Piipahdus asuntomessuilla: ideoita ja vinkkejä rakentajille ja harvinaisen kaunis uusi alue

0
Lounatuulen asuntoalueella näkymät kaikista kohteista ovat maisemallisesti upeita. Tästä Lounatuulen paritalohuoneiston terassilta aukeaa näkymä golf-kentälle.

NAANTALI

Muutamat asuntomessut kiertäneelle Naantalin asuntomessualue on heti silmiinpistävän upea. Se ei tietenkään ole yllätys, jos on etukäteen vähänkään vilkaissut karttaa.

Rantakalliot ja peltonäkymät, tai vaikkapa hoidettu golfkenttä on myös selvästi huomioitu alueen suunnittelussa. Vaikka uudet asunnot ovat tietenkin kiinnostavaa ja kaunista katseltavaa, kohteissa huomio kiinnittyy siihen, miten taitavasti tonttien näkymät on hyödynnetty myös rakennussuunnittelussa ja rakennusten sijoittelussa. Alue on myös jo valmis, joten siinäkin mielessä ympäristö tarjoilee luksusta.

Useimmissa kohteissa on laajasti ja onnistuneesti yhdistetty asuintiloja niin katettuihin kuin kattamattomiin terasseihin. Luonto tulee sisälle. Isot ikkunat, korkeat huonetilat ja aukeavat enimmillään viisimetriset lasiseinät lisäävät tilan tuntua sielläkin, missä asuinneliöitä ei itse asiassa ole paljon. Monissa messukohteissa neliöt ovat kohtuuden rajoissa, eli esillä on paljon asuntoja, joissa asuinneliöt jäävät reiluun sataan tai ainakin selvästi alle 150 neliön.

Alue on maisemaltaan ja muodoiltaan luksusta, ja toki sitä löytyy kohteistakin ihan riittävästi, mutta rakentamista suunnittelevalle nämä asuntomessut tarjoavat myös käytännöllisiä ideoita ja vinkkejä. Eräs messuilija pukikin sen sanoiksi toteamalla, ettei ollut tullut ajatelleeksi, että vessan voi jättää laatoittamatta.

Sisustusratkaisuissa puuta on käytetty todella monimuotoisesti ja laajasti niin sisällä kuin ulkona. Hirsirakentamisen suosio näkyy useammassa esittelykohteessa. Muutenkin eläviä ja hengittäviä puupintoja on lattiassa, katossa, keittiöissä ja ulkotiloissa esillä rikkaasti ja raikkaasti. Kekseliäs puunkäyttö osuu kohdalleen monissa oivaltavissa ratkaisuissa.

Sisustuksellisesti harmoninen värin käyttö on edelleen muodikasta. Yllätyksiä tai hätkähdyttäviä uutuuksia ei äkkiseltään vastaan tullut, joten silmä tarttuu kun jossain kohteessa oli rohkeampaa värinkäyttöä, kuten vaikka laatoituksessa tai takan pinnoitteessa.

Keittiöt ja olohuoneet yhdistetään edelleen samaan tilaan, kuten jo vuosia ja niissä ei neliöitä edelleenkään säästellä. Kodinhoitohuoneita ja vaatehuoneita yhdistetään makuuhuoneisiin.

Keittiöissä näkyi sekä vaaleita kaapistoratkaisuja, että puuta, jonka väriskaala oli vaaleasta hyvinkin tummaan, ja edelleen myös mustaan.

Spa-tyyliset saunaosastot lasiseinineen olivat pääosin väljiä ja niistä kulku suoraan terassille, josta kohteessa kuin kohteessa löytyi ulkoallas. Saunaväritykset vaihtelevat nyt laidasta laitaan, eli vaaleasta hyvin tummaan. Myös raikkaita puulajiyhdistelmiä näkyi.

Tapetteja näkyi vain vähän, eli lähinnä muutamissa lastenhuoneissa ja oleskelutiloissa. Puupaneeleja todellakin sitäkin enemmän. Muutamissa kohteissa oli valokuvatapettia, joka toi mieleen 70-lukua. Oleskelutiloissa väriä vaaleisiin pintoihin toi taide tai näyttävät huonekalut.

Sisätilojen yhdistäminen taidokkaasti ulkotiloihin näkyy hyvin kallioisten tonttien pihoilla. Viherrakentamisessa on paljon kiviä ja istutusaltaita.

Naantalissa on päiväretkeilijälle tarjolla ajatuksia ja ideoita. Kannattaa mennä heti aamusta, tai tehokkaasti myöhemmin iltapäivällä, jolloin kohteissa ei välttämättä ole jonoja.

Silmiinpistävä takkaEsteri Seppälä ja Seppo Laakko ovat tutut kasvot keskellä messuvilinää. Linnatulen myymälä löytyy Paimiosta ja ainakin keskiviikkona paikalla messuosastolla oli osan aikaa myös Ville Seppälä.

Tulisijoja osastolla oli esillä monenlaisia, mutta silmiinpistävän ”korea” oli pyöreä terästakka, joka hehkui kultaisena.

– Kyllä siihen on monen katse kiinnittynyt, kertovat Esteri ja Seppo.

Kyse on Wicka Woodin hybridikiertoilmatakasta, joka on samalla varaava. Se painaa vain alle 400 kiloa, eli tämän takan voi istuttaa paikkaansa ilman erillistä pohjanvahvistusta.

– 10- 12 tuntia se luovuttaa lämpöä, joten olen sanonut, että aamukahvit voi juoda ennenkuin tarvitsee alkaa uudelleen lämmittämään, kertoilee Seppo.

Tulisijat ovat tulleet muutenkin takaisin, he kertovat. Taustalla näkyy vallitseva energiatilanne, mutta myös se, miten tuli tuo viihtyisyyttä asuintiloihin. Nykyinen takkavalikoima on todella laaja. Takan voi upottaa seinärakenteisiin, tai sijoittaa nurkkaan, ikkunan eteen ja niin edelleen. Myös takka-leivinuuniyhdistelmätkin kiinnostavat jälleen.

Paimiolaisväriä messuilla näkyy myös Paimion kaupungin osastolla, joka on hallissa heti messujen sisäänkäynnin kupeessa. Siellä tonttitarjontaa ja Paimiota tutustumisen arvoisena kyläkohteena esittelee kaupungin työntekijöiden lisäksi moni luottamushenkilö. Ja kaikki ovat pukeutuneet Virallinen kyläpaikka Paimio- paitoihin.