Monenlaisia kesätapahtumia

0

Heinäkuu alkaa ja kesä on jo hyvässä vauhdissa. Parista aiemmasta kesästä poiketen erilaiset kesäjuhlat ja festivaalit tekevät vahvaa paluuta ja niitäkin tapahtumia, jotka eivät menneet tyystin tauolle vietetään nyt kevyemmin mielin. Paikallisesti koronan keskellä syntyi myös uutta, kuten Sauvon heinäkuiset perjantain iltatorit viime kesänä. Ne ovat tuoneet Sauvon torille elämää muulloinkin kuin Sauvon kesän kohokohtana eli Elopäivinä. Allekirjoittanut on ainakin joinain perjantaina pitämässä opastuskierroksia Sauvon Kirkonkylän historiasta, ehkä tutustumme taas myös Sauvon hautausmaan tarinoihin. Liity seuraan!

Sanonnan mukaan Suomen kesä on lyhyt, mutta vähäluminen, ja siksi kesäviikonloput täysiä. Kesätapahtumia on joka paikkakunnalla vähintään yksi, monessa useampi, eikä varsinkaan kesällä elämä löydy vain keskustoista, vaan esimerkiksi Karunassa vietetään heinäkuussa Unikeonmarkkinoita.

Monelle meistä on muodostunut jokin sellainen kesätapahtuma, joka kuuluu kokea vuosittain, oli se sitten markkinat, festarit tai muut karkelot. Juuri tänä viikonloppuna on meneillään erään kesätapahtumien alalajin sesonki, joissa näkyy vahvasti tuo tarve kokoontua saman asian äärelle joka vuosi.

Suomen kesään kuuluvat näet myös kristilliset kesäjuhlat, ja tätä viikonloppua kutsutaan niiden superviikonlopuksi. Ainakin kuusi eri herätysliikettä tai muuta tahoa juhlii tänä viikonloppuna. Monilla juhlista on sekä ikää että kokoa. Vanhoillislestadiolaisten Suviseurat ovat koonneet kansaa vuodesta 1906, ja vilkkaimpana päivänä koolla on ollut noin 80 000 henkeä. Myös kymmeniätuhansia kokoavat körttien Herättäjäjuhlat ovat kokoontuneet vuodesta 1893, ja evankelisten Evankeliumijuhla on koonnut kansaa vuodesta 1874. Niiden rinnalla on 1970 alkanut Ruisrock aivan pikkuvekara.

Korona pisti nuokin juhlat enemmän tai vähemmän tauolle, mutta perinteen voima näyttää olevan vahva. Oli oma vakaumus mikä hyvänsä voi millä tahansa näistä juhlista vierailu olla kiehtova kokemus. Se voi olla kurkistus itselle vieraaseen kulttuuriin ja omat ennakkoluulot voivat tulla tuuletetuiksi. Voisiko tästä löytyä oman kesäkalenterisi eksoottinen lisämauste?

Ossi Tammisto