Katsoitko kännykkää vai maisemia?

0

Kesällä liikumme paljon. Autoilemme kauemmas tai lähelle sellaisillekin teille, jotka ovat vieraita. Tie voi olla vieras mutkineen ja risteyksineen. Usein on paljon muitakin kulkijoita erilaisilla moottoriajoneuvoilla ja myös ihan jalan tai pyöräillen kulkevia lapsia ja aikuisia. Sitten tietenkin listalle pitää ottaa varolistalle myös kaikenkokoiset puskista pyrähtävät eläimet.

Toki näitä täytyy varoa talvellakin, ja lisäksi mahdolliset liukkaudet tai vaikka näkyvyyttä haittaavat kinokset. Mutta kesällä vauhdit ovat korkeampia ja liikenteessä kulkijoita ainakin maaseudulla selkeästi enemmän kuin talvella.

Liikenteessä pitäisi siis olla valppaana, ja matkassa mukana tietty varovainen ja nöyrä asenne. Kiirettä ei saisi koskaan olla. Ajokunnon pitää olla päihteetön.

Minua on alkanut yhä enemmän jännittää keitä muita siellä tiellä on kulkemassa, millaisessa ajokunnossa, millaisella autolla ja miten hyvin heidän huomio pysyy muussa liikenteessä.

Oletko sinä huomannut tyypit, jotka siinä edellä autoa ajaessaan vaeltavat kaistallaan laidasta laitaan? Heitä, jotka ajavat vastaan kylki minun kaistallani katse muualla. Heitä, joiden katse on liikenteen sijasta kännykässä.

Moottoritielläkin liian monta kertaa olen ollut ohituskaistalla, ja siinä ohitettavan ”kuolleessa kulmassa” alkaa tuntua siltä, että lähteekö tuo nyt tulemaan kohti kaistan keskiviivaa. Pysyykö omalla kaistallaan vai ei? Katsoiko peiliin lainkaan?

Jännitän heitä, jotka tulevat risteykseen sellaista vauhtia, että arveluttaa pysähtyykö lainkaan. Tai nuo ehtiikö vielä- ohittajat. Listata voisin heidätkin, jotka ovat lähteneet ajelulle katselemaan kuinka viljat kasvaa. Jojoilukuskit ovat oma lukunsa noin ylipäätään, mutta entä jos yhtälöön lisää tyypin, jonka pinna ei sitä kestä. Siinä välissä on kamala ajaa.

Tietenkin se yksi suurin ja koettelevin jännityksenaihe liittyy siihen, että eri tavoin ja eri aineilla päänsä sekoittaneiden määrä liikenteessä on edelleen kasvussa. Humaltunut kuski on aina vaarallinen, ajoi hän sitten sinua vastaan, edellä tai takana. Valitettavasti tämänkin kesän poliisitiedot kertovat tylysti siitä, miten paljon rattijuoppoja teillämme kulkee.

Ensi kerralla kun lähdet liikkeelle, laita se puhelin ulottumattomiin tai anna kartanlukijalle. Tarkista lasten turvavyöt ja muistuta, että kiljuminen kiristää kaikkien hermoja. Hanki alkometri, jos aiot nautiskella jotain. Jos väsyttää, pidä tauko. Jos edessä tai takana on joku kuuma tyyppi, aja seuraavalle pysäkille ja pidä silloinkin tauko.