Arkkitehti visioi Sauvon kirkonkylään elämää – ”Kaupat ja vähitellen muutkin palvelut ovat valuneet pääväylän varteen”

0
Havainnekuvassa Sauvon torin laita näyttäisi uudisrakennuksen ja korjatun funkkisrakennuksen myötä tältä. Taiteiden talo ja teatteritila sekä tilaussauna täyttäisivät nykyisen tyhjän tontin.

Sauvo

Miltä kuulostaisi, jos Sauvon torin laidalla olisi tilaussauna, kulttuuri- ja tapahtumatarjontaa palveleva Taiteiden talo sekä nykyiseen funkkis-rakennukseen remontoitu kahvila ja arkkitehtitoimisto? Ehkä villiltä, mutta samalla houkuttelevalta.

Tällaiseen visioon Sauvon kirkonkylän ytimestä on päätynyt vastavalmistunut turkulainen arkkitehti Taneli Karjalainen, joka on tutkinut sekä nykyistä funkkisrakennusta että sen ympäristöä kenties tarkemmalla suurennuslasilla kuin kukaan koskaan aiemmin.

Alueen kehittämistä käsittelevä lähes 200-sivuinen Tampereen yliopiston diplomityö pitää sisällään tarkat suunnitelmat siitä, miten funkkisrakennus pitäisi korjata ja miksi juuri Taiteiden talo, esiintymislava ja tilaussauna voisivat sopia sen naapureiksi. Mutta aivan ensimmäinen kysymys joka työtä lukiessa juolahtaa mieleen on se, miten Karjalainen ylipäänsä on päätynyt uhraamaan toista tuhatta työtuntia aikaa sauvolaisen kulttuurihistorian ylläpitämiseksi ja edistämiseksi?

– Idea syntyi muutamien sattumien kautta. Muutimme puolisoni kanssa Turkuun vuonna 2019 ja olin itse silloin siinä vaiheessa opintoja, että oli aika alkaa miettiä sopivaa aihetta diplomityötä varten, Karjalainen taustoittaa istuessaan nyt, lähes kolme vuotta myöhemmin bussipysäkillä Sauvon torin laidalla.

Sattuman kautta SauvoonModerni rakennusperintö on jo pitkään kiehtonut Karjalaista ja hän tiesi, että Sauvossa olisi yksi modernin arkkitehtuurin tutkimus- ja suojelujärjestö Docomomon ylläpitämältä listalta löytyvä modernin arkkitehtuurin merkkiteos. Nimittäin vanha osuuskaupan rakennus, joka yhä tänäkin päivänä tarjoaa asuntoja aivan torin kulmalla.

Karjalainen käyskenteli ja mittaili rakennusta katsellaan yhdessä puolisonsa kanssa kesäretkellään elokuussa 2019, kunnes yht’äkkiä rakennuksen omistajat avasivat oven ja saapuivat pihalle tiedustelemaan, millä asialla pariskunta oli.

Kun Karjalainen kertoi kiinnostuksestaan rakennusta kohtaan ja opinnoistaan, syntyi keskustelun myötä omistajan kanssa yhteinen ajatus: miksei diplomityö voisi käsitellä rakennusta ja sen kehittämistä?

– Päätöksen voisi tulkita syntyneen jo siinä hetkessä. Ajaessamme takaisin Turkuun kypsyttelin ideaa Sauvon entiseen osuuskaupparakennukseen liittyvästä diplomityöstä, Karjalainen kertaa.

Työ laajeni koko torin laidalleEnsin diplomityön piti käsitellä vain nykyisinkin sauvolaisia ja ohikulkijoita ihastuttavaa funkkisrakennusta, mutta pian alueeseen perehtyessään Karjalainen havaitsi myös toisen kiinnostuksen kohteen: tyhjän tontin aivan rakennuksen vieressä. Pian selvisi, että tontti oli jäänyt tyhjilleen vuoden 2009 tulipalon seurauksena, joka tuhosi siihen asti paikalla toimineen elintarvikekaupan kokonaan.

– Tontti alkoi kiinnostaa minua, koska se oli ollut osa osuuskaupan kiinteistöjen kokonaisuutta. Ja tontin sijainti on eittämättä hyvä, aivan torin laidalla. Siinä vaiheessa diplomityö laajeni koskemaan myös tyhjää tonttia, Karjalainen selventää.

Ja kun Karjalainen pääsi vauhtiin ja antoi ajatuksen virrata, syntyi kokonaisuudesta melkoinen. Taiteiden talo pitäisi sisällään sekä monipuolista kulttuuri- ja harrastustilaa, mutta myös ulkotilassa osittain katetun näyttämön esimerkiksi kesäteatterin tarpeisiin. Taloa suunnitellessa hän perehtyi siihen, mitä juuri sauvolaiset voisivat torin reunamilleen kaivata ja mikä tuottaisi lisäarvoa nimenomaan paikallisille toimijoille.

– Esimerkiksi kesäteatteriin tutustuessani huomasin, että nykyisellä paikallaan sen katsomokapasiteetti on noin 200. Se on verrattain vähän, kun ottaa huomioon Sauvon teatteritoiminnan kunnianhimoisen luonteen ja suhteuttaa paikkamäärän moniin muihin kylien ja pienten kaupunkien kesäteattereihin. Suunnitelmassani katsomoa ympäröiviä rakennuksia ja toritilaa on mahdollista käyttää esimerkiksi osana lavastusta. Tämä voisi tuoda lisäarvoa teatterituotantojen ohella myös rakennetun kokemiseen ja tulkintaan, Karjalainen miettii.

Rautalammilta SauvoonKarjalainen ei ollut ennen kesän 2019 visiittiään käynyt koskaan Sauvossa. Diplomityötä tehdessään hän kävi kuvaamassa ja tutustumassa sauvolaisiin maisemiin reilusti toistakymmentä kertaa, ja löysi lopulta paljonkin yhtäläisyyksiä omaan kotipitäjäänsä, Rautalampiin.

– Molemmat ovat noin 3 000 asukkaan kuntia ja kumpikin painii samojen ongelmien kanssa: kuinka pitää palvelut ja elämä kirkonkylällä? Sauvossa esimerkiksi kaupat ja vähitellen muutkin palvelut ovat valuneet pääväylän varteen, lähes kilometrin päähän vanhasta keskustasta. Voisiko esimerkiksi vanhan osuuskaupan rakennuksen korjaaminen uuteen käyttötarkoitukseen, sekä viereisen tontin täydennysrakentaminen tuoda elämää takaisin vanhaan kirkonkylään, hän pohtii.

Varsinaiseen osuuskaupan rakennukseen hän visioi siis kahvilaa ja arkkitehtitoimistoa, kun taas Taiteiden talo palvelisi laajemmin sauvolaisia. Tilaussauna puolestaan virkistäisi ihmisiä kenties kauempaakin.

– Sauna on perisuomalainen rakennustyyppi ja toiminto, joka sopii oikeastaan minne tahansa. Tilaussaunan kellarissa olisi myös hyvät tilat kesäteatterin tuoleille ja muulle irtaimistolle, Karjalainen sanoo.

Villi visio, mutta sellaisenaan ehdottoman kiinnostava ja taatusti Sauvon keskustaa elävöittävä.