksi.

Keskustelussa kävi esillä myös esteettömyys, jonka osalta todettiin, että lakisääteiset vaatimukset pitävät sen toteutumisesta huolta. Katsomon mitoituksessa Saarinen kaipasi selvää kantaa pitääkö olla paikkoja 50 vai 500. Jonnekin puoleenväliin kannat taisivat asettua.

Muutamat kaipasivat erillistä salitilaa jumpille ja tanssille, mutta sen osalta sekä liikuntasuunnittelija Mikko Häkkilä että monia liikuntahalleja lähikuntiin suunnitellut konsultti, arkkitehti Mikko Uotila muistuttivat, että salitilaa vapautuu kouluilla.

Hankkeen ohjausryhmä ratkoo jatkossa neliöt, joihin lähdetään tekemään tarkempaa tilasuunnittelua. Tekninen johtaja Juha Saarinen muistutti, että kustannusten osalta epävarma maailmantilanne aiheuttaa sen, että kaikki on epävarmaa ja arviot voivat muuttua paljon. Tällä erää näyttäisi siltä, että pienimmän perushallin, ja sitten laajemman katsomollisen ja kahviollisen hallin hintaero on luokkaa 800 000 euroa.

Sisäliikuntahallin toteuttaminen Urheilupuistoon edellyttää pysäköintipaikkojen tuplaamista ja jonkin verran katujärjestelyjä, sillä liikenteen on suunniteltu kulkevan kahden liittymän kautta. Myös hallin varustelukulut tulevat hinta-arvioiden päälle.

FAKTA

Näin tänä vuonna

1. hallin alustava hankesuunnitelma syksyn kuluessa

2. esitys investointi-suunnitelmaan

3. kaupungin tarvittava päätökset

4. rahoitushakemus OKM (mahdollinen avustustaso 0-700 000 euroa)