Kolumni: Jalkapallon idea on joukkueena toimiminen

0

Tulen aika pieneltä paikkakunnalta, kuten Paimiokin on. Kotipaikkakuntani nimi on Mira. Siellä kaikki ovat tekemisessä toistensa kanssa. Se on rauhallinen paikka meren rannalla Portugalissa.

Olen jalkapallovalmentaja Peimari Unitedissa. Aloitin jalkapallon pelaamisen 28 vuotta sitten. Hankin koulutusta ja siirryin valmentajaksi jo 22 -vuotiaana, välillä myös pelaten. Kävin Kiinassa tässä välissä ja nyt olen täällä Suomessa.

Meidän kulttuurisessa geenistössä on, että kaikki katsovat jalkapalloa. Portugalissa melkein kaikki ovat intohimoisia jalkapallon suhteen. Opimme jo pienestä pitäen siihen, miten toimitaan voittoisasti joukkueena. Joukkueena toimiminen on koko jalkapallon idea. Jalkapallossa rakennetaan myös kaverisuhteita, joista jotkut jatkuvat koko loppuelämän ajan.

Jalkapallojoukkueessa vaikein asia on saada noin 22 pelaajaa toimimaan samaan tavoitteeseen. Meillä on parikymmentä erilaista ihmistä, joiden pitää olla sitoutuneita samaan tavoitteeseen. Jokainen on erilainen ja ajattelee lopulta eri tavalla. Miten sitouttaa heidät yhteiseen ajatteluun?

Joidenkin tiimien kanssa se on helppoa, joidenkin kanssa vaikeampaa, joidenkin kanssa se ei vaan onnistu. Kun on oikein vahvasti yhteentoimiva joukkue, se on jo melkein kuin perhe. Tällainen joukkue nousee ylös vaikeassakin tilanteessa ja se voi tehdä ihmeitä. Jos vahvaa yhteyttä ei ole, pienetkin asiat voivat heilauttaa joukkueen toimintaa. Joukkuehenki on voittamista yhdessä ja häviämistä yhdessä. Kun joukkue häviää, on helppo alkaa osoittaa sormella syyllisiä. Joukkuehenki on menemistä samaan suuntaan joka tapauksessa – on vaikeaa tai helppoa.

Ratkaisevan tärkeää on se, mitä tapahtuu joukkueen pukukopissa. Portugalissa pukuhuone on ”pyhä paikka”. Hetket, jotka vietetään pukuhuoneessa ennen peliä ja pelin jälkeen, vaikuttavat jokaiseen otteluun. Pukuhuoneessa avaudutaan ja luodaan luottamus joukkuejäsenten kesken. Se luo vahvaa pohjaa joka pelille ja koko yhteistyölle joukkueessa. Suomessa asia ajatellaan käytännöllisemmin, pelaajat tulevat ja lähtevät, ja yhteishengen rakentamista ei nähdä yhtä tärkeäksi

Miten sitten joukkuepelaajaksi tullaan? Mitään erityisen uutta ei tarvita joukkueen hengen luontiin, ei sellaista, mitä ei jo olisi tiedossa. Tiimihenkeä rakennetaan avoimella kommunikoinnilla kaikkien joukkueessa olevien kesken. Jokaisessa harjoituksessa harjoitellaan tosissaan. Asiat tehdään yhdessä joukkuetta varten sekä harjoituksissa että harjoituksien ulkopuolella. Harjoituksissa on selkeät säännöt, joita myös noudatetaan.

Jos ongelmia tulee, ne keskustellaan yhdessä auki mahdollisimman nopeasti. Hyvä joukkuehenki on jalkapallon keskeisin asia, siitä ei voi tinkiä.

Ricardo Lavrador

Paimiossa ja Sauvossa toimivan jalkapallon

erikoisseuran Peimari Unitedin valmentaja, UEFB valmentaja.