Pääkirjoitus: Mukavuus, turvallisuus

0

Ilta-Sanomat kertoi eilen maanantaina minkälaisia lisävarusteita autoilevat suomalaiset eniten arvostavat ja janoavat. IS-uutisen tausta-aineistona oli käytettyihin autoihin erikoistuneen Kamuxin yli tuhat vastaajaa kerännyt Suomalaiset autokaupoilla 2022 -tutkimus.

Kyselyn perusteella vaikuttaa siltä, että suomalaiset arvostavat auton varusteiden kohdalla enemmän mukavuutta kuin turvallisuutta. Ilmastointi koetaan ylivoimaisesti tärkeimmäksi autovarusteeksi. Ilmastoinin rankkasi keulille peräti yhdeksän vastaajaa kymmenestä.

Kakkoseksi noteerattiin vakionopeudensäädin ja kolmanneksi automaattivaihteisto. Myös lämmitettävä ohjauspyörä oli koko lailla keulilla.

Kauaksi taakse jäivät esimerkiksi kuolleen kulman tarkkailujärjestelmä, kaistavahti ja automaattinen stop-toiminto.

Toki on kuitenkin niin – kuten Kamuxistakin todetaan – että myös ilmastointi ja automaattivaihteisto lisäävät turvallisuutta, vaikka ne ensisijaisesti luokitellaankin mukavuusvarusteiksi. Viileä auto vaikuttaa myönteisesti ajomukavuuteen – ja samalla myös hainnointikykyyn.

Automaattivaihteisto helpottaa ajoa ja auttaa kohdistamaan tarkkuutta liikennevirtoihin ja mahdollisiin vaaranpaikkoihin. Ainakin jossain määrin.

Vakionopeudensäädinkin on merkittävä turvallisuustekijä silloin kun siihen yhdistyy ajoneuvon sopeuttaminen automaattisesti edellä ajavan vauhtiin.

Varsin pitkälle meneviä ajoturvallisuutta kohentavia varusteita on ollut saatavilla jo yli puolen vuosikymmenen ajan, mutta koska autokanta uusiutuu Suomessa verraten hitaasti, on ilmastointi käytännössä monelle autonomistajalle yhäkin uusinta uutta.

Mutta kaikenlaiset ajamista ja havainnointia helpottavat uudet varusteet lisääntyvät vääjäämättä vuosi vuodelta. Ja se seikka alkaa näkymään entistä selkeämmin myös onnettomuustilastoissa.

Tärkein turvallisuustekijä ja -periaate on kuitenkin jatkossakin, että vain selvänä rattiin.

Myöskään ohittamiseen liittyvää huolellisuutta ei voi koskaan liiaksi korostaa.