Vapaina laiduntavat naudat, lampaat ja hevoset torjuvat luontokatoa

0
Sauvolaisen Salmensuun tilan naudat nauttivat eilen torstaina aurinkoisesta kesäpäivästä ja käyskentelemisestä luonnonlaitumella. Kuva Paimionjokivarresta Sukselan paikkeilta.

PAIMIO-SAUVO-KAARINA

Suomessa vietetään huomenna lauantaina 18. kesäkuuta maailman ensimmäistä Luonnonlaidunpäivää. Teemapäivänä juhlitaan luonnonlaitumia ja niiden hoitajia eli laiduntavia eläimiä.

Luonnonlaitumilla on huomattavasti suurempi merkitys kuin moni äkkiseltään ymmärtää.

Lehmät, lampaat, hevoset ja muut laiduntajat ylläpitävät uhanalaisten perinnebiotooppien eli ketojen, niittyjen, hakamaiden ja metsälaitumien monimuotoisuutta ja torjuvat siten luontokatoa.

Avoimia ovia ja laidunkävelyjä


Luonnonlaidunlihan tuottajat ry:n jäsentilat järjestävät Luonnonlaidunpäivänä 18.6. tiloillaan avoimien ovien tapahtumia ympäri Suomea.

Tarjolla on mahdollisuus tutustua luonnonlaidunnukseen paikan päällä ja kuulla asiantuntijoilta lisää sen vaikutuksista. Jotkut tilat järjestävät teemapäivänä myös luonnonlaidunkävelyjä.

– Tehdään päivästä yhdessä ikimuistoinen! kannustaa Luonnonlaidunlihan tuottajat ry verkkosivuillaan.

Kunnallislehden levikkialueelta mukana Luonnonlaidunpäivän vietossa on sauvolainen Salmensuun tila.

Elinympäristöt ja perinnemaisemat


Perinnebiotoopit ovat perinteisen karjatalouden muovaamia runsaslajisia elinympäristöjä. Ne tarjoavat kodin muun muassa monille eri kasvi-, perhos-, ja kuoriaislajeille.

Perinteisen laidunnuksen vähennyttyä näitä elinympäristöjä uhkaa umpeenkasvu. 60-luvulta nykypäivään tultaessa perinnebiotoopeista on hävinnyt jo yli 90 prosenttia.

Laiduntavat eläimet huolehtivat jäljellä olevista perinnebiotoopeista. Ne turvaavat monien lajien elinmahdollisuudet ja ylläpitävät tärkeitä perinnemaisemia.

Ei uusi, mutta tärkeä asia


Laadukasta ja luonnon rikkautta lisäävää luonnonlaidunlihaa on tuotettu jo vuosikymmeniä niityillä ja hakamailla ympäri Suomea.

Tuottajien ja samalla uhanalaisten perinnebiotooppien asiaa ajamaan perustettiin loppuvuodesta 2020 Luonnonlaidunlihan tuottajat ry.

Yhdistyksen tarkoituksena on koota yhteen luonnonlaidunlihan tuottajat Suomessa ja edistää lajirikkaiden perinnebiotooppien hoitoa. Samalla halutaan vahvistaa ympäristöystävällisen lihan tuotantoa eläinten hyvinvointi huomioiden.

Huomisen Luonnonlaidunpäivän järjestävät yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat ry, Luonnon- ja riistanhoitosäätiö, WWF, Metsähallitus, Maa- ja kotitalousnaiset ja ProAgria.

Kuten edellä jo todettiin, on luonnonlaitumiin panostettu myös Peimarissa ja Turun seudulla.

Sauvossa sijaitsevalla Salmensuun tilalla on kasvatettu lihakarjaa vuodesta 1978 lähtien, ja luonnonlaitumet ovat tulleet mukaan tilan laidunkiertoon jo 1990-luvun alussa.

– Tilan noin 300-päinen Hereford -karja sekä pieni lammaslaumamme laiduntavat tällä hetkellä noin 250 luonnonlaidunhehtaarilla, Salmensuusta kerrotaan.

– Laitumet, merenranta- ja jokivarsiniityt sekä erilaiset hakamaat, sijaitsevat Sauvossa Eistilän- ja Leiskunlahdella, Paimionjoen varrella, Kuusistossa kartanon rannalla, Turun Katariinanlaaksossa ja Friskalanlahdella sekä Kulhon saarella. Osa näistä on luokiteltu maakunnallisesti arvokkaiksi perinnebiotoopeiksi.

Sauvon Laanilantiellä sijaitseva Salmensuu Hereford Lihapuoti järjestää huomenna lauantaina Luonnonlaidunpäivän kesätapahtuman kello 16:sta alkaen. Luvassa on laiduntietoutta, taidetta ja grilliruokaa.

Salmensuun tilalla toimivat luomulihaa myyvä puoti ja LihaLuukku-itsepalvelukioski. Ne ovat avoinna ympäri vuoden.