Paimiossa tarjottu ajokoulutus ei sytyttänyt nuoria

0
Tapahtuma meni yksityisopetukseksi. Atte Öhman sai ajaa aluksi radalla kahden kouluttajan välissä.

PAIMIO/ Peetu Pelkonen

Viime torstaina MotOrg ry järjesti yhdessä Paimion Nuorisovaltuuston ja Paimion kaupungin kanssa Paimion cartingradalla toista kertaa mopo- ja kevari-ikäisille nuorille suunnatun ajokoulutus-tapahtuman, jossa halukkaille nuorille olisi ollut tarjolla ammattitasoista ajo-opetusta täysin ilmaiseksi. Valitettavasti paikalliset mopoilijat ja kevytmoottoripyöräilijät loistivat poissaolollaan.

Paimiossa koulutuksia oli tarjolla kaksi, kesäkuun puolivälissä ja nyt kuun lopussa. Molempiin koulutuksiin tuli vain yksi kiinnostunut ja nyt torstaina paikalla ollut Atte Öhman tuli Turusta. Hän kuuli tapahtumasta kaverin sosiaalisen median kanavan kautta.

– Kävin kaksi viikkoa sitten Ruotsissa Yamaha Scandinavian henkilökunnan ratapäivällä. Siellä oli niin mukavaa, että oli pakko tulla tänne, hän kertoo.

Öhman osallistui tapahtumaan omalla Yamahan kyykkymallisella kevytmoottoripyörällään, jonka kanssa hän pärjäsi radalla erittäin hyvin.

– Kuvailisin kokemusta kahdella sanalla. Hauska ja opettavainen, Öhman jatkaa.

Hallintataitoja ja teoriaa

MotOrgin koulutuksen tarkoitus on tehdä nuorista turvallisempia kuljettajia liikenteessä ja etenkin mutkateillä.

– Noin 15 vuotta sitten teimme pienimuotoisen tutkimuksen koskien kuolemaan johtaneita moottoripyöräonnettomuuksia. Saimme selville, että yli puolet kolareista olivat mutkassa tapahtuneita tieltä suistumisia. Nämä onnettomuuden oltaisiin suurilta osin voitu välttää oikealla kääntötekniikalla ja mutkan lähestymistavalla, kertoo Marko Salonen , MotOrg ry:n puheenjohtaja ja koulutusvastaava.

Tämän tutkimuksen takia MotOrg ry on useampana viime vuotena järjestänyt moottoripyöräkoulutuksia ja nyt kahtena viime vuotena nuorille suunnattuja koulutuksia. Nuorille suunnattuja koulutuksia on järjestetty viime vuonna Hyvinkäällä kolme ja tänä vuonna viisi. Tänä vuonna koulutus tuli myös ensi kertaa Paimioon, jossa tapahtumia järjestettiin kaksi, ensimmäinen jo kesäkuun puolivälissä.

Ensi vuonna MotOrg ry pyrkii järjestämään vielä enemmän tapahtumia. Parhaimmillaan osallistujia tällaiseen nuorille suunnattuun tapahtumaan on ollut 31 yhdellä kertaa

Tapahtumat järjestetään aina ammattilaisten valvonnassa ajoradalla, ja ajokorttia ei tapahtumaan osallistumiseen vaadita. Tosin tapahtumaan tulee itse tuoda oma ajopeli ja ajovarusteet. Tapahtumassa nuoret saavat ensin hitaan ajon ja pujottelun opetusta, ja sitten on vuorossa rata-ajoa tapahtuman järjestäjien valvonnassa. Välissä käydään läpi ajamisen teoriaa.

– Nuoret oppivat kaikkea todella helposti. Mutta tämä myös tarkoittaa, että nuoret oppivat helposti vääriä asioita. Siksi nämä koulutukset ovat niin tärkeitä. Nuorena oppii paljon helpommin miten ajaa turvallisesti ja oikein.

Paimion molempiin tapahtumiin saapui tänä vuonna yksi osallistuja, joten osallistujat saivat useamman tunnin ajan yksityisopetusta. Salonen toivoo sanan kiertävän nuorten keskuudessa ja ensi vuoden tapahtumien olevan suositumpia. Salosen mukaan ensi vuonna tapahtumat pyritään järjestämään alkukesällä, jotta lämpötilat olisivat ajamiselle suotuisammat.