Nuoria ja ihmisiä

0

Olen miettinyt, miten paljon erilaisia asioita nuoret tekevätkään kesällä.

Nuoret tekevät monenlaisia kesätöitä. He leikkaavat ruohoa, hikoilevat ja hymyilevät kioskeissa ja kassoilla, näyttelevät kesäteattereissa ja toimivat isosina leireillä. He opiskelevat, urheilevat, tekevät kotitöitä ja huolehtivat sisaruksistaan. He viettävät huoletonta kesää tai heillä voi olla paljonkin huolia.

Nuoret nukkuvat vapaina aamuina pitkään, selaavat puhelinta, turhautuvat ja riitelevät ja voivat hyvin tai huonosti meidän muiden tavoin. Välillä he myös käyttäytyvät huonosti, rikkovat asetettuja sääntöjä ja rajoja, ottavat tarpeettomia riskejä ja harjoittelevat elämää yrityksen ja erehdyksen kautta aivan kuten moni meistäkin, jotka olemme aikuisia, mutta emme ikinä valmiita.

Meitä kaikkia täytyy tietenkin katsoa ihmisinä. Kaikenlaisen käytöksen ja erilaisten kuorten takana haluamme kaikki samaa: tulla nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi.

Koska olemme kaikki olleet nuoria, pystymme eläytymään siihen, miten nuori ihminen toivoo itseään kohdeltavan. Se, miten asiat olivat “minun nuoruudessani”, ei käy kuitenkaan mittariksi kaikissa asioissa. Nykynuori kohtaa erilaisia vaikeuksia, paineita ja haasteita kuin vanhemmat ikäluokat.

Ihailen ihmisiä, jotka uskaltavat ja jaksavat kohdata nuoria myös ongelmallisissa tilanteissa. On hieno taito esimerkiksi puuttua häiritsevään käyttäytymiseen ja ohjata toimimaan yhteisessä käytössä olevissa tiloissa ja paikoissa asianmukaisesti. Useimmiten rakentava keskustelu on mahdollista ja nuoret ovat vastaanottavaisia. Kun nähdään ihminen ihmisenä, hän helpommin myös käyttäytyy sen mukaisesti.

Olen kokenut saaneeni ja oppineeni hurjasti kohtaamisista nuorten ihmisten kanssa sekä työssä että siviilissä. Erilaisia palveluja ja aktiviteetteja tarjotaan yhteiskunnassamme usein ikäryhmittäin kohdennettuina. Missä on mahdollisuus kohdata eri-ikäisiä ihmisiä, siellä on myös rikastumisen ja oppimisen paikka.

Katariina Mikkola