Asfalttikoneet rullasivat Syybyntien uusiksi –Seuraavana Alvar Aallontie ja Saaren Sananjalka

0
Syybyntie oli paikoin ahdas väylä sekä yksityisautoilijoille että asfalttiurakoitsijalle. Tien liikenteenohjaus kunnostustöiden aikana herättikin närää sosiaalisessa mediassa.

Paimio

Paimiossa Syybyntie ja Pakurlanmetsän kaava-alue sen varrella saivat tällä viikolla uuden asfalttipinnoitteen, ja seuraavat asfalttityömaat paikkakunnalla ovat Alvar Aallontie ja Sananjalka Saaren asuinalueella. Myöhemmin syksyllä edessä on vielä ainakin Kisatien asfalttipinnoitteen kunnostus ja jos määrärahat riittävät, tehdään myös Valkojantielle osittain uutta pintaa.

Paimiolla on käynyt asfalttiurakoissa tuuri, sillä parhaillaan erittäin korkealla oleva bitumin hinta ei ole ehtinyt näihin urakoihin vaikuttaa.

– Toki tilanne on varmasti urakoitsijoille haastava, kun sopimukset on tehty jo pari vuotta sitten ja niiden hinnat ovat olleet kiinteitä. Kaupungilla on sitten ensi vuotta ajatellen edessä tiukka harkinnan paikka, kun uusia kilpailutuksia tehdään, sanoo Paimion kaupungin tekninen johtaja Juha Saarinen .

“Hintoja ollut pakko korottaa”Normaalisti kaupunki tiedottaa alkukesästä kotisivuillaan tulevista asfalttiurakoista keskusta-alueella, mutta tänä vuonna tiedote jäi nettisivu-uudistuksen jalkoihin. Tiedote on tehty kaupunkilaisia ajatellen, sillä sieltä kukin on voinut tarkastaa, milloin asfalttikoneet ovat saapumassa lähelle omaa kotipihaa.

– Kukin on sitten tiennyt, milloin kannattaa olla urakoitsijaan yhteydessä, jos haaveissa on ollut asvaltin saaminen omalle kotipihalle, Saarinen sanoo.

Toisaalta nyt, kun bitumin hinta on korkealla, ovat myös erilliset pihakohteet selvästi esimerkiksi viime vuoden hintatasoon verrattuna kalliimpia.

– Kyllä sen huomaa, ettei ihan samalla tavalla ole innokkuutta töitä tilata. Ja onhan se ymmärrettävää, kun hintoja on ollut pakko raaka-aineen hinnan mukaisesti korottaa, sanoo Paimiossa tämän kesän urakoita tekevän kaarinalaisen asfalttifirma Finacon toimitusjohtaja Kalle Hämäläinen .

Asfaltti puhutti somessaSyybyntien päällystys tehtiin ikään kuin kahdessa osassa, joista ensimmäinen, tasoitus suoritettiin jo kesäkuun lopulla. Tasoituksessa vanha asfaltti kuorittiin pois ja tilalle tasoitettiin ohut kerros uutta asfalttia. Tällä viikolla tieosuus viimeisteltiin uudella, paksummalla asfalttikerroksella.

Tekotapa herätti paikoin ihmetystä esimerkiksi Paimion sosiaalisen median kanavissa, mutta on Finacon Hämäläisen mukaan täysin tavanomainen.

– Kun tie on päässyt todella huonoon kuntoon, kuten esimerkiksi Syybyntiellä, tehdään pinnoitus tällä tavoin kahdessa osassa, jotta pinnasta tulee varmasti kestävä ja pitkäikäinen.

Toinen sosiaalisessa mediassa ihmetystä aiheuttanut asia oli Syybyntien liikenteenohjaus asfalttityön aikana. Tiellä liikkujien kommenttien perusteella ohjaus oli sekä epäselvää että paikoin töykeää.

Hämäläisen mukaan yritykseen on tullut palautetta Syybyntien työmaahan liittyen, mutta hän muistuttaa, että urakoitsijat tekevät vain työtään parantaakseen kaupunkilaisten käyttämää tiestöä.

– Tällaisissa kohteissa, joissa liikennettä on jonkin verran, joku tiellä liikkuja harmistuu aina odotteluun tai johonkin muuhun asiaan. Tietenkään liikenne ei voi soljua samalla tavalla päällystystyön aikana kuin normaalisti, joten myös sinne ratin ja penkin väliin kaipaisi välillä lisää malttia ja ymmärrystä. Teemme varmasti parhaamme yhteisen hyvän eteen, Hämäläinen lupaa.