Kuntsarin uimarantakierros sen todisti: Peimarissa riittää rantaa aivan jokaiseen makuun

0
Sarapisto on ainakin kävijöidensä mielestä Sauvon uimapaikkojen helmi. Matala rantavesi yhdistettynä hyppytorniin laiturin päässä tekevät siitä ainakin lapsiperheiden suosikin.

Kaarina-Paimio-Sauvo

Juhannuksena startannut hellejakso on täyttänyt odotetusti myös Peimarin seudun uimarannat. Kapasiteettia onneksi Peimarin rannoilla riittää, sillä Kaarinasta, Paimiosta ja Sauvosta löytyy kaikkiaan 11 kuntien yleistä uimarantaa. Ja rannat ovat vieläpä keskenään niin erilaisia, että jokaiseen makuun löytyy varmasti sopiva vaihtoehto.

Kunnallislehti kiersi kuluneen viikon aikana osalla rannoista ja tiedusteli muun muassa sitä, mistä hyvä uimaranta koostuu. Tärkein tekijä tuntui olevan matala ja pitkä hiekkaranta, mutta arvoa osattiin antaa myös sille, jos rannalta löytyivät wc-tilat ja jonkinlainen kioski.

Littoistenjärven uimarannalla päiväänsä lehtipuiden varjoissa viettäneet Annika Lindroos ja Jari Virolainen puolestaan nosti esiin puiden merkityksen kovemmilla helteillä.

– Emme me tänne tulisi, jos ei olisi puiden varjoa saatavilla. Täytyy toivoa, ettei näitä puita kaadeta ikinä, he hymyilivät rannan eteläpäädyssä.

Jari Virolainen (vas.), Annika Lindroos sekä Jani ja Inari Pykäri nautiskelivat kesäkuun helteistä Littoistenjärven rantapuiden suojissa. Seitsemän kuukauden ikäinen Mette-vauva katseli samaan aikaan päiväunia takana vaunuissa.
Littoistenjärven uimarantaa on kehitetty monin askelin viime vuosien aikana. Siitä onkin muodostunut koko pohjoisen Kaarinan että myös itäisen Turun suosikki.

Auranlaaksossa asuvan perheen ykköskohde onkin luonnollisesti lähiranta Littoistenjärvellä. He kiittelivät varjon lisäksi sitä, että rantaa on viime vuosina kehitetty muun muassa uusituilla vaihtokopeilla, bajamajoilla ja täksi kesäksi avatulla kioskilla.

– Ei täältä oikeastaan mitään olennaista puutu. Todella hyvä paikka ja helppo tulla kotoa, he kiittelivät.

Samoilla linjoilla olivat myös turkulaiset isä Jani ja tytär Inari Pykäri. He olivat nyt testaamassa Littoistenjärveä, vaikka tavallinen suosikkiranta löytyykin Turun Uittamolta.

– Pitkä ja matala hiekkaranta on tärkeintä lasten kanssa. Mutta toki kioski ja muut palvelut ovat kiva bonus, Jani Pykäri mietti.

Sarapisto Sauvon helmenä

Peimarin seudun eteläisin yleinen uimaranta löytyy Sarapiston leirintäalueen kupeesta Sauvosta. Vastarannalta siintävää Kemiönsaarta tiiraili hyppytornissa omaa hyppyvuoroaan odotellut William Arola.

– Jos jotain saisi toivoa lisää, kaipaisin korkeampaa hyppytornia. Ja yksi matalampikin taso voisi olla lisää. Muuten kyllä tosi kiva ranta, hän tuumi.

Sarapisto on ainakin kävijöidensä mielestä Sauvon uimapaikkojen helmi. Matala rantavesi yhdistettynä hyppytorniin laiturin päässä tekevät siitä ainakin lapsiperheiden suosikin.
Reija Pirttikangas ja Petri Potila suuntasivat sup-laudoilla Sarapistosta kohti Långholmenia. Karavaanarikaksikko kehui vuolaasti sekä Sarapiston puitteita että myös henkilökuntaa.

Williamin hyppyjä laiturilta seurannut Ann-Maria Arola kertoi, että he ovat jokakesäisiä Sarapiston suurkuluttajia.

– Joka kesä on käyty jo monena vuonna ja monet kerrat. Todella kiva paikka, tänne on aina ilo tulla, hän hymyili.

Sarapisto tuntuu olevan karavaanarialueen ansiosta myös paikka, jonne tullaan polskimaan Peimaria kauempaa. Raumalaiset Reija Pirttikangas ja Petri Potila olivat saapuneet Sarapistoon juhannuksena Vihdistä.

– Olemme nyt ensimmäistä kertaa Sarapistossa. Hienolta näyttää kyllä ja pitää sanoa, että asiakaspalvelu on ollut aivan ensiluokkaista. Näin matkailijan näkökulmasta mukava hiekkaranta ja mukavat ihmiset tekevät kyllä jo itsessään hyvän rantakokemuksen, he tuumivat ja nousivat sup-lautojen päälle. Pian kaksikko lipuikin Sarapiston editse kohti Långholmenia.

Sarapiston lisäksi Sauvosta löytyy kaksi muutakin yleistä uimarantaa: Rantolan uimaranta ja Marjaniemen uimaranta.

“Ankkalampi on jo liian iso”

Paimion Hiekkahelmessä puolestaan äiti Kerttu ja poika Cristoffer Melts nauttivat hellepäivästä vuoroin aurinkoa ottaen ja rantavedessä polskien. Heille Hiekkahelmi on Paimion suosikki kokonsa vuoksi.

– Ankkalampi on jo liian iso, siksi viihdymme paremmin täällä. Jos nyt jotain miettii mitä voisi näillä helteillä toivoa, niin ehkä jäätelökioski olisi kiva lisä, Kerttu Melts mietti.

Poika Cristoffer nosti rannalla tärkeimmäksi asiaksi hyvän rantahiekan ja lämpimän uimaveden. Myös eväät ovat tärkeitä.

– Pientä suolapalaa ja keksiä. Mutta ennen kaikkea uimista, hän hymyili ennen seuraavaa pulahdusta.

Kaarina painottuu rannoiltaan merivesiin, kuten myös Sauvo Rantolan ja Sarapiston voimin. Paimiossa taas nautiskellaan pienempien lampien lämpimästä vedestä ja loivista hiekkarannoista. Kommenttienkin perusteella ennakkoajatus seudun uimavesistä vahvistui: täältä löytyy totisesti jokaiselle se mieluisin paikka pulahtaa.

Paimion Hiekkahelmessä santaa riittää reilusti sekä lammen pohjalle että myös rannalle.
Paikalliset yleiset uimarannat kartalla: Kaarinassa järvivedestä nautitaan Littoistenjärven molemmissa päissä, ja merivedestä nautitaan puolestaan keskustan tuntumassa Hovirinnassa tai Voivalassa. Väljemmille merivesille suunnataan puolestaan Raadelmaan tai Harvaluotoon. Paimiossa pulahduspaikat ovat hiekkaisia lampia joko pohjoisen Ankkalammella tai etelän Hiekkahelmessä. Sauvossa taas suunnataan merivesileikkeihin joko Rantolaan tai Sarapistoon.