Kirkon rakentajat

0

Seudun kirkkojen historiat mainitsevat monia kirkonrakentajia, kuten Petrus Murator ja Samuel Berner. Tekijät ovat olleet aikansa huippuosaajia, tekniikan taitajia ja projektihallinnan mestareita – samankokoisia rakennuksia ei juurikaan aiempina vuosisatoina muita tehty.

Kukapa ei haluaisi astua kirkonrakentajan työsaappaisiin. Ja ellei mainetta ja kunniaa, niin ainakin silmän iloa on tiedossa. Teetimme Paimiossa kaikista seurakuntamme alueen neljästä kirkosta – Paimion Pyhän Mikaelin ja Pyhän Jaakobin kirkoista, Sauvon Pyhän Klemensin kirkosta ja Karunan kirkosta, merenrannan helmestä, pienoismalliarkit.

Mittakaava kaikissa on 1:300, joten kirkkojen vertailu keskenään onnistuu vaikka keittiön pöydällä, kunhan ensin on jaksanut leikata ja liimata, taitella ja nyhertää mallit valmiiksi. Paimion kirkosta valistuksen selkeine linjoineen kannattaa aloittaa, Karuna kansallisromanttisine krumeluureineen jättää viimeiseksi. Ja ellei pahvinpalasten yhteenliittäminen ole ominta sadepäivän puuhastelua, voi arkit ripustaa huoneentauluiksi muistuttamaan kotikirkosta.

Kotikirkkoa pääsee pian oikeastikin rakentamaan; ei rakennusta vaan sitä tärkeämpää, kaikista kirkon jäsenistä muodostuvaa kirkkoa – omaa tuttua, ihasteltua ja vihasteltua yhteisöämme.

Marraskuussa on ev. lut. seurakuntavaalit ja ehdokkaita voi asettaa syyskuun puoliväliin asti. Uudet luottamushenkilöt linjaavat kotiseurakunnan tulevaisuutta sekä valitsevat edustajia kirkolliskokoukseen päättämään koko kirkon asioista. Vaaleissa ratkeaa, miten ajan hermolla olevaksi ja avosylin vastaanottavaksi kirkkomme tulevina vuosina rakentuu. Olethan mukana rakentamassa?

Miika Rosendahl

Kirjoittaja on Paimion kirkkoherra.

– Paimion kirkkojen malleja on saatavana kirkoista ja kirkkoherranvirastosta. Arkin vastineeksi pyydämme 4€ lahjoitusta esim. Ulkomaanavulle, lähetykselle tai diakoniatyölle

– Seurakuntavaaleista lisää www.seurakuntavaalit.fi -sivustolta sekä Kuntsarista syksyn mittaan.