Maallemuuttajan vuosi

0

Siitä on nyt reilu vuosi, kun puolisoni kanssa pakkasimme viimeiset tavarat muuttoautoon Helsingin Kalliossa ja suuntasimme Sauvoon. Meistä tulisi matkailualan yrittäjiä, toteuttaisimme suunnitelman, joka oli kypsynyt etätöiden lomassa korona-ajan keskellä. Olimme keväällä 2021 etsineet laajalta alueelta Varsinais-Suomesta majoitustoimintaan sopivaa kiinteistöä. Muutamaan kohteeseen tutustuimme tarkemmin Kemiönsaaressa ja Loimaalla, mutta Sauvon vanhan Wintersin tilan päärakennus ja viihtyisä pihapiiri vei sydämemme. Päätalon rinnalla seisova parisataavuotias Pakarintupa suorastaan kutsui perustamaan kahvilan. Syntyi Vinter Bed & Breakfast.

Sauvo ei ollut meille entuudestaan tuttu, mutta totesimme pian täällä olevan paljon potentiaalia matkailutoimintaan: hyvä sijainti Turun, Salon, Paimion ja Kemiönsaaren keskellä, pitkä ja rikas historia, mielenkiintoisia luontokohteita ja positiivisia palvelualojen yrityksiä. Sauvossa on todella aktiivinen yhteisö ja paljon tapahtumia kesäaikaan, kuten kirpputorit, Sauvon elopäivät ja heinäkuiset iltatorit.

Korona-aika kuritti matkailualaa rankasti, vaikka toisaalta kotimaan matkailu koki ainakin hetkellisen piristysruiskeen. Vuosi sitten ajattelimme, että olisi hyvä ajankohta aloittaa uusi alan yritys. Korona tulisi jossain vaiheessa hiipumaan ja elämä normalisoituisi. Ulkomaiset turistit suuntaisivat jälleen Suomen kesään. Ennustaminen on kuitenkin vaikeaa ja vuosi 2022 toi uusia haasteita. Sähkön ja polttoaineen kallistuminen, Ukrainan sota ja inflaatio koskettavat nyt kaikkia. Toimintaympäristölle ei kuitenkaan voi mitään, siihen sopeudutaan ja eteenpäin mennään. Esteitä ei ole, korkeintaan hidasteita.

Puolen miljoonan asukkaan kaupungista muuttaminen kolmen tuhannen asukkaan maalaiskuntaan voisi kuvitella olevan valtava elämänmuutos. Sitä se toki onkin, mutta positiivisessa mielessä. Kesäkahvilan pitäminen on helpottanut sauvolaisiin tutustumista ja paikkakunnalle integroitumista. Vastaanotto on ollut lämmin ja varsinaissuomalaisen utelias, ja moni kahvila-asiakas on jakanut muistojaan Wintersin värikkäästä historiasta: meijeristä, Sauvon säilykkeestä ja Marco Californiasta. Pienellä paikkakunnalla elämä on hitaampaa, mutta kohtaamiset henkilökohtaisempia kuin suuressa kaupungissa. Sama pätee myös julkisiin palveluihin. Vaikka palvelut eivät luonnollisesti ole yhtä kattavat, hoituvat ne kokemukseni mukaan joustavammin ja nopeammin.

Hiljattain maalle muuttaneena tarkastelen Sauvoa vielä tuorein silmin. Uutena kuntalaisena ja yrittäjänä tulee mieleen kehittämisajatuksiakin. Sauvon hiljentyneen keskustan kehittäminen ja elävöittäminen piristäisi koko seutua. Torin kasvojenkohotus oli hyvä aloitus, joka lisäsi välittömästi viihtyvyyttä. Pitäisi saada aikaan positiivinen kierre, jotta ympäristön kehittäminen toisi lisää yrittäjiä ja palveluja, joka jatkossa houkuttelisi kuntaan enemmän vierailijoita ja asukkaita. Kauempaa ei korkean bensiinin hinnan aikoina kuitenkaan Sauvoon kannata ajella, jos samanlaiset palvelut löytyvät kotinurkilta. Sen tähden laadukkaat ja yksilölliset tuotteet, palvelut ja kokemukset ovat niitä valttikortteja, joilla yritys voi onnistua vähän syrjemmälläkin.

Sauvo on merellinen kunta, jolla on yli 130 km rantaviivaa. Matkailija tai kuntalainen, jolla ei ole mökkiä tai venettä, kaipaisi myös meren läheisyydestä kokemuksia. Muutamaa uimarantaa ja Rantolan saaristomaista ympäristöä lukuun ottamatta merellisiä vierailukohteita tai yleisiä ajanviettopaikkoja ei juurikaan ole.

Ensimmäinen vuosi Sauvossa on nyt takanapäin. Se on mennyt vauhdikkaasti majoitustiloja remontoidessa ja yritystä käynnistäessä. Tulevaisuudensuunnitelmia meillä on paljon, jotka odottavat vain oikeaa ajankohtaa toteutuakseen. Vastaanotto Sauvon on ollut lämmin, mutta en tiedä tuleeko minusta aitoa sauvolaista koskaan. Kuten eräs kahvila-asiakkaamme sanoi: ”Olen asunut Sauvossa 25 vuotta, mutta enhän minä nyt sauvolainen vielä ole.”

Mikko Sallinen

Kirjoittaja on yrittäjä, joka pitää Vinter Bed & Breakfast -aamiaismajoitusta ja kesäkahvilaa Sauvon kirkonkylällä.