Swingiä ja svengiä parantolan juhlasalissa

0
Paimiolaiset Rauno Berg ja Irmelin Isokoski olivat konsertin jälkeen tyytyväisiä. Berg soittaa Sunny Side Swing Bandissa tenorisaksofonia. Isokoski oli paikalla tapahtuman järjestäjän eli Aikuisten Olohuone ry:n edustajana.

PAIMIO

Paimion parantolan valoisassa ja korkeassa juhlasalissa kuultiin viime sunnuntaina musiikkia ajoilta, jolloin Paimio oli vielä pieni kyläpahanen, mutta parantola hohti jo uutuuttaan.

Sunnuntain Paimion kesäswingit -konsertissa fiilisteltiin 1930-luvun letkeissä swing-tunnelmissa. Musiikillisia löytöretkiä tehtiin toki muillekin vuosikymmenille.

Kyseessä oli naantalilaisen Sunny Side Swing Bandin neljäs vierailu Paimioon. Kutsujana oli Aikuisten Olohuone ry.

Lavalla oli 21 esiintyjää, joista 18 soitti jotakin instrumenttia. Yleisöä oli paikalla täysi salillinen eli noin 120 henkeä.

Swing Bandin kapellimestarina viuhtoi Samuli Nieminen . Orkesterin laulusolistina svengaili Matti Mäntylä .

Tilaisuuden juonsi toimittaja Ritva Setälä , joka esiintyi myös konsertin vierailevana solistina.

Mutta mitä se swing oikein olikaan?

– Duke Ellington, Glenn Miller, Count Basie ja Benny Goodman ovat tunnetuimpia swingin kultakauden orkesterinjohtajia, taustoitti Setälä.

– Swingin kultakausi ajoittui 1930-luvun lopulle ja sota-aikaan, jolloin ihmiset janosivat viihdettä. Tanssittavuutensa ansiosta swing-jazzista tuli nopeasti kaikkien musiikkia.

Eräänlaista aikansa valtavirtaa siis.

Sunny Side Swing Band on vuonna 2010 perustettu Varsinais-Suomen alueella toimiva big band, jonka kotipaikka on Naantali. Orkesterin monipuolinen ohjelmisto ulottuu vanhoista big band -klassikoista tuoreimpiin kevyen musiikin helmiin.

Konsertin avauksena kuultiin Matti Mäntylän laulama New York, New York .

– Kyseisellä miljoonakaupungilla on merkittävä yhteys arkkitehti Alvar Aaltoon. New Yorkin Museum of Modern Artissa oli vuonna 1938 Alvar ja Aino Aallon näyttely, ja samana vuonna Aallot vierailivat Yhdysvalloissa ensimmäisen kerran, Setälä kertoi.

– Kun New Yorkissa pidettiin vuoden 1939 Maailmannäyttely, oli Suomen virtaviivaisen osaston suunnitellut Alvar Aalto.

Muutamaa vuotta aikaisemmin nimi Aalto oli singahtanut maailman – varsinkin arkkitehtuuria seuraavan kansanosan – tietoisuuteen. Maine perustui ensi sijassa Paimion tuberkuloosiparantolan ja Viipurin kaupunginkirjaston suunnitteluun.

Viime sunnuntaina parantolan konsertissa kuultiin muun muassa Glenn Millerin orkesterin ikivihreä Moonligt Serenade , ja Jimmy McHugh’n On the Sunny Side of the Street .

Matti Mäntylä lauloi kappaleet The Lady Is a Tramp , I Get a Kick Out of You ja Blue Moon . Ritva Setälä tulkitsi Juan Tizolin ja Duke Ellingtonin jazzstandardin Caravan vuodelta 1936

In a Sentimental Mood kappaleen tunnelmoi tenorisaksofonilla Markku Laakso .

Encorena kuultu Rakovalkealla sai turkulaisen Kari Mäkirannan menevänä cha-cha-cha -sovituksena yleisöltä isokätiset aplodit.